Stoyko Lisichkov Отговорено Април 26, 2008 Отговорено Април 26, 2008 Еми то по принцип този орган е създаден да се изпълнява класика и джаз на него, също така това бил добър вариант и за по-евтин църковен орган в католическите и протестантски църкви в Щатите. Рокът е по-късно Цитирай
boby_gapa Отговорено Август 13, 2008 Отговорено Август 13, 2008 Да интересен инструмент е хамънда. Само дето съм му фен покрай The Doors, а не покрай Purple. Междодругото някой може ли да ми даде на миди или ноти интрото на Light My Fire щото съм гледал разни варианти ама който и от тях да изсвиря с оригинала и не ми звучи както трябва.все пак бих предпочел някакъв синтезатор можеби защото харесвам по модерните неща... Sorry за офтопика чак сега погледнах темата и да ти кажа: органът на доорс е вокс, а не хамонд. то се чува, че звучи различно. звукът му по-скоро се доближава до вермонските източногермански двумануални клавири от 70-те. но иначе хамондът е върхът.... Цитирай
boby_gapa Отговорено Август 13, 2008 Отговорено Август 13, 2008 Модела на Ясен е Hammond X-5, който можете да разгледате тук Hammond And Leslie FAQ. Между другото, аз съм фен на Hammond поради същата причина - Deep Purple... След повече от 15 години в мечти, най сетне миналата година се сдобих с Hammond модел A-122, който е същият като "бащата" B3 и "църковният" му вариант C3 (Джон Лорд свири на последния) в различен кабинет. Има и педалиера (2 пълни октави) и дървена пейка, която е незаменим атрибут....За съжаление, нямам все още Лесли (модел 122 или 147 са най-използваните...и най-добре звучащите, разбира се) - всъщност имам Лесли, но е китарен модел 16, лампов и го използвах като свирех с един Корг СХ-3 (старият) през него - съвсем не лош звук! Може би Корг СХ-3 е най добрият клонинг на Хамонд правен някога.... Този модел 16 се различава от по-горе споменатите 122 и 147 по това, че има само един говорител, широколентов и един "барабан", който се върти пред него: Leslie 16 не се отваряй, момченце!!! ами слагай амондя някъде да му са кефиме, че са не издръжа, капишшшшшшшш? Цитирай
dorchester Отговорено Август 19, 2008 Отговорено Август 19, 2008 Един добър органист притежаващ истински Хамонд тук в БГ е Ясен от група Сънрайз...Чуйте го някой път ако имате възможност... Заслужава си... Мдаааа. Имах удоволствието на 16.08 (Варна, Владиславово). Встрани от темата, Ясен е И страхотен певец. Цитирай
Бицев Отговорено Март 29, 2009 Отговорено Март 29, 2009 (Редактирано) CyberGene: От тук нататък следват няколко мнения, които бяха първоначлано в темата "Кое какво е". Слагам ги тук, защото касаят Хамънд органите по-специфично. Първото мнение беше на Бицев, което беше в отговор на друго, така че го имайте предвид Те, това Hammond, Rhodes, Farfisa, Clavinet и пр. днешните музиканти го мислят за плъг-ин (или за пре-сет бленда на дигиталния им клавир). Сериозните играчи, обаче, си търсят (и намират) оригиналните инструменти и през ум не им минава да ги иитират с дигитални сурогати. Преди 2-3 години ми беше изпаднал временно един VOX304 (Jaguar) - хем на клавиши не мога да свиря ако ще на тъща ми живота да зависи от това - голямо кефене падна, просто сочен аналогов звук - няма такъв плъг-ин! (Има сигурно, но не вярвам да звучи така). А и всеки път като попадна в студио или зала дето има някакъв Hammond (и В- и М- и L-серии са ми попадали) не пропускам да се изкефя, макар с премазаните от валяк пръсти. Просто ти влиза в тялото звука, не през ушите а отвсякъде - несравнимо усещане! И с истински Лесли кабинет съм си играл - не се разказва с думи! За к'ви синтезатори ми говорат професорите тука?.. Редактирано Март 30, 2009 от CyberGene Отделяне на няколко мнения като отделна тема Цитирай
