grosseader Публикувано Октомври 18, 2015 Публикувано Октомври 18, 2015 Здравейте. Току що прясно излюпен член на форума съм. Не съм запознат ама изобщо с много от термините, които ползвате, не свиря, като хвана китара все едно съм с 2 леви ръце. Обаче в свободното си време се занимавам с всичко с което мога. Та мой приятел, хвана да реставрира китарата на баща си, която ме надрана, като с пирон, имаше гасен фас по нея та общо взето човечеца губеше желание да свири като я види.Собственика на китарата е самоук, слухар, не гоним някакви върховни цели в случая. Просто да приведем китарата в приличен вид. Главното е лицевата част. Иииииии извинявам се ако не се изразя правилно за нещо, както казах, не съм китарист.Към момента, лицевата част е шкурена до премахване на дълбоките белези. ОБАЧЕ, приятелчето ми изобщо не е помислил как ще се възстанови шарката на тази плоскост и до колкото аз виждам, начинанието да възстановим тази шарка е невъзможно. Прав ли съм или има как да стане?По принцип сме навити да пратим китарата на професионалист, така да се каже и да я нагласи, но не намирам такъв човек! Писах и на завода Кремона, 4 имейла и никакъв отговор на питането ми, могат ли да възстановят това или не... разочарован съм от съпорта им честно казано!Та, има ли шанс и какви са възможностите според вас за възстановяване на тази шарка на лицевата част? Мисля , че се води Cherry Burn. А трябва да изглежда така: Цитирай
jorog Отговорено Октомври 19, 2015 Отговорено Октомври 19, 2015 (Редактирано) Не каза от кой град си.Ако я дадеш на лютиер ще стане точно както искаш ,но цената ще е минимум 50 лв.Според мен ако е удобна и свири правилно единствено може да я пръснете със лак спрей или намажете със ленен безир.Шарките са хубави(някакъв сънбърст) ,но за да докарате правилния цвят е нужно някакъв полупрозрачен спрей(боя).Продават се по магазините ,но пак казвам трябва набито око и опитна ръка за да стане като хората.Аз лично бих я намазал със ленен безир.Ще стой добре така със състарен вид (т.нар. Relic). Редактирано Октомври 19, 2015 от jorog Цитирай
grosseader Отговорено Октомври 19, 2015 Автор Отговорено Октомври 19, 2015 От Самоков лъм. За такива пари няма какво да коментираме. Устройват ни. Не търсиме и перфектна прилика! Просто тъмна череша преливаща в светла дървесина. Работя и с ЕКОНТ и не ми е проблем да я пратя където и да е. Въпроса е че не съм работил с дървесина. Не знам кой лак или цвят с каква гъстота как ще попие в жилите на дървото и как да направим плавното преливане на цвета.Работя по коли, работя по предмети от всякакъв материал, гравирам, боядисвам, лакирам...доста неща са ми минали през ръцете. Всеки инструмент който ми е потрябвал съм си го купил. От едрогабаритни части и ремонти до финни сръткави изискващи време детайли!Просто не ми се рискува на предмет с така да го кажем- историческа ценност за човека. Да е някоя си китара от мазето- да рискувам и експериментирам, ама.... страх ме е от раочарование в очите на собственика.Лютиер около мен не намирам за жалост. Все пак, аконякой ме насочи към човек в София област, ще съм благодарен. Или към цветова гама лакове за китари, или акк да оцветя друг лак...Да докараме основния цвят, преливката ще я измисля...с памук и т.н. ще прелея цвета.П.с: Попринцип ми мина идеята Relic през главата. Правил съм състаряване на детайли и предмети по няколко начина и това ми мина през главата за китарата, но за сега целта е реставриране Цитирай
Георги Тотев Отговорено Октомври 20, 2015 Отговорено Октомври 20, 2015 http://forum.muzikant.org/topic/62005-k-d-%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0/ - в момента работи в София! Цитирай
PlamenM Отговорено Октомври 20, 2015 Отговорено Октомври 20, 2015 Тази китара освен с чисто сантиментална цел няма никакъв смисъл да се реставрира. Всяка една китара над 100 лева в магазина е доста по смислена сделка. Подобни хемуси и лилии бяха негодни за свирене като нови, камо ли в такова състояние. Купете една нова или втора ръка китара на човека, да се зарадва. 4 Цитирай
