Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

"Съгласен съм с Aarab, защото може би гледам от позиция на продуцент по-скоро отколкото на звуков инженер. " Тук нещо се пообърках. С коя част от казаното от него си съгласен и каква е позицията на продуцента и звуковия инженер? Не е ли и тя свързана дори повече с възможно най-добрите резултати? Инак има микрофони, които имат характер и специфика и без да струват колкото U47. SM7B е страхотен и доста универсален микрофон. За разликата между кондензаторни и динамични микрофони и целите, за които се използват няма да говорим сега, че инак ще стане съвсем дълга и широка. 

Отговорено (Редактирано)

Да поясня: микрофона е важен, но не толкова колкото изпълнителя и неговата мотивация. Съгласен съм че разликата не е 18 пъти, дори и със един и същ изпълнител. Не знам дали е 15%, по-скоро 2-3 пъти (това да се разбира: за да се направи звука от бюджетен микрофон да се приближи до клас А). Ако U47 влиза в микса без EQ, преамп и т.н. и за леки корекции са необходими да речем 10-15 мин (или 3 слушания), то тогава за микрофон от класа на B1, това не би трябвало да отнеме повече от 30-45. Това естествено са мои впечатления, и много зависи от входния материал. Много ми хареса извода от тази статия:

http://www.soundonsound.com/sos/may08/articles/qa0508_4.htm

Предимството на добрия микрофон е че звучи добре за всичко (т.е. е по-универсален), но това не означава че резултати не могат да се постигна и с по-евтини микрофони, които са подбрани според входния материал и са позиционирани както трябва

Редактирано от dontwarrior
Отговорено (Редактирано)

Привет отново, ето един бърз тест, който не съм правил с Нойман, но пак е с добър кондензаторен микрофон (Blue Bottle rocket). Срещу него е SM7B.

Това може да е полезно на темата, защото може да се чуят и характеристиките на посочените микрофони и разликите м/у кондензаторен и динамичен. 

Уверявам те, че разликите между микрофоните са огромни и могат да създадат или съсипят един дори перфектен запис.

Защо да се рискува, когато (както и изводите на SoS гласят) може да се използва нещо, което със сигурност ще е добро?

Всеки си вади изводите и решава кой е правилният път за него.

EDIT: Още два теста, този път с пеене.

Редактирано от anomandrus
Отговорено

Микрофона не е нещо повече от инстумент, той няма да подобри изпълнението чак толкова. Ако имаш избор от супер запис на калпаво изпълнение и не толкова хубав запис с изпълнение от което настъхваш, кое би избрал? Това се опитвах да кажа-микрофона е важна част, но не по-важна от изпълнението. Все пак не всеки има колекция от 10-15 микрофона, от които да може да записва симултанно един и същи тейк, както го правят големите и после да има да избира кое да ползва. Затова умението да се подбере подходящ микрофон за входния материал според мен е по-важно, от това дали е NT1 или U87

Скъпите микрофони са просто по-универсални, както пише в статията, всеки вид звук звучи добре и изисква по-малко време за да изпъкне в микса. По-евтините трябва да се подбират според това което ще записват. И реално аз ако имам да речем 10000 за микрофони, аз не бих взел U87 или C12, а примерно един 414, няколко KSM и други подобни, т.е. не топ класа, но по скоро в златната среда. Така ще имам опцията да запиша банда с по два три вида микрофони за всеки източник и после евентуално да избера по добрия или да ги смеся.

Не мога да чуя примера от по-горе, но да не сравняваме ябълки и круши: Ти вероятно не би се наел да записваш акустична китара с динамичен микрофон, както и да записваш в кънтяща стая с кондензаторен, просто не са подходящи за целта.

Отговорено (Редактирано)

Има неща при по-евтините микрофони, от които 100 EQ-та не могат да те отърват- тенекиено и "кутиено" звучене, липса на детайл, бууст на честоти, които са кофти, липса на други важни, и т.н. В студиото имахме един Studio Projects C-1, за който казват, че не е лош. Всичко записано с него ми звучеше тънко и без нужния живот и динамика. Съжалявам, че не е в мен за да ти покажа графиката и риспонса. Повече няма да го повтарям- това си е мое мнение. Да сравняваш такъв микрофон с U87 е неуместно. Няма EQ на света, което да ги накара да се държат и звучат по един и същи начин.

