Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

На къде отива Светът?

Чета топик : Гибсън ще фалира което ме озадачи.

И в тази връзка реших да попитам някой знае ли каква е хватката с Фендер и това, че са заменили масово палисандъра с някакъв Pau Ferro ? Четох, че имало същите тонални качества като розууда ама не точно. И в тази връзка някой знае ли дали това е окончателно за всичките им производства - американ, мексикан и т.н. или все пак ще пазят дървесина за някои модели?

Така или иначе пазете си палисандровите Стратове и Телета. Един ден и то  съвсем скоро ще струват още повече....

И честито на печелившите с палисандрови фингърборди де!

Отговорено

Преди 7-8 години, Джон Сър препоръча Pau Ferro при специфицирането на една китара.

Там специално нямаше съществена разлика ценово, включително с бразилския палисандър (от който обаче се отказах, поради притеснението, че ще я конфискуват някъде по пътя, въпреки документацията)

Не мога да кажа, че съм недоволен - даже май обратното ;) 

Щото имам и един парчекастър, който ми е изключително любима китара, за който един наш прекрасен лютиер, казва че палисандъра на грифа е неокачествяем - някъде в отрицателните категории е - но пък ми е удобен и ми звучи добре :) 

Има още доста примери - въпрос на изпълнение и конкретно парче дърво. 

Отговорено

Аз не оспорвам звуковите и други качества на Pau Ferro само споделям, че производител които от половин век използва определена дървесина е принуден да преустанови. Чисто естетически въпросната нова дървесина ми изглежда по-светла на цвят което не ми допада много, но това е въпрос на вкус де.  

Отговорено

Е това понякога се прави и като маркетингов трик, след време ще се завърне на хоризонта.