Jump to content
Българският форум за музиканти

Настройка на тремоло на Скуайър


JonathanDavis

Recommended Posts

Здрасти и от мен. Значи аз свиря сериозно от година и половина, обаче доста неща не са ми ясни, като например това, което сте видяли във заглавието. Имам проблем. В момента съм със Скуайър(няма нужда да ми казвате, че е най-добре скоро да я сменя, поразгледах стари теми и забелязах мнението за тия китари), купих я от един друг музикант и още тогава забелязох, че като ползвам 'ръчката' китарата ми се разстройва. :wall: Гледох теми за настройка на флойд-а на Ибанез и си нямам на идея какви са разликите и въобще всичко. Може ли някой да ми даде горе-долу подробно обяснение? :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно, за разлика от флойд-роуз - а, който винаги стои в равновесно положение, и от едната страна му действа опъна на струните, а от друга - този на пружините, обикновеното стратокастер-стил тремоло, принципно ляга върху дървото, когато не се използва, и не би трябвало да разстройва.

 

Друго - струните са омотани много пъти около ключовете горе. Като отпуснеш струните с ръчката, и те се навиват около ключовете, и после-когато вече не използваш ръчката, и струните пак се опънат - може струните да не може да се развият от ключовете по същия начин, и затова да се разстройва.

Затова, когато слагаш нови струни, виж колко струна ще ти трябва, за да стигне до съответния ключ, и срежи струната около 2.5-3 см. отгоре, така, че когато я навиеш, тя да не се омотава 1000 пъти около ключа, ами да е направила около навивка и половина. Така ефекта от развиването няма да е толкова голям.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Това е много хитро ! Аз го правя по принцип за да не ми изглежда грозно :blink: обаче изглежда има полза. Както и да е, аз не ползвам своето тремоло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

няма начин да не се разстройва това тремоло. забрави за идеята да се нагласи :blink: варианта е или да не се ползва, или да се затегне така, че да е като фиксиран бридж

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едва ли мога да се похваля с опита на Евтим, но не съм съгласен с рязането на струни. При мен е точно обратното- колкото повече струна съм навил, толкова е постабилна и не се разтройва. Аз свиря със Скуаер Шоумастер и нямам проблем с разтройване като ползвам тремолото. Но китарата е новичка сравнително и може би затова не се разтройва още..времето ще покаже. Пък и не го ползвам така, както бих го ползвал ако имах флойд, един вид пазя го не си играя с ръчката, ами я ползвам само когато наистина трябва. Когато свирех на класическа китара беше същото- правил съм го много пъти, от мързел не съм си донавивал целите струни и резултатът беше че китарата се разтройваше много лесно а и ми беше трудно да я настроя максимално точно. Когато обаче забравях мързела си и си навивах струните докрай проблемите с честото разтройване бяха определено по-малки. Както и да е, с тремоло не можеш да свириш Вай и да очакваш, че няма да ти се разтройва китарката, все пак той не си сваля ръката от "ръчката". То затова са измислили флойда хората. И последно искам да задам следния въпрос. Защо ако е по-добре да не си навиваш целите струни ги правят токова дълги? Няма логика да се правят дълги, за да се режат после и само да се хаби материала. Китарите които се продават са с изцяло навити струни. Аз поне не съм имал проблем с първите фабрични струни на китарите си.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има още два фактора - при силен опън, струната понякога започва да се разплита отдолу(откъм главата), и понякога засяда в нът-а горе. За последното има roller nut - ове, които се поставят на мястото на стария нът.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

най-добре влез в сайта на FENDER,там има подробни описания за настройките на различните типове тремоло,може да се свалят и като PDF файл.По-точни ръководства от тези не съм открил.Ето и директен линк,само чети,става въпрос за цялата настройка на китара тип STRATOCASTER

http://www.fender.com/support/setup/stratsetup.php

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трудно е да се направи тремолото на Скуаиър да не разтройва и това до голяма степен се дължи на китарата,а не на самото тремоло.Това което може да се направи е

 

Пружините да се натегнат докато тремолото опре в дървото и при правенето на сериозен бенд тремолото не се отлепва от дървото(точно толкова,не повече за да не става твърдо )

 

Финно да се смажат всички места,където струните контактуват с тремолото,бриджа и обтегачите(с графитен прах от настърган мек молив,при липса на нещо по-подходящо)

 

Струните сериозно да се поопънат с ръка след като се поставят за да се донаместят.

