bmo Отговорено Юли 28, 2013 Отговорено Юли 28, 2013 Сигурно тук е правилната тема, но ако не съм улучил, моля да бъда извинен. Отвориха ми се едни ремонти вкъщи през лятото и покрай тях реших да си спретна една шумоизолация в една стая, че да мога и аз да "изокам", когато ми е кеф, без да ми тропат съседите постоянно. Най-малкото, защото ми писна да си дрънча на кубето с постоянно включени слушалки. Така че, става дума по-скоро за изолация, отколкото за акустика. Акустиката е желателна, разбира се, но лекият превес е насочен към личното ми спокойствие. Едва ли ще се справя перфектно и без това. А и като гледам цените, сигурно ще избера някакъв по-евтин вариант. И с тази уговорка - някой може ли да ме посъветва как се решава този проблем по отношение на прозорците и пода. На тавана сигурно се лепи като на стените, но на пода нали все пак трябва да се ходи, а прозорците от време на време да се отварят. Цитирай
7thString Отговорено Юли 28, 2013 Отговорено Юли 28, 2013 Дори с една стабилна сума в джоба, граничи с невъзможното да задоволиш "чувствителните уши" на баба Гичка от долния апартамент, която ще те тормози и подава жалби срещу тебе, нищо, че от 20 години слуха й е на 10% и усилва телевизора докрай да си чува турския сериал. В тоя смисъл - първо трябва да прецениш сградата, съседите и силата, с която искаш да свириш. Нивата обаче, на които един средностатистически китарист му се иска да свири са несъвместими с жилищна сграда. 1 Цитирай
Лими Отговорено Юли 28, 2013 Отговорено Юли 28, 2013 Не разбирам много от шумоизолации, но първо вдигаш паркета или квото има там. След това фугираш всички дупки по ъглите и въобще третираш всички ъгли с нещо като асфалт или дзифт - потърси подобни материали в Практикер или Бриколаж, виждал съм ги и май се наричат пълнители. След това полагаш някакви шумоизолиращи материали, от които нищо не разбирам, но ще се консултираш пак там или в паркетните магазини. А продължението не ми е ясно. Успех и сподели намеренията и резултатите. Цитирай
bmo Отговорено Юли 28, 2013 Отговорено Юли 28, 2013 Как ще вдигам поставен паркет бе човек, нали тогава даже няма да мога да живея повече вкъщи, щото ще ме изгонят моите хора. Чудех се по-скоро дали някаква по-дебела постелка отгоре ще свърши работа. Да инвестирам в голям и дебел килим например. А прозорците понеже са двойни - да им слагам някакви дунапрени между стъклата, когато искам да вдигам гюрултия. И още нещо се чудя, но нямам никаква идея дали има - плоскостите, които се лепят по стените има ли вариант да не са релефни? Струва ми се, че подобно нещо няма чистене и само след 2-3 седмици ще е пълно с прах. Цитирай
dontwarrior Отговорено Юли 30, 2013 Отговорено Юли 30, 2013 Е то точно релефа обира високите честоти и реверберацията. Моя опит: след година-две "домашно" акустично третиране и изолиране се насочих към отделно помещение в офис сграда, където няма съседи. Да, отделен наем, но пък пускаме 1,6 KW и не се притеснявам от съседи. Беше вече изолирано с вата, тъй като имахме късмет да намерим бившо студио, те си бяха прибрали пирамидките, но ние сложихме наши. Звучи забасено off-axis, ще си набавим и basstraps, но по проблема горе (праха по акустичните панели) няма друго решение освен редовно минаване с прахосмукачка. Ако плоскостите са равни губят предназначението си, със същия успех може да сложиш мокет на стената. Цитирай
Telerig Отговорено Юли 30, 2013 Отговорено Юли 30, 2013 Проблема при шумоиолацията не е само в това, че звука минава през фуги и дупки. Главния проблем в случая е, че звука се предава по конструкцията. Тоест ако удариш по пода - вибрацията се предава към тавана по четирите стени. Няма как с килим или пана по стените или дунапрени между прозорците да се шумоизолира - звука от усилвателя ще кара стаята да вибрира и звука по всички стени ( 6 ) на брой ще се предава по цялата сграда. Това е важно да се разбере веднъж за винаги за да се знае принципа на шумоизолирането. 5 Цитирай
dontwarrior Отговорено Юли 30, 2013 Отговорено Юли 30, 2013 Съгласен съм, изолация не е абсорбация, първото се прави за да не влиза или излиза звук в помещението, второто е да обира рефлекцията и за да няма ревърб в записа. Цитирай
bmo Отговорено Юли 30, 2013 Отговорено Юли 30, 2013 т.е. каквото и да правя, тези отдолу са обречени? Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Юли 30, 2013 Отговорено Юли 30, 2013 Първоначално, да, а после ти си обречен, но по-сериозно . Зависи от съседите, които може да не са апологети на мирните протести 1 Цитирай
bmo Отговорено Юли 30, 2013 Отговорено Юли 30, 2013 Значи по-добре, че още не съм поръчал панелите, защото ме отказахте на 99% Цитирай
7thString Отговорено Юли 30, 2013 Отговорено Юли 30, 2013 По-добре е единствено за теб и твоя джоб - просто начинанието което си захванал няма как да се случи - можеш да постигнеш добър саунд в стаята, но не и изолация на ушите на съседите. Най-добре е да видиш кога са на работа/извън блока, и да си свириш в някакво нормално време, пък като наистина искаш да си начешеш крастата, палиш моторетката и отиваш в някое студио, плащаш някой друг лев и си джангъриш на спокойствие Цитирай
anomandrus Отговорено Юли 31, 2013 Отговорено Юли 31, 2013 (Редактирано) За китаристи хората са измислили решение, с което повечето сте запознати предполагам. http://www.thomann.de/gb/randall_isolation_12c.htm За певци пак е лесно. Продават и готови кабини а DIY също е опция, която в някаква степен може да се използва и от китаристи. За вибрациите от ампа има решения, които не са на 100 % ОК, но доста помагат. Аз в моята кабина реампвам китари, но съм сложил кабинета на едни сандвичи от меки материали с различна плътност, които донякъде помагат. Уви, с барабаните е най-трудно. Редактирано Юли 31, 2013 от anomandrus Цитирай
Лими Отговорено Юли 31, 2013 Отговорено Юли 31, 2013 (Редактирано) Помисли за душ кабина или си направи "стая в стаята" - т.е. всички стени, подове и тавани двойни, но стаята ще ти се смали и оскъпи! П.П. Да, знам, че е пълна глупавост... Редактирано Юли 31, 2013 от Лими Цитирай
dontwarrior Отговорено Юли 31, 2013 Отговорено Юли 31, 2013 (Редактирано) За пеене в апартамент има опции за изолация, но са скъпи: http://www.ebay.co.uk/itm/Isolation-Vocal-Recording-Booth-Acoustic-Treatment-/171091413077?pt=UK_Musical_Acoustic_Treatments&hash=item27d5d7c855#ht_266wt_1399 http://www.thomann.de/gb/clearsonic_isopac_edark_gray.htm За ударни без двоен под и изолация няма как да стане Редактирано Юли 31, 2013 от dontwarrior Цитирай
Recommended Posts