Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Та:

Прибирам се аз от даскало, включвам си китарата и почвам да мъча едно соло.Мъча го вече четвърти ден.Успявам да докарам 16тини на 145 някаде чат пат и с повече старание почти не греша.И продалжавам да си свиря на 145.То хубу де ама след 2 часа усещам много гадна болка в китката и предмишника (по скоро някъде по средата).Продължих още 20тина минути и спрях да си почина, че вече мажех тотално пък и то не се трайше.И оставям аз китарата ама китката ме боли много нахално и трудно пишех по клавиатурата.След 10тина минути някъде се пооправих.Починах си 1 час общо и пак почнах да свиря същото нещо.След още 1 час свирене пак почувствах тая болка и пак спрях.Оставих китарата за 3 часа някъде и после като исках пак да свиря(пак същото соло) осетих много противно нагло напрежение в китката и предмишника(а уж сичко ми мина) още от първия опит.И набързо се отказах да не стане някоя травма.Та искам да питам тая болка от барзото и продължително свирене ли е(доста по-бързо от обичайното за мен)? Щото за първи път бързам толкова за толкова дълго време.От свиренето прав ли е(свирих прав сичкото)?По принцип си свиря седнал.Много натоварване ли се е натрупало за тия 4 дена?Само солото упражнявам и нищо друго.Слаба ми е китката ли?

Та ако някой може да ми каже от какво е и как мога да го избегна ше черпя :godbless:

Отговорено

Ми и аз не знам от какво е ама и на мене ми се е получавало на китката на дясната ръка(тази дето ми е на грифа) Най-добре според мене е земи си вържи 1 кожена гривна има такива специално за стягане щото не си свикнал. Мене ме болеше в началото ама нали съм инат и вече свикнах и нямам този проблем.

Отговорено

И на мен ми се е случвало - правиш солото в по-бавно темпо първо , след това малко увеличаваш темпото и така . СПИРАШ когато почне да те боли . След 20мин. пускаш солото на темпо малко по-ниско от това на което си спрял и почваш пак .

Поне при мен действа :)

Примерно правиш сесия :

1. Темпо 120

2. Темпо 125

3. Темпо 130

Примерно сега те заболява .

Правиш следващата сесия след 10-20мин. :

1. Темпо 125

2. Темпо 130

Ако сега пак те заболи минаваш пак на 120 . Ако не те заболи минаваш на 135 и чак тогава на 140 или 145 :cheers:

Отговорено

меки са ви китките - нужно е време, за да свикнат

може да свириш и с грешна постановка - виж в търсачката, има страхотно много изписано

и праив упражнения за предмишница - там вече с инструктор се съветвай, тука не е боди билдинг форум

Отговорено (Редактирано)

Между другото ако е много бързо солото не се учудвай ако ти се стегне трицепса на дясната ръка.

Редактирано от zigi
Отговорено (Редактирано)

За заздравяване на китката на дясната ръка ако не си фитнес манияк ти препоръчвам тенис на корт. Много ще ти помогне, тоя спорт е направен само за китаристи - лявата ръка не я тормозиш много и така запазваш гъвкавост и бързина :cheers:

едит: Сега видях, че става въпрос за лява ръка. Винаги загрявай много добре преди да свириш, лек масаж, стречинг и внимавай, че с това шега не бива :)

Редактирано от anadem
Отговорено
меки са ви китките - нужно е време, за да свикнат

може да свириш и с грешна постановка - виж в търсачката, има страхотно много изписано

и праив упражнения за предмишница - там вече с инструктор се съветвай, тука не е боди билдинг форум

И тук ли меки китки бе.. :wall: :wall: :cheers: ,и аз мисля че е от постановката.

дЕца,не се претоварвайте,че тендовагенитчето е готово лесно..

Отговорено

като свириш прав, ако китарата ти е ниско и се мъчиш да докараш позицията на китката, както като свириш седнал... ще боли :cheers:

или свири с някаква различна постановка на китката или вдигни китарата

Отговорено

И аз мисля, че постановката ти се бърка... Вземи едно огледало и се виж как свириш. 100% изкача някоя жила, която принципно не би трябвало да изкача :rolleyes:

Ае успех!

Отговорено

Виж, по принцип е много противопоказно да те боли каквото и да било.

Поинтересувай се от правилна постановка, и се запознай с неща като двигателна култура, мускулна памет и т.н.

Ще ти е от голяма полза с китарата.

Просто недей да използваш много сила никъде. Стараи се да правиш нещата по най-лесния и кратък път, с използване на минимална енергия. При правене на извивки използвай повече пръсти, така, че да разпределяш силата по равно.л

Има много теми по въпроса, зачети се, и помисли.

И не забравяй - болка не трябва да има - най-много умора, и то само след дълго свирене.

Отговорено
Та:

Прибирам се аз от даскало, включвам си китарата и почвам да мъча едно соло.Мъча го вече четвърти ден.Успявам да докарам 16тини на 145 някаде чат пат и с повече старание почти не греша.И продалжавам да си свиря на 145.То хубу де ама след 2 часа усещам много гадна болка в китката и предмишника (по скоро някъде по средата).Продължих още 20тина минути и спрях да си почина, че вече мажех тотално пък и то не се трайше.И оставям аз китарата ама китката ме боли много нахално и трудно пишех по клавиатурата.След 10тина минути някъде се пооправих.Починах си 1 час общо и пак почнах да свиря същото нещо.След още 1 час свирене пак почувствах тая болка и пак спрях.Оставих китарата за 3 часа някъде и после като исках пак да свиря(пак същото соло) осетих много противно нагло напрежение в китката и предмишника(а уж сичко ми мина) още от първия опит.И набързо се отказах да не стане някоя травма.Та искам да питам тая болка от барзото и продължително свирене ли е(доста по-бързо от обичайното за мен)? Щото за първи път бързам толкова за толкова дълго време.От свиренето прав ли е(свирих прав сичкото)?По принцип си свиря седнал.Много натоварване ли се е натрупало за тия 4 дена?Само солото упражнявам и нищо друго.Слаба ми е китката ли?

Та ако някой може да ми каже от какво е и как мога да го избегна ше черпя :rolleyes:

моментално заеби 16-тините в 145 и свири по леки бавни неща,ще си докараш огромни проблеми на ръцете.....внимавай и не пресвирвай

Отговорено

Ами от моя опит, когато се опитвах да свиря такива скорости, моя учител ми даде съвет и беше наистина много добър. Никога не свири без предварително да се разсвириш. Почваш с метронома в много бавно темпо, дори изнервящо бавно. Първо това ще те научи наистина да слушаш метронома и второ- ще се разсвириш добре, а след това почваш да качваш темпото с 5. Ако имаш достатъчно търпение и по- няколко часа на ден за 4-5 месеца ще можещш да изсвириш Ингви Малмстийн. Но това няма да ти помогне да свириш Сатриани, Вай или B.B. King. :metalist: Наблягай повече на ритмическите упражнения или ги комбинирай. Щом си си избрал да свириш бързо трябва много копане с метроном, само не подценявай и останалата част от занаята. :metalist:

Отговорено

аз съм се занимавал с фитнес и според мене трябва да си разгряваш малко китките преди тея сола с такова темпо и стречинга не е излишен

също лицеви опори на юмруци затягат китките много добре :guitar:

Отговорено

може да видиш някое филмче за обучение и да погледнеш хубаво как се хваща грифа. Мисля че с времето само ще си дойде оптималното държене, щото не е толкова лесно особено на тънките прагчета. То и мен ме наболява малко някой път обаче аз спирам. Недей го мъчи толкоз туй соло, има време