yotzzo Отговорено Март 29, 2009 Отговорено Март 29, 2009 (Редактирано) ^ Като се заговори за Хамънд органи ще си позволя да цитирам Уайлд Бил Дейвис /органист от оркестъра на Елингтън/. За някого може да е интересно. Интервюто е от 1965г.: "Предполага се, че всички органи Хамънд са еднакви, но това не е така. Произведените след войната нямат чистотата на довоенните инструменти. Аз имам три органа и няколко "Лесли" високоговорители. Фирмата "Лесли" не е свързана с "Хамънд", но високоговорителите им са много важни за мен именно с чистотата на звука си." Така че, сигурно не е лесно да се намери добър Хамънд в днешно време. Между другото сега произвеждат ли се някъде такива органи? Редактирано Март 29, 2009 от yotzzo Цитирай
miro2bg Отговорено Март 29, 2009 Отговорено Март 29, 2009 Сигурно се произвеждат, Маестрото нали има такъв? Само че си има и богат работодател Цитирай
Бицев Отговорено Март 29, 2009 Отговорено Март 29, 2009 ^ Като се заговори за Хамънд органи ще си позволя да цитирам Уайлд Бил Дейвис /органист от оркестъра на Елингтън/. За някого може да е интересно. Интервюто е от 1965г.: "Предполага се, че всички органи Хамънд са еднакви, но това не е така. Произведените след войната нямат чистотата на довоенните инструменти. Аз имам три органа и няколко "Лесли" високоговорители. Фирмата "Лесли" не е свързана с "Хамънд", но високоговорителите им са много важни за мен именно с чистотата на звука си." Така че, сигурно не е лесно да се намери добър Хамънд в днешно време. Между другото сега произвеждат ли се някъде такива органи? Той свири леко архаичен стил, за който предвоенните модели (правени за църква) са добри. По-прогресивните джазмени, обаче (от Джими Смит до Джон Медески) предпочитат Б-3-йките от 50-те години, заради особено перкусивната им атака (по-късно, към края на железарското производство, Хамънд я омекотиха в последните модели). А лесли-то е наистина неповторима работа - никакъв хорус или 'моделиращ' емулатор не могат да го докарат - трябва да се чуе (и усети - не само с ушите, то е нещо като вятър в залата, с думи не може да се опише).. Не мисля някой да прави оригинални електромеханични хамънди в наши дни. Последните се правеха все още по времето на Дийп Пърпъл - 70-те трябва да е било. Сега има нещо, което се нарича Хамонд-Сузуки (не знам дали са същите Сузуки с моторите и колите, и дали са купили правата за марките Хамънд и Лесли) - но това са дигитални имитации (макар да вкарват някои модели в масивни мебелни шкафове - вътре няма мотори и колелета). Стария Хамънд орган, обаче, е доста дълговечно животно - прекалено тежко е да се разнася, та си стои на място и не се разваля лесно (и доста стабилно са направени, а и сравнително просто се поддържат, не е като с пианата и акустичните инструменти). Та има доста на брой добре запазени и се търгуват такива; има и фирми(чки) специализирани във възстановяване и модификации - вторичен пазар. В редица студия има, но все по-рядко ще видим на сцена истински Хамънд. Срещал съм 'орязани' версии (само горната част без педалите и колоната - за по-лесно пренасяне), но най-често (дори най-големите имена) свирят на дигитални имитиращи инструменти. За поп- и рок-музика по стадионите си е ОК. За елитен джаз в неголеми клубове - все още истинските майстори си возят Б-3-то. - - - - А пропо (извинете ме за неосведомеността) - кой е Маестрото? Кой му е работодател? . Цитирай
