Jump to content
Българският форум за музиканти

Постоянно кине първа струна!?


lukedk

Recommended Posts

Здравейте,

 

Малко малоумно от моя страна при положение, че от 20г цвиля на китара, ама.. ;)

Малката гадина постоянно ми къса първа струна и вече ми скъса и нерв. Къса я на бриджа. 

Китарата е Fender custom Telecaster HH Индонезия

Та въпроса ми е дали някой знае дали на тез китари не слагат някакви скапани бриджове от Китай?

И дали ако го заменя с оригинален на Фендер нещата ще се получат (той може и този да си е оригинален)?

Няколко пъти ходих до xxxx да питам местните тапети за решение на проблема, но май магазина вече не работи.

ако някой знае нещо,  нека пише.

Благодаря предварително

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.tdpri.com/forum/telecaster-discussion-forum/157565-usa-telecaster-hh-model-saddle-string-break-problems.html

ето един подобен на твоя проблем с почти същата китара...
Явно човекът си е оправил проблема като е изшкурил мястото и е сложил графитена смазка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Провери за ръб, ако има - заглади го. Има и друг вариант - струната да опира в платката на бриджа, нормално е за първа, тя обикновено е с най-къса мензура. Проблемът се оправя с нанизване на тънък шлауф и докарването му до това място, така че струната да няма директен контакт с метала. Аз  например използвам изолацията на много тънък кабел. Що се отнася до некачествен бридж - забрави, точно за този модел компромиси не се правят, имам го същия. 

Редактирано от soundcraft
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никак, но явно не съм бил ясен - шлауха поставям между струната и платката на бриджа, контакта със седлото си е нормален. Този "пиниз" не е мое откритие, видях го от Стиви Рей Вон. :whistle:  :whistle:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз имах същият проблем, та даже и по-лошо, защото освен първа струна, често ми се късаха и втора и трета. Първа ми се късаше поне два пъти седмично при ежедневно свирене. Става въпрос за китайски бридж тип tune o matic, с каналчета в седлата. Предположих, че лошо шлайфано каналче е най-вероятната причина и започнах да шлайфам трите каначета с dunlop fret polishing cloth. Резултата не дойде веднага, но струните все по-рядко се късаха. Така в продължение на цяла година шлайфах каналчетата след всяка смяна на струна и сега от два месеца не се е късала нито една струна при същото редовно свирене. Освен шлайфане прилагам и смазване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди години на една от първите ми китари евтин Washburn, имах същия проблем. Тогава нищо не разбирах и го бартерирах за Yamaha RG-112, която беше доста добра entry level китарка за начинаещи. При нея нямах този проблем. С Jackson-a веднъж, от както е купен преди 3г в самото начало се скъса първа точно при бриджа. Изшкурих малко каналчето, стана по-гладко и от тогава никога не съм късал струна, където и да е, и то при условия, че яко заглушавам всички струни при интензивно свирене с часове. Може би трябва и да се внимава и изгради техника, където да не се натиска кой знае колко, като се заглушава, особено при downpicking и gallop и reverse gallop на горните струни и бендове на 1-ва и втора. Така в дългосрочен план се изгражда навик на свирене и освен, ако наистина китарата няма проблем, никога няма да се къса струна. Разбира се не сме застраховани, ако в годината 2 пъти се скъса след сериозен бенд или нещо, не мисля, че трябва да се счита за проблем, а лош късмет. Е, аз не съм късал, въпреки че яко е изтезавана китарата през годините, нищо че изглежда като нова :).

Редактирано от JacksonSoloist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Взима се много фина (дребна) пиличка и внимателно се отстраняват всякакви остри ръбове там, където струната стъпва върху седлото и евентуално се заглаждат ръбовете на дупките в ламарината на бриджа, през която излизат струните. След това, може и да се полира, ако изглежда необходимо. Аз, за да не ми се разплитат струните и да се отпускат дълго, обичам да калайдиствам струната долу, при главата й, където е дебело оплетена.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето едно предложение от мен.Аз си смених седлата на стратокастера и съм много доволен.Те и оригиналните не късаха много,само като е стара струната вече,но тези седла запазват максимално дълго живота на струната.

http://www.graphtech.com/products/product-categories/electric-saddles

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.