 

И последно ,да се има предвид,че тремолото не флойд и съответно да се използва умерено(и предимно за вибрато)

 

При мен тази рецепта работи перфектно и след няколко часа свирене китарата ми все още е относително настроена.Верно,че е американски страт,но този номер ставаше преди и с Ариата ми ,а тя едва ли беше по-добра от средно статистически Скуаиър

 

п.п.Току що използвах и линка от по-горния пост и видях,че самите Фендер предлагат доста подобна(и разбира значително по добре и подробно обяснена процедура)

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:):):):blink:

 

Евтиме, чакайт ве... ако става дума за флойд и ако става дума за Скуайър, предполагам става дума за Скуайър Шоумастер или Стейджмастъра... говорим за китари с двойно заключване, какви са тия ключове за които става дума?

 

Като отпуснеш струните с ръчката, и те се навиват около ключовете, и после-когато вече не използваш ръчката, и струните пак се опънат - може струните да не може да се развият от ключовете по същия начин

 

 

А иначе, човече (JonathanDavis), отвори изработка и ремонт на муз инструменти, там аз съм пуснал пон е 3 теми за това, защото и аз преди имах проблеми с тремолото :)

 

П.п.

Гледох теми за настройка на флойд-а на Ибанез

Чакай да си изясним... ти тремоло ли имаш (стандартно) или флойд?

wilkinson_6_hole_tremolo_black_b24853.jpg

Такова? Или:

floydblkorg.jpg

Редактирано от Fenix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До колкото разбрах - стандартно тремоло :curse: И точно затова Евтим споменава за ключовете, защото няма какво да спира струната преди тях.

 

Аз лично когато си ползвам китарата със стандартно тремоло правя следните неща:

 

1. Когато настройвам китарата дърпам нагоре струните с ръка (високо над грифа) за да се отпуснат и опънат ако има някоя неопъната част и след това настройвам, като гледам последното движение на ключа да е в посока натягане на струната, зада се получи някакъв луфт от обраното движение на ключа, който да разтрои струната след това.

 

2. Нормалното тремоло не е флойд и е близко до акъла че не е пригодено за такива драстички dive-ове, каквито се правят с флойдовете, затова и винаги използвам с мярка ръчката - само за вибрато, както каза kolio_k.

 

3. Натягам пружините така че тремолото да е малко по-стегнато, по-тежко, че като ти отиде ръката на него, то само да си подсеща, че не е за много натискане, да се съпротивлява :blink: Пък и така е по-близо до fixed :beer: Това последното сериозно, нищо че малко шеговито звучи.

 

А иначе и винаги могат да се сложат заключващи ключове като на тези Фендер сега от 50-тата годишнина... ама те са доста скъпи :ph34r:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам друго предложение:

То е мое изобретение :ph34r: . Така ,вземи една пластинка желязо 40 на 5 мм и я завържи след нъта(на главата) със връв.Малко е грозно ,но ти спестява много време настройване.

 

Едит: Или пък просто си вземи един от тези с кото се заключват струните. :curse:

Редактирано от Raxus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тремолото и флойда не изкарват звук :blink: целта им е с тях да може да се прави вибрато ефект. с тремолото - както обясниха по-горе (ЗАЩО НЕ ЧЕТЕШ ВНИМАТЕЛНО) се правят по-леки издевателства, докато с флойда може бая да се олееш, без да има разстройване (поне при хубавите флойдове)

за пример - гледай концерт на Малмстийн - той ползва тремоло

после гледай концерт на Вай или Сатриани - те ползват флойдове

Редактирано от stratocaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно, според много хора, използването на флойд малко убива ниските честоти на китарата, но се появяват доста ясни хармониции. Като цяло, поне доколкото съм слушал такива китари, звука става малко по-метален(обяснимо защо:blink:). При тремолото ефекта е по-малък, поне според китаристите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.