Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Интересува ме дали съществува някакъв метод за определянето на това, дали един микрофон е свързан във фаза или противофаза. При китарните адаптери ми е ясно, че става със стрелкови измервателен уред най-лесно, но при микрофоните не се получава. Не изпитвам проблеми с даден микрофон и съм наясно с факта, че може да се получи дефазиране при насочване на два микрофона към един и същ източник на звук. Въпроса ми е по-скоро свързан с това, че при отварянето на два еднакви микрофона, зеления и жълтия проводник са свързани по противоположен начин към самия XLR. Оказва ли това някакво влияние, дали микрофона е във фаза или противофаза?

Редактирано от Koobenot
Отговорено

Във фаза или противофаза с какво? Понятието има смисъл само в контекста на друго нещо - например друг микрофон, както си споменал. Ако го ползваш сам, няма никакво значение.

Отговорено

Разбирам, явно не съм се изразил правилно. Въпроса ми е по-скоро свързан с определяне правилния начин на окабеляването вътре в самия микрофон. При говорителите например, ако свържем "+" на говорителя с  "-" на усилвателя, мембраната на самия високоговорител започва да се движи назад, което е фактор, че трябва да разменим изводите. Ето примерна диаграма за свързване на Shure SM58. Ясно виждаме, че pin 2 и 3 създават положително напрежение, но се водим по диаграмата. Как трябва да подходим, ако не разполага с такава и трябва да разберем "+" и "-" при положение, че не са обозначени, за да постигнем правилно окабеляване?