Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Квалитетни и шаренички са всичките, за това минах през 4 от тях, всичките без въпросната щипка продадени, тя стои по обективни причини. :>

Редактирано от G.Varbanov
Отговорено

Значи колко и да бях а и все още съм противник на тунерите - просто не са достатъчно точни - се наложи да си закупя един Политюн, което май е възможното най добро в класа си. Просто напоследък всички с които свиря очакват да си настроен от самото начало на свирнята и лафа " дай едно ре" не върви. Освен това наистина е удобно за бърза настройка между парчетата.

А обратно на мнението си по горе, се убедих по много неприятен начин че щипките в шумна среда са неточни , след като просто на едно парче се наложи да оставя китарата която беше фалшива.

Без да имам кой знае какъв слух, се дразня ужасно когато китарата ми е фалшива

Отговорено

Аз лично използвам един на fzOne, който закупих за 3-4 долара с безплатна доставка.

Работи доста добре, в шумна среда не съм имал никакви проблеми, дори закупих още един за приятел, който също остана приятно изненадан.

Отделно, че разполага с 4-5 режима - класически (с минорни и мажорни тоналности), китара, виолин, бас...

За сравнение използвах вградения към адаптера на моята електрическа китара - разлика почти нямаше между отмерването на двата.

Това ми е първия тунер и след като го закупих доста се учудих, че аналог на моя струва по 50-60-70 лв. 

Какво влиза в тази разлика - полутон или единствено марката?

Изводите всеки за себе си, но аз определено не бих дал повече от 10 лв. за щипка.

Поздрави!

Отговорено (Редактирано)

Да речем, че под шумна среда разбираме, това да свири другия китарист, касата да блъска, вокала да разгрява и баса да се настройва, докато ти се пробваш да си настроиш 6-та струна 10 минути. Пробвал съм го това с Polytune, Korg, Fender и още 2 китайски щипки.... ами не :> Дори да сведеш дразнителите до 1, пак не става с щипка. Щипките са предназначени основно за домашна среда, искаш ли нещо сериозно и точно - търсиш си педал. Не е излишно да имаш и двете неща.

Редактирано от G.Varbanov
Отговорено

^ моята щипка Korg AW-2 си е с пиезо и хваща само вибрациите на инструмента, няма особено значение колко шум се вдига около мен. Настройвал съм се на сцена без никакви грижи...

Отговорено

Съгласен съм, че го има този момент, но, както казах, до момента не ми е било никакъв проблем за работата на този тунер в пиезо режим. Проверявал съм си настройката по време на парче с шумен барабанист и тн.

• 1 month later...
Отговорено

Аз лично използвам един на fzOne, който закупих за 3-4 долара с безплатна доставка.

Работи доста добре, в шумна среда не съм имал никакви проблеми, дори закупих още един за приятел, който също остана приятно изненадан.

Отделно, че разполага с 4-5 режима - класически (с минорни и мажорни тоналности), китара, виолин, бас...

За сравнение използвах вградения към адаптера на моята електрическа китара - разлика почти нямаше между отмерването на двата.

Това ми е първия тунер и след като го закупих доста се учудих, че аналог на моя струва по 50-60-70 лв. 

Какво влиза в тази разлика - полутон или единствено марката?

Изводите всеки за себе си, но аз определено не бих дал повече от 10 лв. за щипка.

Поздрави!

Абсолютно подкрепям ! И аз купих два от същите - за мен и за приятел. Веднага след като ги получих минах през една часовникарница да взема батерийки, че се продават без. Цената на двете батерийки беше малко по-висока от цената на едното тунерче - 6 лв........... Работи си отлично - има няколко режима и при настроен тон целия дисплей свети зелено. Вероятно няма да е чуствителен колкото някой марков педал , но за ТАЗИ си цена избива рибата.  

Отговорено

По принцип, почти винаги се настройвам на слух. Случвало ми се е неколкократно в шумна среда, да ползвам този тунер:

http://www.musedo.com/product_detail.php?id=12&id1=34&id2=0

и останах относително доволен от работата му. Най-ме изкефи, че целия дисплей позеленява, като настроиш верния тон.

Отговорено

"Аз лично използвам един на fzOne"  И аз лично ползвам такава щипка колега и с ръка на сърце заявявам, че на репетиция ми е много трудно с нея. Отчита всяка външна вибрация... касата на барабаните, колегата с баса.... колегата с другата китара и т.н. И не вярвам да има щипка която да не го прави защото всички са на принцип на улавяне на вибрацията.

Щипка да.... но само за домашна употреба. За сцена и репетиция не е добре, вервайте ми.

• 4 years later...
Отговорено (Редактирано)

Преди време си взех едно Boss TU-01. Не бях ползвал щипка до преди това, и ми се стори доста готино. Обаче не е точен. Дори с тунер на телефона е по-добре. Трябва ми нещо по-прецизно. И да може да се настройва pitch между 435-445Hz.

Мислих си за Polytune, пишат го че е прецизен до +/- 0.05 (chromatic mode), уж. За боса пише, че е прецизен до +/- един цент, ама дава отклонения с поне 5... Има мнение в тази тема, че не работи добре в шумно помещение, но на мен ми трябва за вкъщи, където мисля че въобще няма да има проблем с шум, докато настройвам. Има ли недостатъци за по-ниска настройки, като Ди, Си?Въпроса ми е, ако някой е правил сравнения, какво бихте препоръчали, кой е най-добрия тунер щипка?

Редактирано от Rezachka
Отговорено

Резачка, реално ти трябва поне от 432 Х. да почва. Това е доста добра честота, дълга тема. Когато започнахме с групата да я ползваме нея, разликата беше доста осезаема в положителна насока.