Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Имам предложение, което на някой може да се стори глупаво, но е относително безопасно:

1.поставяш нещо предпазно около пластмасовата плочка, за да не препилиш лака на китарата без да искаш (може хартиена лепенка, но трябва да я свалиш скоро след това, за да не ти отлепи лака).

2. Взимаш плосък кръгъл предмет с диаметър 4-5 см. (голяма пласмасова капачка, чието лице изшкурваш до идеално равно, или нещо друго, с идеално равно лице).

3. Залепяш с двустранна лепенка кръгче от шкурка, да кажем 80-120 за гладкото лице (внимавай да не застъпиш лепенката, защото ще ти повдигне шкурката).

4. Пилиш с така направения, удобен за хващане инструмент,  по пластмасовата плочка лепилото малко по малко., много внимателно и равномерно, като периодично измиваш шкурката и винаги я поддържаш леко влажна. с парцал периодично зачистваш и прахта от изшкуреното лепило.

5. като стигнеш много ниско (тънички люспи лепило) можеш да сложиш по-дребна шкурка (200-400), а накрая и водна 600-800-1200-2000 (водната шкурка вече задължително е влажна, даже леко мокра, докато се работи с нея). Така плочката ти ще добие леко матов, но почти гланцов вид, накрая можеш да пробваш и да я полираш с полирпаста и парче плат. Ако не ти кареса, можеш да намериш или изрежеш нова плочка, от тънка пластмаса, която да залепиш отгоре.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Тази пластмаса (перобран или  pickguard се казва) се подменя със нова и се оправят нещата.

Ето избери си:http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=acoustic+guitar+pickguard&_sop=15

Клипче как се прави смяната:

https://www.youtube.com/watch?v=uc_m3h7Spxc

Отговорено

Колеги, не разбирам защо насърчавате момичето да прави такива експерименти, след като е пределно ясно, че накрая ще се наложи да се пребоядиса цялата лицева повърхност?

Защо да се пребоядисва?

Ако беше споменала в началото,че тези пайети са лепени върху плочката щеше да получи други напътствия и нямаше да има нужда от ново пребоядисване.

Както казах-една по-голяма плочка ще оправи нещата.Колегата даде линк с голям избор.

А може и сама да си я изреже.Под нея и да има поражения няма да се виждат.

Отговорено (Редактирано)

Колеги, не разбирам защо насърчавате момичето да прави такива експерименти, след като е пределно ясно, че накрая ще се наложи да се пребоядиса цялата лицева повърхност?

Това е раздел "изработка и ремонт", което ще рече, че пишейки тук, момичето най-малкото иска да се пробва, да се справи само. Ако е наистина внимателна, няма да надраска лака.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Първо, благодаря за отговорите и препоръките на всички!

Второ, наясно съм, че  може би е трябвало да спомена по-рано къде точно се намират, но все пак се радвам на получените предложения и ще изпробвам каквото ми е по силите, когато имам възможност.

Трето, още в първата си публикация споменах, че съм прежалила боята и нямам против да я превърна, въпросната китара, в свой проект с отворен край и резултат. :D По начало се обърнах към форума, защото не съм се занимавала с подобни неща и малко ноу-хау по темата не би ми било излишно, имайки предвид, че тук, със сигурност, има хора, които знаят и могат повече от мен.

Пък и най-лошото нещо, което би могло да се случи е да се наложи да я закарам на лютиер, което само по себе си не е особена беда.

Благодаря още веднъж и ще публикувам тук снимки, когато има прогрес! :cheers2:

Наздрави!

Отговорено

Бих те посъветвал да махнеш просто тази пласмасовата предпазна лепенка и да си намериш нова. А ако има други наранени места просто ги прежали и свири. Като гледам каква е китарата ако един добър лютиер се заеме със нея ще струва колкото да си я купиш чисто нова.