Jump to content
Българският форум за музиканти

Ужасни високи от процесор


shtrexa

Recommended Posts

Здравейте!

Имам ужасен проблем с високите честоти. Свиря с китара Fender Aerodyne Strat, усилвател Fender Frontman 25R и процесор BOSS ME 70. Та... като усиля усилвателя, високите стават супер изцъклени и неприятни, а когато е намален, не се усещат чак толкова. Не мога да разбера дали това е от усилвателя, който е с 10" говорител, или от процесора, но е супер дразнещо, особено като съм на сцена и трябва да се усиля.

ПС: Моля ви, не искам да се дебатират процесорите! Знам, че по принцип не стават, но за момента с това разполагам. 

Благодаря ви! :-) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай да си коригираш настройките на ампа и процесора докато са усилени. (Особено preamp/drive частта на процесора)

Редактирано от Dilian Nedev
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвах всякакви варианти на настройки и това, което ми направи впечатление е, че когато намаля високите на усилвателя и на процесора, пак има едни супер дразнещи високи. Мисля си, дали не е от малкия говорител. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как ти е вързан процесорът? Възможно е от това , че сигналът минава два пъти през корекция , единият път от процесора и един път от предусилвателя...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предположих, но хайде да видим какво ще кажат по-компетентните от мен преди да ти кажа аз какво мисля ;)

А когато използваш само драйва от усилвателя, без свързан процесор преди него, пак ли е така?

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако проблемът се получава само когато се свири с дисторшън, вероятно идва от процесора, след което се "подсилва" от предусилвателя на ампчето.

По даденото описание, не мога да преценя, дали става въпрос за проблем/дефект/повреда, или просто за звук, характерен за по-компромисната техника. Може би е добре, да пратиш записче.

 

Ако звукът на усилено е същият, както на слабо, само че нещо много ти трещи и не ти харесва, твърде вероятно е, техниката просто да си звучи така. Може разбира се и да е повреда, проблем с говорител или нещо друго такова.

Имай предвид обаче, че неприятното дразнещо и немузикално трещене, което на усилено с група хем дразни, хем китарата ти потъва в звука и от нея остава само трещенето - това именно са нещата, които различават хубавата от копромисната техника. Иначе, в спалнята на тихичко, повечето техника звучи приемливо.

 

Като за начало, пробвай, ако имаш сенд-ретърн, да вкараш процесора в ретърна на усилвателя.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление няма Send/Return. Това ми беше първата мисъл, да пробва с метода на 4-те кабела иначе се получава едно наблъскване на ефекти преди преампа на усилвателя и съответно мазало. Ползва го директно в Input-a на усилвателя, надявам се през чистия канал, ако ползва амп/драйв симулации от процесора. Процесорът също няма Send/Return и няма да стане за метод на 4-те кабела.

 

Но пък ако кажеш настройките на усилвателя и процесора: High, Mid, Low, Drive ще е полезно. Аз залагам на това, че Mids са ти под средата, а Drive-a ти е прекалено много :)

Като цяло дай повече информация, за това какъв ти е чейна в процесора, през кой канал на усилвателя го пускаш и какви са ти настройките за процесора и усилвателя.

 

Усилвателя ти е с вграден Reverb и като цяло от характеристиките му виждам, че е предвиден за Practice комбо усилвател. Пред него можеш да сложиш някое Wah, Noise Gate, Volume педал (камиончета или техните симулации от Boss-a ти) и в краен случай Overdrive за крънч в чистия канал, но идеята му не е да се ползва с процесори. Високите нива на сцена не са силата му, а процесор с амп симулации пред него прави нещата още по-неприемливи. Единственият ми съвет е да използваш процесора само с ефектите, които ти посочих (+ още някой, които не са предвидени да стоят след предусивател и крайно стъпало) и да пускаш усилвателя на оптимални нива, като помолиш да сложат микрофон пред него и да те пускат през PA системата, където има такава.

 

P. S. Особено избягвай modulation ефекти като Delay, поставен пред Pream-a. Сигурен съм, че се получава в някакви индивидуални случаи, но в твоя само ще навреди. 

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Процесорът го включвам в clean канала на усилвателя. Иначе става мазало. Настройките на усилвателя, докато съм на сцена са ми: ниски и среди по средата, а високите на 4. В процесора е малко по-различно за всяка банка, но по принцип гледам да режа високите. Този проблем го имам както при drive, така и при clean. В случая на този процесор няма как да сложа delay пред преампа. Винаги озвучавам усилвателя с микрофон shure sm57 

Редактирано от shtrexa
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Пред преампа на усилвателя, не на процесора. Там можеш да сложиш Delay, но е крайно нежелателно. Провери си Drive/Gain нивата на банките и ги намали малко. Къде разполагаш микрофона? Ако го слагаш близо до решетката на усилвателя с ъгъл 90 градуса спрямо говорителя, гледай да не е съвсем в центъра му. Пробвай с различни позиции, най-вече cap edge и middle of cone, колкото по-към външния ръб на говорителя местиш микрофона, толкова по-малко високи ще имаш. 

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Frontman 25R - и с това свириш на сцена !?!?@

Някои пък репетират в панелка с Плекси и 4х12....

 

Сложи всички тон контроли на 12 часа (или както му казваш нагоре), след това си направи звуците от процесора.

Ако ти звучи приблизително добре, значи си се справил.

С микрофона само трябва да изкараш звука в пулта. Виж и следвай съветите за позициониране на микрофона.

Според мен ще изкараш значително по приличен звук, ако боднеш Бос процесора, който не е лош директно

в пулта. А комбото е толкова слабо, че едва ли ще го чуваш като персонален монитор за на сцена.

Изобщо - кик да факин  фронтман и да ес. На български и с две думи - отърви се ( от комбото или си го остави за домашен практиз). И си вземи усилвател за сцена. Ако примерно ще си ползваш проца на Бос, един лампов ВБМ, втора ръка ще ти свърши много по-добра работа. Не е скъп и има клийн канал , който ще става, драйвовете от Бос-а.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Да, не се бях замислял, но определено едно VMB в този случай ще е къде-къде по-добро решение, особено предвид цената му.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.