А за инструментите аз си имам една проста теория- свиря по-добре на Gibson отколкото на Кремона. ;) Пък и дава +10 на самочувствие! :D Със здраве- нямам намерение да споря на тази тема- всеки знае за себе си. :) Весел Петък!

Отговорено

Да скъпото си е скъпо, видя ли кремоните за 5000 лв?

Но ако ми кажеш че ако имаш бюджет от 10 бона и вземеш C12, вместо няколко от златната среда (500 до 1500 евро) няма да ти повярвам :)

Приятен уикенд.

Отговорено

Ето едно изпълнение от което аз настръхвам. Микрофона струва 230Е. Записвано е в хола със съвсем нискобюджетни интерфейс и китара.

Обаче онова, което различава хубавия тейк от лошия (МОЕ МНЕНИЕ) е емоцията. Уловиш ли емоцията, успееш ли да я запишеш, значи всичко е ток и жица.... Ама няма ли емоция, нито Telefunken, нито Neumann, нито Brauner ще ти помогнат....

Вярно е, че те биха записали по-качествено, НО всичко което музиката прави е да носи ЕМОЦИЯ! Няма ли я - няма контакт с аудиторията....

Аз лично, след това видео изчетох поне 50 сайта с коментари и отзиви за Окатавата. Силно се впечатлих.

Можеби следващото попълнение в моя шкаф ще дойде от Русия.

Причини: тъмен, добре балансиран звук, подходящ за вокали основно. (Китари също).

BTW знаете ли, че когато излиза Okatava 219 (същата глава като на 319) в САЩ е с цена от около 700$ и е представена за конкурент на Neumann U87. Микрофона регистрира огромни печалби, след което цената му в Европа е доста занижена, което го прави доста нежелан избор за студиата...... какво е това - разбиране или снобария?

Нищо лично, но често в този бранш се залага на снобарията, като средство за повишаване на егото, което път ни кара да се чувстваме значими и важни.

Имаше един пич от recordingrevolution.com , който беше направил едно видео, което беше записаш цяла група с един единствен микрофон  - Behringer B1, който струва 70Е. И да бъда честен, записът не беше толкова лош. 

Пак казвам - хубавите неща са скъпи и има защо, но имаш ли желание и талант нещата ще се получат.

Странното е, че само 

dontwarrior

спомена за изпълнителя, стаята и всички други малки неща, които правят ГОЛЯМАТА разлика....

Един фалшив певец и на най-скъпия микрофон да ми пее, пак ще му изтрия тейка....

Има доста читави микрофони до 1000Е, които ще свършат не по-лоша работа от микрофон за 5000$. примерно KSM32, KSM44A, AKG 414, Rode Classic II и като казах последния се сетих......

Adele записа Rolling in the deep , точно с този микрофон - Rode Classic II http://www.rode.com/microphones/classic2ltd

Струва около 1300Е.

Мислите ли , че в студиото са нямали по-скъпи?? Едва ли.

Просто винаги трябва да вярваш на ушите си, а не на етикетите :)

Наздраве.

Отговорено

Колкото до семлите. За пеенето мога да кажа, че разликите са основно в ниските и малко в средите. SM7B в слуая звучи все едно има HPF на 150Hz....

Като сложих такъв на Bottle и нещата малко се приближиха.

Това направих след 13 часов работен ден и мисля да си лягам, че едвам гледам...

Ще ми е интересно да чуя и семпли с пеене на Neumann :)

Отговорено (Редактирано)

Какви емоции, какви 5 лева? Кой пеел на микрофона и как настръхвали епилираните косми! Говорим за сравнения между Трабант и Мерцедес, а не кой се вози в тях! Ясно, че ако кралицата се е качила в Трабант ще получи световно покритие в медиите, отколкото ако аараб се вози в Мерцедеса. Обърнахте всичко наопаки. Много добре е написано по-горе - липсва им дълбочина, плътност... И аз сега записвам с някакъв много хвален нисък клас и останах без коса от скубене след записа......

Редактирано от misterj
Отговорено (Редактирано)

Добро утро и весела Събота на всички!. :) Относно казаното по-рано, че преампът е по-важен искам само да споделя, че моят опит не е такъв. Да, преампите са адски важни и подчертават характеристиките на използваните микрофони, но не може да се каже, че ако сложиш нисък клас микрофон в скъп преамп ще оправи драмата и обратно (тук не искам да започвам и темата за конверторите). Ето за сравнение малко семпли направени с U89i (който е доста универсален микрофон) и различни преампи.