Лими Отговорено Октомври 20, 2015 Отговорено Октомври 20, 2015 Тези китари стават за обучение на начинаещи по лютиерство. 1 Цитирай
PlamenM Отговорено Октомври 20, 2015 Отговорено Октомври 20, 2015 Тези китари стават за обучение на начинаещи по лютиерство. да, за това да. Цитирай
grosseader Отговорено Октомври 21, 2015 Автор Отговорено Октомври 21, 2015 Абсолютно и само със сантиментална стойност се реставрира! Човека е на 60+ години и като вкара 4 ракий на рожденния си ден, вади китарата и дрънка мръснишки песни. Това е. Айде и на рожденния ден на жена си, та ...3-4 пъти годишно дрънка. Та това ми е мерака, да зарадвам човечеца. И китара за 10 000 лева да му купя, няма да се зарадва толкова, колкото на тази, колкото и фалшифо да свири и т.н. той си я обича! От ерген лъже момите с нея .... 1 Цитирай
lyubohar Отговорено Октомври 22, 2015 Отговорено Октомври 22, 2015 (Редактирано) Чудя се какво толкова и се чудите на тази китара. Както казаха-нищо не струва.Така,че почти всичко е позволено. Щом си боядисвал коли,значи ще се справиш.Махаш стария лак. С каквото искаш-шкурка,цикла,но само по дължината на жилите. Ако е нитроцелулозен може да пробваш с коресилин. И след това пръскаш с някакъв безцветен лак.След първата ръка го мини с финна шкурка,че дървото ще набъбне. Ако пък си мераклия може да удариш преди това едни интарзии с перманентен флумастър, но за целта трябва да си направиш едно приспособление,което да води писеца успоредно на канта. Една дъсчица,гвоздей без глава и една дупка за флумастера. Ако пък си още по мераклия-продават ваденки за кръглия резонаторен отвор. Къде ги продават-не знам,но все някой може да сподели. Редактирано Октомври 22, 2015 от lyubohar Цитирай
grosseader Отговорено Октомври 22, 2015 Автор Отговорено Октомври 22, 2015 Ами, по принцип се бях засилил, да я изшкуря , да гравирам с пирограф модела ѝ Хемус, и още някакви детайли, като един черен кант околовръс и шарки около резонаторния отвор, все неща, които си ги имаше като лепенки, но мислех с пирограф да ги направя. След което жълтеникав/лазурен яхтен лак като основа. Матиране с водна шкурка 1000-1500. След което с акрилен спрей да опитам да направя шарката. Сега се сещам, че пирограва с канта околовръст ще играе след боята. И ако съм доволен от резултата - още 1-2 слоя разреден чист прозрачен лак.Сега е момента да се посмеете и критикувате. После влязох да се поинтересувам разбира се, както винаги, кое как се прави. И като прочетох 5-6 теми тук, тези неща за мокрене/сушене преди лак, шкурене и обработка само по посока на жилите и още 100 термина и обработки с материали, които не знам.... реших да не рискувам. То ясно, че няма да правим най-звънката и страхотна китара, ама чак пък толкова да се отклонявам от нещата, които спонемавате тук- не посмях. Цитирай
ciriljhonson Отговорено Октомври 22, 2015 Отговорено Октомври 22, 2015 Още едно предложение, лесно и евтино: Изшлайфай тялото на китарата до чисто дърво, забележката на lyubohar да е по фладера (жилките) на дървото е от значение. Почни с шкурки 120, 240 и финиширай поне с 400, 800. Купи два три цвята байц, близки и производни по тон/цвят, много добре е да са на спиртна или ацетонова основа(водната ще набъбне дървото,а и съхне бавно) Например: кафяво, червено, жълто. С тампони с основа памук и вързопче от памучен, чист парцал, започни от най светлият цвят. Боядисваш цялото тяло с жълто, после в/у него периферията с червено и накрая кафявото съвсем по края. С тампоните се постига доста прилично преливане. След като изсъхне, следва няколко ръце лак и си готов. В твоя случай, лака може да бъде всякакъв какъвто имаш. Това ще ти струва 10-20 лв. и известна загуба на време. Успех! 4 Цитирай
L.K. Отговорено Октомври 29, 2015 Отговорено Октомври 29, 2015 Taзи китара беше от свестните. Ако корпусът и грифът са здрави бива да се възстанови. Бриджът често се разлепяше и е добре да се прегледа. Цитирай
grosseader Отговорено Ноември 2, 2015 Автор Отговорено Ноември 2, 2015 Ами в момента чакам да я върнат от завода Кремона. Надявам се да сме доволни от резултата. А бриджа бече поен лепен топен...... та ще се прави нов. Цитирай
Recommended Posts