Dimitri Публикувано Декември 15, 2018 Публикувано Декември 15, 2018 Здравейте и привет на всички.Извинявам се предварително за обикновенното ми питане.Не съм начинаещ , мисля че темата би била интересна за някои. Обикновенно когато разучавам ноти, първо тактувам всички ноти и нотни знаци за да вникна в нюанса на мелодията, после в повечето случаи махам паузите и според нотописа влизам в такта, в случая 4/4.Избрал съм тези два пасажа, които са еднотипни.Защо в първия накрая свиря като един такт фа четвъртина и до осмина Срещал съм подобни случаи и в други аранжименти.Маестрото на аранжировката е един от най добрите изпълнители на Пиацола за класическа китара. Цитирай
CyberGene Отговорено Декември 15, 2018 Отговорено Декември 15, 2018 Не мога да схвана въпроса ти. Нотите са пределно ясни. Какво по-точно питаш? Погледни си терминологията. Мисля, че казваш “такт” на нещо друго. Цялото това, което си оградил е един такт. Цитирай
yamaha Отговорено Декември 16, 2018 Отговорено Декември 16, 2018 Проблемът му идва от това, че не ги възприема като различни гласове, а всъщност посоката на чертичките достатъчно ясно показва коя нота от кой глас е. В двата маркирани такта, първият глас на горния завършва с 'ре' (четвъртина с точка) и 'до' (осмина), докато на същото място в долния имаме 'сол' (четвъртина) и двете осмини 'фа-си' (като 'си' отива с легатура в следващия такт). Онова 'фа' горе (четвъртината), за което говори е от съвсем друг глас и съвсем логично се намества между четвъртината с точка и осмина на първия глас като ритмически попада точно на точката (образно казано), а половин време след него влиза и горната осмина 'до'. Цитирай
Dimitri Отговорено Декември 16, 2018 Автор Отговорено Декември 16, 2018 Благодаря за вниманието.Имам дългогодишно прекъсване в което не съм свирил и явно теорията ми куца Yamaha е прав че не разделям нотите на горен и долен глас, от тук ми идва объркването с тактуването. Ще погледнете ли, моля ви нали сега правилно го тактувам (четвъртината пауза не съм я включил) Като втория пасаж, който съм дал за пример, първата половина от такта трябва да я изсвиря като две четвъртини. Цитирай
Recommended Posts