emosms Публикувано Март 18, 2019 Публикувано Март 18, 2019 Откъде може да се купи двоен концентричен потенциометър? От тези, където са с двойна врътка. В ибей и алиекспрес отиват към 10 долара + чакането Цитирай
synchu Отговорено Март 18, 2019 Отговорено Март 18, 2019 Каква стойност? https://www.musikding.de/Alpha-Pot-9mm-100k-log-dual-concentric Цитирай
emosms Отговорено Март 18, 2019 Автор Отговорено Март 18, 2019 (Редактирано) По принцип възможно ли е двата потенциометъра в корпуса да са различни? Примерно единия лог (за волюм), другия за линеен, за тон. Иначе, ще чекна пак стойностите, но предполагам 2 x 50 к линеен. Идеята е да модна един бас, с опция за пасивен режим. Има 5 врътки, изглежда добре, и няма къде да сложа пасивния тон контрол. Или ще е в комбинация с волюма (лог + линеен), или пак там, ако е възможно тонконтрола (treble cut) да е с логаритмичен потенциометър. Или ще сбутам трите ленти на активната корекция в два потенциометъра. Примерно средите и високите на едно, като високите е вътрешната врътка. Редактирано Март 18, 2019 от emosms Цитирай
synchu Отговорено Март 18, 2019 Отговорено Март 18, 2019 По принципе е възможно На практика, ако не си поръчаш да ти направят специално за теб (десет хиляди бройки, например) според мен е много вероятно да не намериш. Разбира се винаги е възможно на единия от двойката да му сложиш резистор и да намалиш стойността с колкото ти трябва. Но чак единия да е линеен, другия логаритмичен и с различни стойности - няма как. 1 Цитирай
emosms Отговорено Март 19, 2019 Автор Отговорено Март 19, 2019 (Редактирано) Благодаря:). Тези от немския сайт са с много къса резба, а и диаметрите на осите не знам за какво ще станат. Ибейските/ алиекспрес са с дълга резба. Има и подходящи за тях концентрични врътки, които са почти същите като на баса. Само цената от 9-10 долара ми се струва неземна :(. Оригиналния волюм пот е 50к линеен. Предполагам заради активната електроника, която следва. Като се зачетох малко, всъщност линейния потенциометър дава по равномерна реакция при НАМАЛЯНЕ на нивото, сравнено с логаритмичния (въртян наобратно). Линейния волюм е по-подходящ за бас и за чист звук на ел. китара. Логаритмика, въртян на обратно (при намаляне), дава по бърз спад на нивото, което е добре за ел. китара с драйв - с готин драйв/ амп изчиства тона от лийд до почти клийн. Така че, най-вероятно ще взема двоен 250к линеен, и ще комбинирам волюма с пасивния требъл кът (класическия бас тон контрол). В пасивен режим ще имам повече високи. В активен, заради по-високото общо входно, теоретично ще има повече шум... Редактирано Март 19, 2019 от emosms Цитирай
никони Отговорено Април 8, 2019 Отговорено Април 8, 2019 (Редактирано) На 19.03.2019 г. at 9:56, emosms написа: Наскоро имах подобен казус - трябваше ми стерео потенциометър, двете секции с различни стойности и едната линейна, другата логаритмична. Купих два еднотипни потенциометъра - 2х50к лин. и 2х220к лог. Разглобих ги и размених долните съпротивителните писти... Ако намериш разглобяеми такива потенциометри можеш да използваш същия подход. Редактирано Април 8, 2019 от никони 1 Цитирай
dzwer Отговорено Април 8, 2019 Отговорено Април 8, 2019 Ако дадеш конкретен линк, ще е много добре! Цитирай
никони Отговорено Април 9, 2019 Отговорено Април 9, 2019 Купих потенциометрите от едно магазинче на "Симеон" което едва ли има сайт. Потенциометрите са RFT. Китайските които взех преди това се оказаха със занитена ос към плъзгача - можеш да го счупиш, не да го разглобиш. Някои от руските и тези на Tesla също се разглобяват и сглобяват без проблем. Цитирай
никони Отговорено Април 13, 2019 Отговорено Април 13, 2019 Тръгваш от Женски пазар по Симеон по посока Мария Луиза по левия тротоар и след стотина метра ще видиш магазина. Ако там нищо не си харесаш, продължаваш към Мария Луиза, но по десния тротоар. Трийсетина метра преди булеварда има безистен, и там има магазин за ел. компоненти. И там има интересни нещица. Цитирай
emosms Отговорено Април 15, 2019 Автор Отговорено Април 15, 2019 Потенциометъра дойде преди седмица, врътките още не. Линеен 2 x 250 k, без задържане по средата (center indent). Чудя се къде да пробия дупка за едно ЦК ключе - Приложил съм диаграма с варианти (1-4). Цк ключето е DPDT - две вериги: - Едната верига да превключва сигнала от адаптерите (след волюм, тон и баланс - пасивна електроника) между входа на активната и изходния жак. - Другата верига да изключва захранването на активната, когато сигнала отива директно в изходния жак. Ок ли е такова свързване на ключето за активен/ пасивен режим ? Цитирай
Recommended Posts