Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ! Проблем с миди клавиатурата


Aresius

Recommended Posts

Първо искам да се извиня, ако не съм пуснал темата на правилното място. Ако е така - нека админите я преместят където трябва.

 

Та за проблема...

Вчера значи си взех уебкамера и я включих в единия от ЮСБ портовете на компютъра ми (отпред имам един, а отзад - два). В единия заден порт е включена МИДИ клавиатурата ми, затова включих камерата в другия. Всичко мина добре - инсталнах драйверите и програмата, която върви към камерата, и в крайна сметка камерата си заработи нормално.

Обаче като включих след това Фрутито и се оказа, че като натискам клавишите на МИДИ кийборда, не издават звуци. Иначе звукът на компа като цяло си е наред - филми, микрофон, музика.. абе всичко си работи, само дето кийборда не ще да свири. Въобще не предава сигнал на Фрутито :wow:

Разбира се, започнах да ръчкам и да разменям жаковете на мидито и на камерата във всички ЮСБ-та, но пак същото. Дори откачам камерата и оставам само кийборда - и пак няма звук.

Някаква идея на какво може да се дължи това? Да не би като съм инсталнал драйверите на камерата, нещо да се е омазало? Да не би да трябва да направя някаква настройка, нещо да ръчна по Фрутито, по Уиндоуса или и аз незнaм къде? Кажете какво да направя, за да свири кийборда ми отново? Проблемът 100% е софтуерен...

 

Ако има някакво значение - МИДИ кийборда ми е Evolution MK-449C :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Същият проблем го имам и аз само, че с не с камерката въпреки, че имам такава а с инфрареда за телефона....проблема обаче е в Cubase SX със VST иначе в Reason клавиатурата работи нормално...пробвай ако имаш Reason или друга миди програма да видим там как ще се държи....ако там си бачка значи трябва да пробваме реинстал на Cubase. Аз пробвах да сменям миди каналите и се получи нещо странно в Cubase, до 5-ти не ми бачкаше от 5-ти нагоре си работеше...след преинстал на инфрареда и оттам спря...:) Май ще трябва преинстал на Cubase, не знам дали си с него...явно има нещо което се прецаква в работата на самите драйвери.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тръгнах да пиша едно,ама после пак прочетох какво си писал... и си спомням че един приятел имаше проблеми с Фрути, щото беше сменял видео-кодеци. Т.е. може да има отношение към някой от софтуерите към камерата. Сложи някоя по-яка програма... Cubase ще ти реши проблема, но ако имаш що годе читава карта. А аз лично си слагам Халион за семплер, пускам си го през Cubase и си зареждам каквото си искам и го пръскам по цялата клавиатура...

Редактирано от starfish
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хора, аз не искам да си сменям хоста. Тамън се научих да работя с Фрутито, и ся да почвам наново с някоя по-сложна програма, която може и да не ми работи като хората заради компа...

Значи аз ако разкарам камерата и деинсталирам драйверите, клавиатурата пак ще си бачка, но целта е да бачкат и двете. Най-вероятно трябва някъде да се направи някаква настройка или на Фрутито, или на Уиндоуса, защото все пак сега вече и двата ЮСБ порта са заети и явно може нещо да са се променили по някакъв начин настройките или на Фрути Луупса или на Уиндоуса... Не знам точно какво може да се е променило и аз какво трябва да направя. Затова търся помощ, не разбирам много (да не кажа хич) от софтуер и Уиндоус.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