Отговорено

Какви емоции, какви 5 лева? Кой пеел на микрофона и как настръхвали епилираните косми! Говорим за сравнения между Трабант и Мерцедес, а не кой се вози в тях! Ясно, че ако кралицата се е качила в Трабант ще получи световно покритие в медиите, отколкото ако аараб се вози в Мерцедеса. Обърнахте всичко наопаки. Много добре е написано по-горе - липсва им дълбочина, плътност... И аз сега записвам с някакъв много хвален нисък клас и останах без коса от скубене след записа......

То големи глупости, то голямо чудо.....

Има стотици известни записи правени с Shure SM58. Да не би да нямат Neumann? Имат, но хората слушат, а не гледат цените. Има гласове, на които един SM58 ще свърши по-добра работа от U87 И обратно. Всички го знаем, незнам защо продължаваме да дъвчем едно и също като дъвка??

И ако за теб музиката не носи емоция, то съжалявам. Нямам какво да добавя, при положение, че гледаме от различни страни на нещата ;)

Къде е това за преампите, че не мога да го намеря? Аз ли съм го казал или?

Без лоши чувства. Напротив, слушал съм миксове на повечето тук и знам, че разбират материята. И ми е малко странно, че точно за такава тема се почна едно дъвчене....

В крайна сметка, като е U87 да не пее сам? :D Малко да подразним миролюбивите :D

Тури ме мен пред U87 и после смесвай да видиш тейк, да видиш чудо. Грача като пияна сврака.....

Та според мен най-важен си остава ИЗТОЧНИКЪТ НА ЗВУКА!!!! Ако той е ш***н, и резултата ще е точно такъв. Ако ще и с микрофон за 30 хиляди евро да ги записваш, през лампов преамп с позлатени врътки - все тая.

Изказах се на метеното, сега мога да си пийна една биричка :P

Отговорено (Редактирано)

Така или иначе явно няма да се стигне до пълен консенсус, така че предлагам да стиснем ръце и да се съгласим над следното:

1. Важно е звукът, пеенето, и т.н., които се записват да са добре за да излезе добър запис. Не препоръчваме aarab да пее ;):)

2. Важно е да се мисли с главата и с джоба а не с кредит от ДСК за да се реши световният глад- демек играеш с каквото имаш и правиш най-доброто на което си способен с него. С Мерцедес и баба може!!

3. Качеството на преампа е правопропорционално на дебелината на кондома- колкото по-дебел, толкова по зле е звукът! :D И ако нямаш аквариум, значи си тонрежисьор (това е за тези, които знаят вица ;) )

4. Разликите между кондензаторните и динамичните микрофони са като между разликите между Тойота и Тесла- на едната и трябва ток за да тръгне (тук се изкуших да кажа като разликите между мен преди 20 години и сега, но да не ставаме вулгарни).

5. Като си се захванал с тая работа сериозно, така или иначе никога не оставаш на микрофон Берингер- обида е за имиджа. Затова лепиш един Нойман стикер отгоре, пишеш *** и бегаш!

6. Никога, ама НИКОГА не приемаш нищо написано лично. ...Защото Е, а животът е твърде кратък за да си го съкращаваш още повече в нерви от наранено его.

7. Когато си мислиш, че си прав и се чудиш как е възможно никой да не разбира е важно да знаеш, че си прав за себе си в дадния момент. Останалото времето ще го покаже!

8. Всичко написано отгоре е шега и цели стопляне на Априлската хладина, която се заформя тези дни в постовете по-горе. Приемете го като такава!

9. Наздраве и пийте Сингъл малт....защото разликата между един Лафройг и един Блек Рам е точно като разликата между Ноймана и Берито- и с двете се напиваш, ама с едното хем ти е по-кеф, хем като миксираш на другия ден не боли глава! Поздрави!

Отговорено

И както е казал великия Куинси Джоунс - когато си готов за работа - свий малко егото си за да остане и мъничко местенце в стаята и за Бог....:)

Отговорено (Редактирано)

Очаквайте шуутаут на микрофони, който ще направим с Dilian Nedev днес. Микрофоните ще са SM7B, Neumann U89i, Ръчно лампово копие на Neumann, Blue Bottle Rocket, AKG Solidtube. Избрах тези, защото съм ги използвал с прилични резултати за запис на вокали. Ще ги постна в отделна тема. Може тази част от дискусията, която стана офтопик по преценка на модераторите да се премести там.