Jump to content
Българският форум за музиканти

Реставрация на Кремона Хемус


Recommended Posts

Здравейте. Току що прясно излюпен член на форума съм. Не съм запознат ама изобщо с много от термините, които ползвате, не свиря, като хвана китара все едно съм с 2 леви ръце. 
Обаче в свободното си време се занимавам с всичко с което мога. Та мой приятел, хвана да реставрира китарата на баща си, която ме надрана, като с пирон, имаше гасен фас по нея та общо взето човечеца губеше желание да свири като я види.

Собственика на китарата е самоук, слухар, не гоним някакви върховни цели в случая. Просто да приведем китарата в приличен вид. 

Главното е лицевата част. Иииииии извинявам се ако не се изразя правилно за нещо, както казах, не съм китарист.

Към момента, лицевата част е шкурена до премахване на дълбоките белези. ОБАЧЕ, приятелчето ми изобщо не е помислил как ще се възстанови шарката на тази плоскост и до колкото аз виждам, начинанието да възстановим тази шарка е невъзможно. Прав ли съм или има как да стане?

По принцип сме навити да пратим китарата на професионалист, така да се каже и да я нагласи, но не намирам такъв човек! Писах и на завода Кремона, 4 имейла и никакъв отговор на питането ми, могат ли да възстановят това или не... разочарован съм от  съпорта им честно казано!

Та, има ли шанс и какви са възможностите според вас за възстановяване на тази шарка на лицевата част? Мисля , че се води Cherry Burn.
 

20151013_184145.jpg20151013_184123.jpg

 

 

А трябва да изглежда така:
DSC02114JPGYytSoJB_sredna.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не каза от кой град си.Ако я дадеш на лютиер ще стане точно както искаш ,но цената ще е минимум 50 лв.Според мен ако е удобна и свири правилно единствено може да я пръснете със лак спрей или намажете със ленен безир.Шарките са хубави(някакъв сънбърст) ,но за да докарате правилния цвят е нужно някакъв полупрозрачен спрей(боя).Продават се по магазините ,но пак казвам трябва набито око и опитна ръка за да стане като хората.Аз лично бих я намазал със ленен безир.Ще стой добре така със състарен вид (т.нар. Relic).

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От Самоков лъм. За такива пари няма какво да коментираме. Устройват ни. Не търсиме и перфектна прилика! Просто тъмна череша преливаща в светла дървесина. Работя и с ЕКОНТ и не ми е проблем да я пратя където и да е. Въпроса е че не съм работил с дървесина. Не знам кой лак или цвят с каква гъстота как  ще попие в жилите на дървото и как да направим плавното преливане на цвета.

Работя по коли, работя по предмети от всякакъв материал, гравирам, боядисвам, лакирам...доста неща са ми минали през ръцете. Всеки инструмент който ми е потрябвал съм си го купил. От едрогабаритни части и ремонти до финни сръткави изискващи време детайли!

Просто не ми се рискува на предмет с така да го кажем- историческа ценност за човека. Да е някоя си китара от мазето- да рискувам и експериментирам, ама.... страх ме е от раочарование в очите на собственика.

Лютиер около мен не намирам за жалост. Все пак, аконякой ме насочи към човек в София област, ще съм благодарен. Или към цветова гама лакове за китари, или акк да оцветя друг лак...Да докараме основния цвят, преливката ще я измисля...с памук и т.н. ще прелея цвета.

П.с: Попринцип ми мина идеята Relic през главата. Правил съм състаряване на детайли и предмети по няколко начина и това ми мина през главата за китарата, но за сега целта е реставриране :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази китара освен с чисто сантиментална цел няма никакъв смисъл да се реставрира. Всяка една китара над 100 лева в магазина е доста по смислена сделка. Подобни хемуси и лилии бяха негодни за свирене като нови, камо ли в такова състояние. Купете една нова или втора ръка китара на човека, да се зарадва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно и само със сантиментална стойност се реставрира! Човека е на 60+ години и като вкара 4 ракий на рожденния си ден, вади китарата и дрънка мръснишки песни. Това е. Айде и на рожденния ден на жена си, та ...3-4 пъти годишно дрънка. Та това ми е мерака, да зарадвам човечеца. И китара за 10 000 лева да му купя, няма да се зарадва толкова, колкото на тази, колкото и фалшифо да свири и т.н. той си я обича! От ерген лъже момите с нея .... :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудя се какво толкова и се чудите на тази китара.

Както казаха-нищо не струва.Така,че почти всичко е позволено.

Щом си боядисвал коли,значи ще се справиш.Махаш стария лак.

С каквото искаш-шкурка,цикла,но само по дължината на жилите.

Ако е нитроцелулозен може да пробваш с коресилин.

И след това пръскаш с някакъв безцветен лак.След първата ръка го мини с финна шкурка,че дървото ще набъбне.

Ако пък си мераклия може да удариш преди това едни интарзии с перманентен флумастър,

но за целта трябва да си направиш едно приспособление,което да води писеца успоредно на канта.

Една дъсчица,гвоздей без глава и една дупка за флумастера.

Ако пък си още по мераклия-продават ваденки за кръглия резонаторен отвор.

Къде ги продават-не знам,но все някой може да сподели.

Редактирано от lyubohar
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами, по принцип се бях засилил, да я изшкуря , да гравирам с пирограф модела ѝ Хемус, и още някакви детайли, като един черен кант околовръс и шарки около резонаторния отвор, все неща, които си ги имаше като лепенки, но мислех с пирограф да ги направя. След което жълтеникав/лазурен яхтен лак като основа. Матиране с водна шкурка 1000-1500. След което с акрилен спрей да опитам да направя шарката. Сега се сещам, че пирограва с канта околовръст ще играе след боята. И ако съм доволен от резултата - още 1-2 слоя разреден чист прозрачен лак.

Сега е момента да се посмеете и критикувате. 

После влязох да се поинтересувам разбира се, както винаги, кое как се прави. И като прочетох 5-6 теми тук, тези неща за мокрене/сушене преди лак, шкурене и обработка само по посока на жилите и още 100 термина и обработки с материали, които не знам.... реших да не рискувам. То ясно, че няма да правим най-звънката и страхотна китара, ама чак пък толкова да се отклонявам от нещата, които спонемавате тук- не посмях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още едно предложение, лесно и евтино:

Изшлайфай тялото на китарата до чисто дърво, забележката на lyubohar да е по фладера (жилките) на дървото е от значение. Почни с шкурки 120, 240 и финиширай поне с 400, 800.

Купи два три цвята байц, близки и производни по тон/цвят, много добре е да са на спиртна или ацетонова основа(водната ще набъбне дървото,а и съхне бавно) Например: кафяво, червено, жълто. С тампони с основа памук и вързопче от памучен, чист парцал, започни от най светлият цвят. Боядисваш цялото тяло с жълто, после в/у него периферията с червено и накрая кафявото съвсем по края. С тампоните се постига доста прилично преливане. След като изсъхне, следва няколко ръце лак и си готов. В твоя случай, лака може да бъде всякакъв какъвто имаш. Това ще ти струва 10-20 лв. и известна загуба на време. 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Taзи китара беше от свестните. Ако корпусът и грифът са здрави бива да се възстанови. Бриджът често се разлепяше и е добре да се прегледа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами в момента чакам да я върнат от завода Кремона. Надявам се да сме доволни от резултата. А бриджа бече поен лепен топен...... та ще се прави нов.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.