Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ за китарния звук


Recommended Posts

Здравйте имам едно питане тъй като ползвам ел.китара корт катана нек адаптера ми без дисторжън го ползвам,но има сякаш леко изкривяване като дист като ударя по силно струните,намалих височината му но пак си има лек дист,адаптера е пасивен,бридж адаптера е добре,но нек и нек с бридж не е напълно клийн звука,всяко мнение е добре дошло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пускам я директно към колони без никакъв амп,само с кабел,адаптерите ли са силни незнам,не ми прави точно чист звук както на бридж адаптера,може още да се свали на долу,сега съм нагласил адаптера на 5мм. като съм натиснал последното прагче,необходимо ли е още да се свали адаптера?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Здравей.Не е вината само във адаптера.Домашните колонки със вграден усилвател не са най-доброто решение за свирене на китара.Първо са малки и със ниска мощност.Второ не са издръжливи при пиковите честоти(т.е. при удар на струните).И трето усилвателите им са с неподходящи (нискоимпедансни) входове и тон коректори.При подобна обстановка китарният тон ще е със много ниски честоти и със изрязани средни и високи.Усилването ще е недостатъчно.Пиковите честоти(напрежения) ще карат говорителя да пращи или "изкривява"(по-скоро ще стърже шпулата на говорителя ,докато не изгори или се повреди).За това има и китарни усилватели и говорители.

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за информацията,колко бреблизително трябва да е разтоянието от нек адаптета до струните или за всяка китара е различно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не е за всяка китара различно, а за всеки "слух" е различно (слуха на свирещия). Единственото с което щеш, не щеш трябва да се съобразиш е, да не е толкова високо, че да се лепват струните за магнита, останалото е въпрос на вкус (казало кучето и си облизало г.з.). :)

Ако под "директно в колони" имаш предвид наистина това, което @jorog е предположил (активни колони), по-добре не се занимавай да правиш настройки на китарата си съобразено с това какво чуваш през тях - просто това не е "правилен" китарен зувк, защото, както вече обясни @jorog, вградения усилвател в тези колони не е подходящ за музикален инструмент (освен ако сигнала не минава през някакъв инструментален предусилвател примерно преди това, но както описваш, при теб явно не минава).

Най-добре е да набавиш един китарен усилвател (или по-скоро комбо, или както още е известно, "кубе") и тогава да правиш фини настройки по китарата в търсене на тон, каквото всъщност се опитваш да правиш с местенето на адаптера.

Успех.

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Няма определени правила за разстоянията.Най-общо казано разстоянието се настройва така ,че нек адаптера да са балансира добре при превключване на ключа на китарата.Тоест силата и тона на нек позиция трябва да еднаква или близка до тази при бридж позиция.Накратко трябва да няма спадове във силата при превключване.Друг аспект от разстоянието е тоналната.При близко разстояние имаме по-голяма сила ,но и повече ниски честоти.Обратно при голямо разстояние освен намаляване на силата има повече високи честоти(и по-малко кривене).Всичко това се тества при включена китара.Просвирва се ,превключват се отделните адаптери и се настройва височината до постигане на задоволителни резултати за тона и силата.Което е въпрос на вкус и лични предпочитания.

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все пак като правило - 3мм откъм шеста струна (дебелото Ми) и 2мм откъм първа струна (тънкото Ми).

 

Обаче в хай-фай усилвател колони е мега зле и няма нищо китарно в звука!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.