Jump to content
Българският форум за музиканти


IvanIvanov

Recommended Posts

Здравейте,

 

Пиша темата понеже имам китара, чиито хъмбъкъри имат капачета и ми стана интересно дали някой от вас е експериментирал и ги е махал. И ако да, в каква насока се е променил звука на китарата, ако изобщо е имало някаква промяна. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Остави капачките не ги пипай,а седни и свири ако искаш да се промени нещо,капачките не свирят....

Редактирано от iliev.p
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко зависи от конкретните адаптери, но като обобщение - да, разлика има. Дали е в положителна или отрицателна посoка, зависи от личния вкус и конкретния модел адаптер.

Ако си достатъчно сръчен с поялника и други инструменти, пробвай - ако не ти хареса, винаги има "undo".

В нета има предостатъчно tutorials как се прави безпроблемно.

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много зависи обаче и в какво слушаш китарата. Ако имаш Frontman 15G/MG10 и т.н. играчки може и нищо да не усетиш... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-често капачките правят звука малко по-тъмен, по-мътен, а когато ги махнеш, адаптерите звучат малко по-ясно, с повече високи честоти. Това важи са металните капачки. При пластмасови (до колкото има адаптери, при които могат да се махат) по-скоро няма разлика.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Често пикъпите си идват с капачки, защото са дизайннати да са така. Брой намотки, съпротивление, магнити - всичко е изчислено (или натъкмено - в зависимост от инженерните практики на производителя) заедно с влиянието на капачките. Ако капачките са сложени в последствие от предишен собственик, или ако китарата е правена от производител който обръща повече внимание на външния вид - може да експериментираш. Аз съм забелязал, че пикъпите без метална капачка имат по-остър звук с повече високи, както е написал Evtim. По-скоро тези с капачката звучат по-топло и с по-плавен фронт  (не бих казал точно - мътно).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Остави капачките не ги пипай,а седни и свири ако искаш да се промени нещо,капачките не свирят....

Свиренето не ми е проблем, не го мисли, не знам защо засегна тази тема и се отклони от ясно зададения въпрос. Разлика реално има и на мен ми беше интересно точно по какъв начин се променя звука на китарата.

 

Благодаря на всички за отговорите, мисля че си направих ясна представа. Ако модераторите преценят, че няма какво повече да се добави, нека закрият темата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

капачка създава електрически екран, който харчи високи. От там вие чувате "топлина" или мътност, зависи кой как възприема (и как звучи сама китара, ако е прекалено остра - може да е хубаво да се помътни). Също капачка добавя значителен микрофоничен ефект. Ако свириш с повече гейн, възможно че ще искаш по-малко микрофония без капачки. Ако искаш капачка без микрофония, слага се парафин, който обаче още повече помътнява звука му.

 

Общо взето, от дилетантска гледна точка, най лесно да опиша: с капачки - клийн тон, винтидж адаптери, повече въздъх и акустичност в звука. Без капачки - по-изразена атака, по-лесно свирене с гейн, повече компрессия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.