DREAMMIND Публикувано Април 9, 2015 Share Публикувано Април 9, 2015 (Редактирано) Здравейте реших да запиша семпъл на китарката- BM Concert Grande произведена в Испания през 1974. Записа е с кондензаторен микрофон сложен на 12 прагче. Не мога да уловя всичкия дълбок и обемен звук на китарата. Дайде ми съвет как да подобря записа, защото китарката го заслужава. Семпъла е чист без абсолютно никакви екюта, компресори и ефекти, само китара ,мик и интерфейс. https://soundcloud.com/dreammind/sound-example-of-bm-concert-grande-spanish-guitar-made-in-1974-in-spain Редактирано Април 9, 2015 от DREAMMIND 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
travelcaster2 Отговорено Април 9, 2015 Share Отговорено Април 9, 2015 Доколкото знам (поназнайвам) се записва с два микрофона. Единият пред 12-то прагче, а другият пред отвора на китарата. Леко към бриджа, за да не пречи на дясната ръка на изпълнителя. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
jabs Отговорено Април 9, 2015 Share Отговорено Април 9, 2015 (Редактирано) ^ Точно така е. Пробвай втори микрофон към бриджа, той ще даде плътния тон от който имаш нужда и после при смесването ще уцелиш оптималния звук. Може да се наложи да обърнеш фазите на двата микрофона..... Какъв е кондензаторния микрофон? Ако имаш подръка ribbon микрофон, ползвай него за втори, към бриджа. Редактирано Април 9, 2015 от jabs 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
DREAMMIND Отговорено Април 9, 2015 Автор Share Отговорено Април 9, 2015 Това е записано с AKG C1000s имам на разположение и един вокален AKG Perception 200 дали ще свърши работа ако го разположа към бриджа? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
travelcaster2 Отговорено Април 9, 2015 Share Отговорено Април 9, 2015 ^^ Съжалявам за лаишкия въпрос. Как се обръща фаза на микрофон? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Април 9, 2015 Share Отговорено Април 9, 2015 Гледам, че въпросът е зададен към определен човек. Дано не нарушавам нещо Cross wire pins 2 & 3 in XLR or Tip and sleeve on 1/4" or use the "PHASE" button, if there is any at the preamplifier, sound card, DAW or mixing desk. 3 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
travelcaster2 Отговорено Април 9, 2015 Share Отговорено Април 9, 2015 Благодаря за отговора, инж. Манов. На мен ми е интересно, вероятно и на други четящи темата как се стига до извода, че микрофоните са дефазирани? Знам, че при противофаза сигналите се изваждат, а във фаза се сумират. Това важи за говорители, микрофони, адаптери. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Април 9, 2015 Share Отговорено Април 9, 2015 (Редактирано) Отне ми малко време да публикувам тема по въпроса на travelcaster2. Ако има любознателни, ето: Microphone Phase Tutorial ^ Този принцип важи за всичко, не само за посочените 3 елемента Например, ако двама души са във фаза, се сумират, ако са в противофаза, се разминават... Редактирано Април 9, 2015 от Parni_Valjak 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
jabs Отговорено Април 9, 2015 Share Отговорено Април 9, 2015 (Редактирано) Инж.Манов го е написал точно.... най-лесно е да се обърне фазата в самия DAW трак (след записа). Нямам опит с двете АКГ-та, гледам че C1000s е с малка мембрана. Аз бих го оставил на позицията към грифа и бих пробвал Perception-а към бриджа. Записвал съм и във вариант единия микрофон над дясното рамо, наведен надолу, към китарата (в случая бих ползвал за тая цел Perception-а), комбинацията дава интересни резултати. Пробвай и двата варианта. Покрай технологията на запис пропуснахме май да отбележим чудесното и прецизно свирене. Аз лично за пръв път чувам твое "finger picking" изпълнение... Редактирано Април 9, 2015 от jabs Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
jabs Отговорено Април 9, 2015 Share Отговорено Април 9, 2015 Това имам предвид. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
jabs Отговорено Април 16, 2015 Share Отговорено Април 16, 2015 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Jordan_J Отговорено Април 16, 2015 Share Отговорено Април 16, 2015 Противно на всички правила съм постигал най-добри резултати при запис на акустарка с един (!!) кондензаторен микрофон и то с голяма диафрагма. Записът с два (или повече) микрофона придава обем, но никога не може да се оправят перфектно фазите поради много обективни причини - инструменталистът никога не стои на едно място и постоянно се мени разстоянието до микрофоните. И ако оправите фазите в началото, то те няма да са ОК някъде навътре в парчето, където китаристът е мръднал малко насам или натам и е променил дистанцията до микрофоните. Най-добър пънчи и фул-боди акустичен саунд съм постигал с един микрофон с голяма диафрагма Това е Не е по "правилата", но резултатът за мен е най-добър по този начин. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Април 17, 2015 Share Отговорено Април 17, 2015 Правилата са за това да се газят! 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts