Jump to content
Българският форум за музиканти

Ivan

Още за дишането

Recommended Posts

Методите за това как трябва да се диша и как не са поне толкова различни колкото и хората преподаващи ги.Може би защото самата човешка анатомична структура при едни работи по един начин при други по друг.Ето какво казва Назаренко,обобщено(цитирайки и други автори) по въпроса за дишането :

 

"Не можеш да станеш изкусен певец ,ако не си овладял изкуството да управляваш дишането си.

За да получат въздух отвън,белите дробове се нуждаят от образувалата се от разширяването на гръдния кош кухина,в която те също биха могли свободно да се разширяват.На това увеличаване на вместимостта съдействува при отпущането си диафрагмата - широк и изпъкнал към гърдите мускул,който,служейки за тяхна основа,ги отделя от коремната кухина.

За да вдишате леко,дръжте главата права,разгърнете плещите назад без изопачаване,гърдите - свободно;отпуснете диафрагмата без тласъци и повдигнете с бавно и правилно очевидно спокойно движение.От момента, в който вие започнете тези движения,белите дробове ще се разширяват,докато се напълнят с въздух.

Този двоен похват,за който аз настоявам,увеличава вместимостта на белите дробове отначало в долната им част,след това в страни и им позволява да се разширяват докрай и да приемат толкова въздух ,коклкото могат да поберат.

 

Да се препоръчва изключително абдоминалното(т.е коремното)дишане

би било равносилно на желанието да се сведе до половината най - необходимата за певеца сила - дишането.

 

Белите дробове,напълнени с въздух постепенно и без тласъци,го запазват дълго и без умора.Това бавно и пълно вдишване италианците наричат respiro pieno в противоположност на лекото,мигновено вдишване,което само малко допълва белите дробове с въздух ,нужен за момента.Това полу вдишване те наричат mezzo respiro.Преминаването на въздуха през ларинкса не трябва да се съпровожда с никакъв шум,което би могло да попречи на ефекта от пеенето,а така също да изсуши и да направи глътката и ларинкса стегнати.

 

Механизмът на издишването е противоположен на махенизма на вдишването.Той се състои в извършването посредством гръдния кош и диафрагмата последователен и бавен натиск върху белите дробове,напълнени с въздух.Тласъците,ударите с гръдния кош,бързото отпускане на ребрата ,рязкото разслабване на диафрагмата пречат плавното издишване.

Белите дробове,подложени на специално упражнение,могат да развият в значителна степен своята еластичност и мощност.Това упражнение се състои от четири различни и последователни действия:

1) най напред се вдишва бавно в продължение на няколко секунди толкова въздух,колкото могат да поберат гърдите;

2) този въздух се издишва също толкова бавно колкото се е вдишвал;

3) белите дробове да се запазят напълнени с въздух толкова време, колкото е възможно;

4) и,обратно,да ги задържим празни толкова време,колкото позволяват силите.

Тези четири упражнения,много уморителни в началото трябва да се изпълняват отделно и с достатъчно дълги промеждутъци.двете първи,а именно бавното вдишване и издишване ще се изпълняват по - правилно,ако устата почти се затвори,като се оставя за преминаване на въздух съвсем малък отвор...Дишането,което държи целия гласов апарат в свое подчинение,оказва най-голямо влияние на характера на звученето и може да го направи стабилно или тремолиращо,плавно или отривисто,енергично или вяло,изразително или лишено от израз."

 

И така...ако ще бъде от полза за някого ще се радвам,все пак редно е и да се каже, че варианти много и това е само част от безкрайните обяснения как трябва да се диша.А останалото всеки за себе си с труд и постоянство.

 

That's all folks :hello:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
  1) най напред се вдишва бавно в продължение на няколко секунди толкова въздух,колкото могат да поберат гърдите

 

Нещо не можах да схвана :think: нали говорим за диафрагмено дишане, а не гръдно??! И..един съвет, за това как да разберете дали дишате правилно - ако след известно време започне да ви къркори корема... :headbang: ...поздравления!

Edited by MDFk

Share this post


Link to post
Share on other sites
  1) най напред се вдишва бавно в продължение на няколко секунди толкова въздух,колкото могат да поберат гърдите;

 

Нещо не можах да схвана :think:  нали говорим за диафрагмено дишане, а не гръдно??! И..един съвет, за това как да разберете дали дишате правилно - ако след известно време започне да ви къркори корема... :headbang: ...поздравления!

