Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте,

Искам да направя "ъпгрейд" на озвучението в моята стая.

Нека първо споделя какъв е сегашния ми сетъп в стаята. Компютър - Focusrite 2i4 - Microlab SOLO 7C.

Търся с какво да сменя Microlab говорителите, тъй като започвам да записвам вкъщи, на ниво далеч от професионално. Свирелено и записването ми е изцяло и само хоби.

Но търся безкомпромисно решение, тъй като озвучителните тела ги позлвам и само за слушане на музика. И обичам да е силна  :metalist: .

Сегашните 2 х 55w за мен са срахотни от към звучене, но прекалено слаби от към мощност.

Също сегашните ми колони имат една важна за мен функция - 2 отделни input-а, като мога да сменям между двата с натискане на едно копче, или с дистанционното. Това е нещо което не искамд а загубя ако ги сменя. 

Въпроса ми е към какво да се ориентирам, за да имам качеството и точността на студийните монитори, и също да могат да се използват за слушане на музика силно и продължително. Има ли такива варианти?

Поздрави

Иван

Редактирано от Rezachka
Отговорено

Много неща може да искаш, но реалноста не се покрива ни най-малко с желанията ти.

Първо не знам как 2х55 са ти слаби откъм мощност.

Добре, тогава ги смени с по-мощни, други хай-фай колони.

Но няма как да избегнеш и купуване на втори чифт ниър или мидъл фийлд мониторни колони,

които нямат много общо с хай-фай колоните. Това е полжението, Минке, казал Шишо Бакшишо.

Накратко - хай-фай колоните са за да те лъжат, да ти предадат една прекрасна звукова картина

и да си ги цепиш колкото си искаш и доколкото те издъжат околколните.

Студио мониторите  - целта им е точно обратното, да ти дадат максимално неизкривен сигнал,

като тук вече ще трябва да третираш помещението си тн. Има да прочетеш не малко.

И обикновено се работи на ниски нива, а не както ти се иска да дъниш на накс.

Има да четеш, да пробваш и тн.

Но в крайна сметка, няма да стане, както го искаш с един чифт колони.

Според мен засега си остани с тези хай-фиските и събирай за мониторни,

Ориентировъчно - под 300 лева не вярвам да намериш нищо читаво,

Отговорено
Един мои приятел за вкъщи си взе чифт KRK Rokit RP6, като ги използва само за слушане, не се занимава с музика. Аз ги чух и ми хареса как звучат, но нямам база за сравнение За това ще използвам тях за сравнение. Знам че звука ми хареса повече от всякакви hi-fi колони които съм имал до сега. Попадал съм на мнение че Rokit не предлагат най-чистия звук за този ценови клас. Не знам вече колко са издръжливи като се позлват за развлевение.

От към мощност - може би 8 инчовия вариант ще се доближи до това което търся.

@TONY Благодаря ти за мнението. Интересуваше ме, и може би не зададох правилно въпроса си, мониторите могат ли да се използват ежедневно и на по-високи нива продължително.
Отговорено

То ватовете хубаво, ама каква чувствителност имат сегашните ти озвучителни тела? Това е доста важен показател относно това колко джангър вдигат. Ако имат висока чувствителност и с малка мощност ще събориш блока. Примерно виж китарните Celestion Vintage 30 (100dB): 60W, ама се чува от наш'то до другото село! :P

Отговорено

Аз имам и 5 и 8 инчови, но ги ползвам в различни помещения.

8 инчовите освен при записи , понеже ме мързи да превключвам към хайфистките,

та слушам и музика на тях, поне наравно с слушането и на хайфистките.

Така, вземи си едни мониторни и когато смесваш, гледай да е ниско ниво.

Първо, така няма да се умориш бързо и второ силната музика те кара да се кефиш и да правиш повече грешки в микса.

Но неволите покрай записването ще ги мислиш, като си вземеш колоните.

Отговорено

Всъщност докато свиря съм със слушалките на главата ис лушам 50 / 50 от микрофона и микса, иначе ми е трудно да си чувам барабаните и греша с ритъма... Но определено сигнала от микрофона се чува доста различно в слушалките.

Обмислям и вариант за професионални / студиини слушалки които да ползвам като записвам. И перз останалото време да си слушам на hifi системата...