jordan3214 Публикувано Юли 14, 2017 Публикувано Юли 14, 2017 Привет приятели, от няколко месеца работя като Dj, техниката с която разполагам е добра, но имам колебание само за смесителния пулт със който разполагам, пулта е Yamaha MG 10 XU http://radoslavmusic.com/p/yamaha-studiopa-mg-10-xu Та имам два въпроса, на които се надявам, че ще получа някакво мнение. 1. До каква степен е професионален въпросния пулт, основно го закупих за да звуча добре когато говоря и да мога да ползвам някой от ефектите. 2. Опитах се да използвам компресора на микрофона, но най - вероятно, или не мога да го настроя, или не ми е нужен. В крайна сметка реших да не го използвам и се фокусирах върху другите корекции и нещата стоят доста по - добре. Рових се в нета, за да разбера каква точно е функцията на компресора, но не намерих изчерпателен отговор. Това е , поздрави Йордан Караджов Цитирай
musicman Отговорено Юли 14, 2017 Отговорено Юли 14, 2017 Тук има много обширна и изчерпателна тема относно компресорите. Потърси с търсачката и ще намериш. Относно "професионалността" на смеситителя, ти какво точно разбираш под това? Цитирай
yamaha Отговорено Юли 14, 2017 Отговорено Юли 14, 2017 ....основно го закупих за да звуча добре когато говоря... Щом си го взел най-вече за онова в цитата, защо не кажеш и нещо за микрофона, който ползваш? А иначе миксерчето е базов модел, което за твоята цел ще ти върши прекрасна работа, особено ако се научиш как и за какво да ползваш компресора. Цитирай
jordan3214 Отговорено Юли 17, 2017 Автор Отговорено Юли 17, 2017 Микрофона който ползвам е безжичната версия на Shure beta 58 A, доволен съм от микрофона, просто ми трябва още опит по корекциите и основно по компресора Цитирай
yamaha Отговорено Юли 18, 2017 Отговорено Юли 18, 2017 Beta 58a е един от микрофоните, които винаги съм поставял в топ 5 на динамичните микрофони...когато е оригинален разбира се, макар че китайците основно фалшифицират кабелната версия на SM58. Мой приятел озвучител има 2 такива като твоя, понякога съм му помагал при озвучаванията и съм се убедил колко добре звучат на live. Иначе аз имам кабелната версия на Beta 58 (без буквата "А", от най-старите), който (като изключим някои несъществени разлики) на звук е практически същия като новите с "А". Нямам представа какъв тип е гласа ти - нисък, висок, силен или слаб, както и не знам останалия ти сетъп (стъпало, колони...), но с този микрофон дори и на занулени корекции би трябвало да звучиш прилично, без значение какъв глас точно имаш. Що се отнася до компресора - с него май не може да се оправиш, понеже доколкото си спомням в твоя миксер нямаш възможност за ръчна настройка на отделните му параметри, а Yamaha решават вместо тебе кое "би било подходящо". Поправи ме ако бъркам, но за теб като че ли оставаше единствено възможността да въртиш един потенциометър, който в зависимост от положението му настройва автоматично прага и компресията, а атаката и релийса са предварително фиксирани ; горе долу като да караш кола на автоматик - улеснява доста, но е възможно да не ти хареса как точно действа автоматиката. Тъй че ако нямаш достъп до параметрите на компресора и накрая установиш, че нямаш много полза за гласа ти да я въртиш оная врътка, действай с EQ-то - ако ти чезне дикцията, дай малко високи, ако нямаш присъствие, опитай със средните, ако ти бумти, дръпни леко назад ниските или натисни копчето с лоу-кът филтъра (което действа по-добре в твоя случай) - след като нямаш параметрик, общо взето това са ти опциите. 1 Цитирай
jordan3214 Отговорено Юли 18, 2017 Автор Отговорено Юли 18, 2017 Мерси за съветите, да компресора се контролира само от една врътка и доста дни си играх по него, но накрая реших да не го използвам, защото само ми влошава качеството на звука. Относно микрофона ми, пише че е произведен в Китай, това означава ли че е фалшив, защото платих за него 750лв и няма да е много приятно да е фалшименто Цитирай
yamaha Отговорено Юли 18, 2017 Отговорено Юли 18, 2017 Не е, успокой се. Просто си е произведен от Shure в техен филиал там както и много други продукти. По-горе говорех за явните фалшификации, които логично струват 10+ пъти по-малко от оригиналите, като например "Супер качествен професионален микрофон Shure SM58 за 16 лева". Цитирай
jordan3214 Отговорено Юли 18, 2017 Автор Отговорено Юли 18, 2017 Благодаря ти за съветите, успех в начинанията Цитирай
Recommended Posts