Jump to content
Българският форум за музиканти

Компресор на микрофон


Recommended Posts

Привет приятели, от няколко месеца работя като Dj, техниката с която разполагам е добра, но имам колебание само за смесителния пулт със който разполагам, пулта е Yamaha MG 10 XU http://radoslavmusic.com/p/yamaha-studiopa-mg-10-xu 

 

Та имам два въпроса, на които се надявам, че ще получа някакво мнение.

 

1. До каква степен е професионален въпросния пулт, основно го закупих за да звуча добре когато говоря и да мога да ползвам някой от ефектите.

 

2. Опитах се да използвам компресора на микрофона, но най - вероятно, или не мога да го настроя, или не ми е нужен. В крайна сметка реших да не го използвам и се фокусирах върху другите корекции и нещата стоят доста по - добре. Рових се в нета, за да разбера каква точно е функцията на компресора, но не намерих изчерпателен отговор.

 

Това е , поздрави Йордан Караджов

 

Link to comment
Share on other sites

Тук има много обширна и изчерпателна тема относно компресорите. Потърси с търсачката и ще намериш.

 

Относно "професионалността" на смеситителя, ти какво точно разбираш под това?

Link to comment
Share on other sites

....основно го закупих за да звуча добре когато говоря...

 

Щом си го взел най-вече за онова в цитата, защо не кажеш и нещо за микрофона, който ползваш? ;)

 

А иначе миксерчето е базов модел, което за твоята цел ще ти върши прекрасна работа, особено ако се научиш как и за какво да ползваш компресора. :)

Link to comment
Share on other sites

Микрофона който ползвам е  безжичната версия на Shure beta 58 A, доволен съм от микрофона, просто ми трябва още опит по корекциите :singer: и основно по компресора

Link to comment
Share on other sites

Beta 58a е един от микрофоните, които винаги съм поставял в топ 5 на динамичните микрофони...когато е оригинален разбира се, макар че китайците основно фалшифицират кабелната версия на SM58.;) Мой приятел озвучител има 2 такива като твоя, понякога съм му помагал при озвучаванията и съм се убедил колко добре звучат на live. Иначе аз имам кабелната версия на Beta 58 (без буквата "А", от най-старите), който (като изключим някои несъществени разлики) на звук е практически същия като новите с "А". Нямам представа какъв тип е гласа ти - нисък, висок, силен или слаб, както и не знам останалия ти сетъп (стъпало, колони...), но с този микрофон дори и на занулени корекции би трябвало да звучиш прилично, без значение какъв глас точно имаш. Що се отнася до компресора - с него май не може да се оправиш, понеже доколкото си спомням в твоя миксер нямаш възможност за ръчна настройка на отделните му параметри, а Yamaha решават вместо тебе кое "би било подходящо". :) Поправи ме ако бъркам, но за теб като че ли оставаше единствено възможността да въртиш един потенциометър, който в зависимост от положението му настройва автоматично прага и компресията, а атаката и релийса са предварително фиксирани ; горе долу като да караш кола на автоматик - улеснява доста, но е възможно да не ти хареса как точно действа автоматиката. :greenangel:

Тъй че ако нямаш достъп до параметрите на компресора и накрая установиш, че нямаш много полза за гласа ти да я въртиш оная врътка, действай с EQ-то - ако ти чезне дикцията, дай малко високи, ако нямаш присъствие, опитай със средните, ако ти бумти, дръпни леко назад ниските или натисни копчето с лоу-кът филтъра (което действа по-добре в твоя случай) - след като нямаш параметрик, общо взето това са ти опциите. :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Мерси за съветите, да компресора се контролира само от една врътка и доста дни си играх по него, но накрая реших да не го използвам, защото само ми влошава качеството на звука. Относно микрофона ми, пише че е произведен в Китай, това означава ли че е фалшив, защото платих за него 750лв и няма да е много приятно да е фалшименто :blush:

Link to comment
Share on other sites

Не е, успокой се. :) Просто си е произведен от Shure в техен филиал там както и много други продукти. По-горе говорех за явните фалшификации, които логично струват 10+ пъти по-малко от оригиналите, като например "Супер качествен професионален микрофон Shure SM58 за 16 лева". :greenball:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.