според мен най малкото може да направиш проверка по веригата - първо виж дали в опции за миди ин и аут във фрутито всичко е както трябва . ако всичко е наред там препотвърди миди връзките и ако пак не ще може да пробваш да преинсталираш програмата и след това да и направиш наново миди връзките . ако и тогава не тръгне вероятно инсталирания софт на видео камерата променя нещо във юсб портовете т.е. поради някаквая причина пречи на другия юсб порт или го използва и него - тогава трябва да видиш дали в софта за видеото няма меню което да показва кой порт да ползва софта и да опиташ да пренасочиш или забраниш достъпа му до юсб портове докато работиш с фрути а след това отново да свързваш програмата за видео . е има и друг според мен вариант - използването на стандартния миди порт на аудио картата ти с миди кабел който струва към 30 кинта - ако има такъв порт на картата ти разбира се . ако няма то няма да минеш без спец които да влезе в опциите на компа и да огледа портовете и начина по който си взаимодайстват а и влиянието върху тях на инсталирания софт на видеото за да може всичко да работи едновремено без проблем - но мисля че тук трябва да пипа специалист за да не стане някой гаф - не че ще се случи нещо фатално ако ти решиш да базикаш сам тук там ... успех . Цеко :happy::):)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи да поясня някои неща - първо звуковата ми карта няма миди порт (Креатив Лайв). Второ - настройките на Фрутито са наред, то аз и не съм ги барал тях. Трето - най-интересното - когато махна уебкамерата и деинсталирам драйвера и, кийборда свири, но когато включа камерата и инстална драйвера (тоест когато Уиндоуса я разпознае) - кийборда млъква.

Тоест немога да използвам и двете периферни устройства едновременно.

Явно драйвера на камерата пречи по някакъв начин на Уиндоуса да приема съобщения от съседния порт, в който е включена клавиатурата. От софтуера на програмата за камерата няма опция, от която да видя кой порт използва и т.н... Предполагам, че нещо трябва да се пипне по настройките на самия Уиндоус, но незнам точно какво, не съм на "ти" с комютрите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да не би МИДИ-клавиатурата ти да се връзва по USB2 стандарт, а web камерата по USB1? Щото тогава омазването е сигурно - USB-то се превключва на по-бавния вариант за цялата шина(демек USB1.1) и естествено драйвера за МИДИ-то просто не си вижда устройството. Пробвай да вземеш назаем една допълнителна USB PCI карта и ръгни едното устройства към нея - 98% съм сигурен, че проблемите ще изчезнат...

Успех! :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да не би МИДИ-клавиатурата ти да се връзва по USB2 стандарт, а web камерата по USB1? Щото тогава омазването е сигурно - USB-то се превключва на по-бавния вариант за цялата шина(демек USB1.1) и естествено драйвера за МИДИ-то просто не си вижда устройството. Пробвай да вземеш назаем една допълнителна USB PCI карта и ръгни едното устройства към нея - 98% съм сигурен, че проблемите ще изчезнат...

Успех!  :P

Или пък премести едното устройство на друга "дупка", защото USB шините са 2х2 на един адрес и ако си ги хакнал така може би става това което ти казва presly.

Ако преместиш едното устройство има голяма вероятност да стане, но зависи най вече от чипсета на серийната шина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами не става - без значение в кой порт вкарам камерата и кийборда (опитах всички възможни комбинации), резултатът е един и същ - Уиндоуса разпознава и двете периферни устройства, камерата работи, но кийборда - не. Махна ли драйвера на камерата, кийборда свири. Затова си мисля, че може би трябва нещо да се настрои по самия Уиндоус или да се направи някаква допълнителна настройка на Фрутито, но не знам точно каква. Е, ако до няколко дена не реша проблема, просто ще махна камерата, но все пак ми се ще да мога да се възползвам едновременно и от камерата, и от кийборда :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Клавиатурата свири ли ако камерата е инсталирана но не е включена в USB-то? Какво става когате преместиш адреса на прекъсването за MIDI от BIOS-а?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Опитай и друго....без да деинсталираш драйверите на камерата влез в system и дай disable на камерата ако фигурира там (ако не я намериш погледни под USB...може да се е мушнала там). Ако така имаш миди може и за в бъдеще да процедираш по същия начин - disable ще ти коства 2-3 секунди, enable - пак толкова....общо 5-6 секунди загубено време, а и драйверите си седят. А и надали ще ти се случи да ползваш камерата докато свириш, освен ако не направиш някой web концерт. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвах всичко възможно и пак не стана. Реших да махна камерата и да деинсталирам драйверите. Сега имам кийборд, но нямам камера. Всъщност на мен камерата не ми и трябваше, но ми бе подарък от един приятел за рождения ден... Пък и то с моя бавен интернет файда от камерата няма - като говорих по Скайпа виждах отсрещния (както и той мен междувпрочем) като на слайдшоу :curse: Както и да е...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.