marmot33 Публикувано Януари 15, 2019 Публикувано Януари 15, 2019 Здравейте! Интересува ме дали мога да патентовам авторска песен ( мелодия) , преди да бъде тя официално представена ? Ако някой може да ми отговори, къде, как - ще му бъда благодарна . Цитирай
Tehanox Отговорено Януари 22, 2019 Отговорено Януари 22, 2019 (Редактирано) хех... патент е само при изобретение - не в творчеството ... авторски права възникват автоматично, веднага със създаването на произведението. и съответно ако е толкова невероятна тази мелодия - ще си личи ако някой я взима... но ако е толкова типична - означава че и акордите ще е добре да вземе... или щото акордите са вече взети от друг - тях не ги броиш Редактирано Януари 22, 2019 от Tehanox Цитирай
misterj Отговорено Януари 22, 2019 Отговорено Януари 22, 2019 Авторското право може да се ползва само върху мелодия в музиката. Хармонията не!Sent from my iPad using Tapatalk Цитирай
Tehanox Отговорено Януари 22, 2019 Отговорено Януари 22, 2019 Това ясно, но ако копираш мелодията 1:1 - ще се затрудниш да използваш различна хармония от оригинала Иначе точно в момента още не е приключило дело срещу Ed Sheeran което е за $100 000 000 (не греша с нулите) Като забележи - делото е за всичко друго - но не и за мелодията Цитирай
misterj Отговорено Януари 23, 2019 Отговорено Януари 23, 2019 Гледах го и .... Бъркли казва, че са различни песни, защото мелодия и текст са различни. Иначе - да, аранжимент, звук .... Тогава трябва да махнем половината “класическа” музика, защото хармония и оркестър .....Sent from my iPad using Tapatalk Цитирай
Tehanox Отговорено Януари 23, 2019 Отговорено Януари 23, 2019 То цялата идея да желаеш да "патентоваш" мелодия и да съдиш е абсурд. Няма да се съдят много ясно тези за които музиката означава наистина някакъв вътрешен стремеж и търсене... Нали това е идеята на cantus firmus (use of pre-existing melody forming the basis of new polyphonic composition) Но и естествено "тези за които музиката означава наистина някакъв вътрешен стремеж и търсене" - няма да тръгнат да копират 1:1 с цел да си запълват албумите и нивото у чартовете... Цитирай
marmot33 Отговорено Януари 28, 2019 Автор Отговорено Януари 28, 2019 Явно не съм формулирала правилно въпроса . Накратко - имам песен. Музика, текст, изцяло мои, аранжимент - изцяло моя идея, и малко помощ от приятел пианист по моята идея . Известно време търсих добър соло китарист , за да имам най-накрая солото, което исках. Нещата доста се позабавиха , докато достигнат удовлетворяващ резултат . Днес говорих с Музикаутор и ме осведомиха, че мога да регистрирам песента си преди студийните записи и преди качването в различните платформи , но било желателно все пак песента да бъде разгласена преди регистрацията в Музикаутор. Тепърва ще записвам в студио и ще снимам видео. Мога ли по някакъв начин да я защитя до официално представяне в различните платформи, защото нещата стават страшно бавно и са замесени много хора. Не би ли могъл някой да я регистрира от свое име докато аз действам бавно? А песента наистина е добра, иначе не бих питала . Цитирай
JetMan Отговорено Януари 29, 2019 Отговорено Януари 29, 2019 Това което са имали предвид - предполагам е че ако качиш песента някъде онлайн - в Youtube/Soundcloud и т.н. Дори като "official Audio" без клип само Audio+Снимка - дори и да не е финалния запис - то имаш доказателство, че си я изпълнила преди всички останали, и съответно при евентуален спор можеш да го посочиш мястото. Относно представянето в различните платформи - отнема около 10-15 дни да се разпространи навсякъде като Spotify/Google Play Music/iTunes и т.н чрез https://distrokid.com/ примерно - при наличието на готов аудио файл + картинка Цитирай
marmot33 Отговорено Януари 29, 2019 Автор Отговорено Януари 29, 2019 Много благодаря за отговора. Всякаква информация ми е полезна. Мислех да го кача предпремиерно на фейсбук страницата си и като стане официалното аудио , тогава по различните платформи. Цитирай
Тропчо Отговорено Август 15 Отговорено Август 15 Какво се случи тук? "Патентовахте" ли парчето, имаше ли някакви пречки, последващи опити за плагиатство...? Къде можем да го чуем? И аз имам един "проект", споделен тук и ме интересува живо опитът на хора, минали по този път. Много ще ме е яд, ако някой ми го открадне или го реализира преди мен. Цитирай
Koobenot Отговорено Август 15 Отговорено Август 15 Преди да "патентовате" каквото и да било е хубаво да се запознаете с моралите на институциите, които отговарят за това ... Внезапна проверка на КЗК в офисите на Музикаутор Цитирай
Тропчо Отговорено Август 18 Отговорено Август 18 (Редактирано) Нямаме равни в създаването на контролни комисии, които да контролират работата на контролните "органи". Няма да се учудя, ако се създаде и специализирано звено, което да контролира работата на тая контролна комисия. После и с Профон така. Че се опитват да вадят пари от мъглата (каквато е авторската музика) това е ясно. Бяха подгонили и автобусите от градския транспорт, че пускат радио. На мен ми искаха по 180 лв. на година, на брой търговски обект, за да пускам в тях музика от закупени с фактура оригинални дискове. Това преди 7-8 години. Наистина ще е интересно къде отиват тия пари, освен за заплати на служителите, наем на офиси, коли, гориво, режийни и прочее, и как се отчитат на Джако Пасториус, съвсем примерно? П.П. ...и кой ще плаща заплатите и работата на тези комисии...? Редактирано Август 18 от Тропчо 2 Цитирай
Recommended Posts