H.R. Публикувано Април 29, 2019 Публикувано Април 29, 2019 С цел да си спестя една камара чудене реших да попитам за мнение. Трябва ми софтуер за записване на домашни проекти - китара, VST, MIDI барабани с AKAI PAD и т.н. Днес пробвах Audacity -2,3,1 наистина лека програмка, но ми се струва на пръв поглед нещо дървена. Играх си доста с настройките, но не успях да сваля латенцията при директния мониторинг - на това което чувам по време на запис. (имам USB интерфейс , знам за Asio4All , латенции , буфери и т.н) Пише че подържа външни VST , но не успях да ги пусна. Струва ли си човек да се занимава с нея - ползвате ли я ? Алтернативата ми е да си купя Cubase 10 Elements за 99 Еuro и да спра се занимавам с глупости. Свикнал съм с Cubase, но ми писна от разни крашове, спънки и всякакави глупости предизвикани от кракнати версии. Цитирай
apoplexia Отговорено Април 29, 2019 Отговорено Април 29, 2019 Аз съм с Cubase 9.5 Pro и нямам проблеми с крашване (редки случаи, но се дължи на някой нов плъгин). Поддържа 64 Bit плъгини и се държи стабилно. Работи с eLicenser флашка, на която е лицензния код. Удобство е, ако ползваш няколко машини. Цитирай
musicman Отговорено Април 29, 2019 Отговорено Април 29, 2019 Това са програми от различен клас. Cubase е много по-добро. Цитирай
H.R. Отговорено Април 29, 2019 Автор Отговорено Април 29, 2019 Много благодаря за отговорите Ви ! Да така е - наистина са от различен клас програми. Мисля да си купя и e-licencer dongle - ще ползвам една машина, но ако реша да преинсталирам или да сменя машината , или да отида някъде - удобство си пред това постоянно да ровичкаш за активиращи кодове. (Ползвам и друг софтуер пак защитен с хардуерен ключ (сръбски), но не свързан с музика.) Цитирай
Baby Thomas Отговорено Април 30, 2019 Отговорено Април 30, 2019 Audacity е доста дървен софт. Да си срежеш или обработиш нещо става, ама за сериозна мултитрак работа... не си го причинявай според мен. Имаш и други варианти освен Кюбейс - Рийпър, Студио Уан... Кейкуолк от година някъде е фрий... 3 Цитирай
H.R. Отговорено Април 30, 2019 Автор Отговорено Април 30, 2019 (Редактирано) Ами от преди доста време просто си бях свикнал с Cubase (все кракнати истории) и после не се занимавах със композиции и запис. А и ми беше писнало от разни крашове и проблеми поради кракване с броя енкодинги (MP3, WAV) поради нелицензия - особено по-новите версии - от 5 нагоре. За тази цена ми се стори безмислeно да си пилея времето - нека да има нещо , което да си работи. Преди малко си го купих и инсталирах, пробвах и с китарата и с MIDI pad-a с вградените plug-in. -всичко ОК. Cubase_10_Elements. Редактирано Април 30, 2019 от H.R. 2 1 Цитирай
Demiurg Отговорено Май 9, 2019 Отговорено Май 9, 2019 Що не пробваш Reaper ? Безплатен е, за непрофесионална работа, ако искаш да им дадеш пари - струва 60$, Има всичко необходимо, което би ползвал от Кубейс-а, но е много по- лек и бърз. 1 Цитирай
H.R. Отговорено Май 12, 2019 Автор Отговорено Май 12, 2019 Както казах ...от преди време някак бях свикнал с Cubase. Относно Reaper - виждам че е безплатен, но за 60 дена: Download and Evaluate REAPER for Free Download REAPER below for a free, fully functional 60-day evaluation. No registration or personal details are required. Цитирай
Demiurg Отговорено Май 13, 2019 Отговорено Май 13, 2019 Да, знам, че каза, че си свикнал отпреди време. И аз бях свикнал с Кубейз - с пиратските уроци за версия 3. Само че Кубейса, в пълноправния си вариант, струва едни пари. А тоя Елементс, дето обсъждаш, е възможно най-орязаната версия, която даже не трябва да купуваш - идваше навремето безплатна с някои карти. Това не го броя за версия - има безплатни програми със същите възможности. Относно Рийпъра - не беше нужно да ми цитираш голям шрифт - програмата е БЕЗПЛАТНА до момента, в който не те замъчи съвестта и не решиш да им преведеш едни пари. Иначе трябва да чакаш един надпис да изчезне за 5 -4 - 3 - 2 - 1 сек... Аз го ползвах почти година (нередовно) за домашните ми записи, и откакто почнахме за записваме и миксираме демота с него, тоест - откакто реално ми влезе в работа, чак тогава си го купих. И за тия мизерни пари получаваш пълноправен студиен софтуер, съизмерим с "големия" Кубейс, но по- лек и по- бърз. Ако си инсталираш и SVS-екстеншъните - получаваш маса скриптове за автоматизация. Сега като пак чета темата, виждам, че вече си го купил тоя Елементс, така че мача е свирен - не знам какво обсъждаме. Но все пак, ако ти е любопитно - виж го тоя Рийпър. Аз лично не знам човек любител, който да се е върнал от него към Кубейс. И като допълнение - единствения случай, в който ми е липсвал Кубейс, е като ходим в някакво студио за запис, където работят на него, бих искал да си подготвя скелета на проекта вкъщи (тракове, темпо, маркери и региони (куплет, припев, бридж...)), че да не го правим на място и да ни тече студийно време за такива неща. Та само и единствено в тоя единичен случай, ми се иска да имам един максимално евтин Кубейс, с който да си подготвя тия неща. Цитирай
H.R. Отговорено Май 14, 2019 Автор Отговорено Май 14, 2019 (Редактирано) Съжалявам за едрия шрифт - просто копирах от сайта и пуснах директно тук и той си излезе в същия формат. Не е в никакъв случай някаква форма на натякване или крещене - мързеше ме да го преписвам или обработвам. Мача е свирен от повече от три седмици. Cubase го дават безплатен със звукови карти, но забележи тове не е Elements, а AI или LE версия, която е още по-орязана с цел зарибяване - след даден брой дни започва да прави проблеми - няма повече encoding-и и други простотии. Исках нещо, което вече познавам и да работи. Човъркам и други доста сериозни софтуери (нямащи нищо общо с музика) и често главата ми става кошница от нови неща. Това беше още една главна причина да се спра на него. Тепърва има да разучавам тънкости в него. Не мога да правя сравнения между Cubase 10 и Reaper относно лекота и бързина без да съм ги пробвал достатъчно задълбочено и сравнил и двете. Ако твоите впечатления са от версия 3 на Cubase - за още 7 версии може и в някаква степен да са се променили нещата - нямам представа. Моите най-задълбочени бяха от 1-ва версия SX. Въпреки всичко благодаря за препоръката и инфото за Reaper - мога да го препоръчам на познат, който се нуждае от точно нещо такова - най-вече безплатно! Мисля, че трябва да приключим тази тема до тук ! Редактирано Май 14, 2019 от H.R. Цитирай
Recommended Posts