@ NightinGale4e Диша се единствено с белите дробове(малко и с кожата),диафрагмата е мускул,който отделя коремната от гръдната кухина....ако има понятие 'диафрагмено дишане' или подобно то е образно,а не буквално !

 

@Niilo @ NightinGale4e Темата е за дишането,а не за стомашно чревния тракт !

Edited by MDFk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Все повече се уверявам, че дишането е от първостепенно значение, но ПРАВИЛНОТО дишане! :headbang:

Share this post


Link to post
Share on other sites

@toshevski Кое е "правилното" дишане ,наистина ще се радвам да чуя мнението ти.

 

NightinGale4e За диафрагмата, тя участва в процеса на пеене,като "опора",това е нейната роля,има упражнения,толкова.

Все пак във въпроса ти има тънкост,както и в увереността на toshevski за правилното дишане :headbang:

 

Пишете :virtuoz:

Share this post


Link to post
Share on other sites
нали говорим за диафрагмено дишане, а не гръдно??!

Диафрагмата е мускул, а не някакъв мях, в който можеш да събереш повече въздух. Въздуха винаги отива в белите дробове, независимо дали дишаш нискоребрено или не. Тя само помага на дробовете при т.нар. диафрагмено дишане, нали? :)

Edited by CorvusCorax

Share this post


Link to post
Share on other sites

Една от учителките ми ме караше да дишам "през корема", демек да не позволявам на въздуха изобщо да се изкачи в гръдния ми кош, и така да пея... Голямо давене падаше :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Господа, разчиствам мненията ви и пинвам темата! Браво на автора!

Честито!

Share this post


Link to post
Share on other sites

respiro pieno - дишане пълно, цялостно, напълнено

mezzo respiro - половин дишане , бе полпвинчата работа ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1) най напред се вдишва бавно в продължение на няколко секунди толкова въздух, колкото могат да поберат гърдите;

Много е полезно, особено при начинаещия, вдишването да става по начина, по който човек пие течност през сламка (или все едно да свириш с уста, но навътре).

 

2) този въздух се издишва също толкова бавно колкото се е вдишвал;

За равномерно издишване се препоръчват сибилантите, но най-вече "с".

 

За придобиване на контрол върху диафрагмата съществува една схема за упражнения с постепенно нарастване на продължителността на вдишването, задържането и издишването, която се прилага за "техника на говора" (от нулата до съвършенството). Някой да я е изкарал до край? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Може да ви прозвучи малко несериозно, макар че съм абсолютно сериозен и съм изпитал върху себе си това, което ще дам като съвет: ЙОГА. Не казвам да се запишете на йога курс, макар че, ако имате време и желание, би било много полезно да научите нещата така. Аз самият нямах, тъй че си намерих няколко книжки (главно руски, всъщност), в които добре бяха обяснени различни йога-техники за дишане, които добре ми помогнаха да овладея своето. Наред с упражненията с книгата и с листчето на стената, кучешкото дишане и прочие известни вам занимателни деяния, подобряващи техниката на дишане, започнах да правя и част от йогистките упражнения (тези, които бяха по силите и възможностите на тленното ми тяло) и мисля, че постигнах добър и бърз напредък именно благодарение на комбинирането на тези техники.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Относно йогата,да, това е много добра възможност да се развие техниката на дишане,във всичките и разновидности :) .Плуването също е добра алтернатива,както и смеха :P.Всъщност има хиляди упражнения за дишане,но най-важно е да се изберат 10-15 и да се правят всеки ден!!! :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Имам проблем. Подозирам,че нещо не ми е наред,защото от около месец се мъча да овладея това пусто дишане чрез диафрагмата и не мога. Как е възможно хем да дишаш,хем да не ти мърда нито корема,нито гърдите?!!! Ще се побъркам от безсилие. Вече като трябва да пея,го правя с нежелание. Просто не мога да осмисля и да разбера как точно се овладява тая диафрагма и дробовете и... не подозирах,че е чак толкова трудно. :) Ще продължавам с опитите докато стане,но се чудя кога ли ще е това и нормално ли е толкова време да ми е нужно за дишането.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Изобщо не се притеснявай, че не се получава още. Някои деца проговарят или прохождат много по-късно от други, но това не ги прави по-лоши. Просто при всеки различните неща изискват различно количество усилие и време, за да станат. Все пак си помисли дали човекът, който те учи на правилно дишане наистина знае какво прави...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.