Бицев Отговорено Март 30, 2009 Отговорено Март 30, 2009 От Шоуто на Слави... Гледал съм го веднъж само, преди 3-4 години и не помня музикантите. Бандата (тя не беше лоша) не се ли водеше от басист? (Или се бъркам с друго някое шоу?) Интересно отде ли го има - предвид че истинските не се правят вече и са тежички за пътуваща банда... (По мое време, но то беше много отдавна, един се търкаляше в Радиото, 2-ро студио, доколкото помня. Митко Щерев май също имаше един истински... Годинки, годинки...) Цитирай
CyberGene Отговорено Март 30, 2009 Отговорено Март 30, 2009 Отделих всичко, което пишете за Хамъндите, защото не му беше мястото в онази тема. Цитирай
Бицев Отговорено Март 30, 2009 Отговорено Март 30, 2009 (Редактирано) Отделих всичко, което пишете за Хамъндите, защото не му беше мястото в онази тема. Съгласен - но качи тая твоя реплика за преместването в началото на новата тема, че с моята се открива ни-в-клин, ни-в-ръкав... И обърни внимание на професора, удостоен с 'важна' тема, че в неграмотната си класификация е пропуснал орган като основополагащ клас на съвременните електронни клавишни инструменти (за сметка на това е създал семантично важния клас 'Самосвирка')... Абе, кой в тоя форум решава кои теми са важни и през какъв редакторски качествен контрол минават? (Само питам...) Редактирано Март 30, 2009 от Бицев Цитирай
CyberGene Отговорено Март 30, 2009 Отговорено Март 30, 2009 Положението е заварено такова Темата остана важна от едно време. Ако сте повече потребители и решите, че не си заслужава да седи отгоре - нещо, над което и аз се замислих, като станах модератор, ще я махна от там. А кой решава - докато съм аз модератор, това ще го решават потребителите тук. Затова казвам - пишете кво мислите и ще го направя, не налагам собствени мнения. P.S. Слях тези мнения в старата тема (т.е. тази, която в момента четете), малко объркано става, ама сте умни момчета, ще се оправите Цитирай
Бицев Отговорено Март 30, 2009 Отговорено Март 30, 2009 ^ ^ ^ ^ ^ ^ То всичко си било казано по-отдавна, наистина в темата 'Кое какво е" сме се отплеснали. (Но пък какво да правим като учителят по електронни клавишни не беше чувал за орган... То и аз не съм много учен, де: не бях чувал за инструмента 'Самосвирка'..) Много интересни неща научих за екземпляри намиращи се в България. Само една бележчица по въпросния Х5, който се споменава няколко пъти: това не е 'оня' легендарен Хамънд, за който говорим до скъсване тук. И той има страхотен звук - всички аналогови органи от старо време имат много приятен, 'винтидж' звук - веднага се асоциира с класически рок от 60-те и 70-те. Но 'Хамънд орган' почти изключително се асоциира с легендарните електромеханични модели с колелца, а не с лампови или транзисторни генератори и честотни делители. Не случайно В3 (той не е един модел, а фамилия) е най-голямата легенда, както отчасти С3 и 'дъщерните' им фамилии А, L и М... Хамънд също правеха електронни органи (с генератори, без механика) - и Х5 е един от тях, но това е (опит за) имитация на the real thing. Приликата е голяма, но разликата е също голяма: трабва да се чуе, да се изпита на живо. Х5 звучи по-скоро като Vox или Farfisa (настроени максимално да имитират Хамънд, на транзисторния Хамънд имитацията му се отдава по рождение). Звучи дори като Йоника (също отличен звук в ранните модели, докато бяха чисто аналогови; после, във времената на Вермона почнаха да правят отначало делителите,после и генераторите с цифрови схеми - и звукът се скапа). Абе - все органи: к'во им придиряме толко' ?.. Цитирай
radohammonda Отговорено Март 31, 2009 Отговорено Март 31, 2009 И аз не мислех, но има някаква италианска фирма, абсолютно неизвестна до този момент за мен, която прави "toneweel" органи. Ето и линк: http://www.parieorgan.it/organ_en.htm Цитирай
Recommended Posts