Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,

Малко малоумно от моя страна при положение, че от 20г цвиля на китара, ама.. ;)

Малката гадина постоянно ми къса първа струна и вече ми скъса и нерв. Къса я на бриджа. 

Китарата е Fender custom Telecaster HH Индонезия

Та въпроса ми е дали някой знае дали на тез китари не слагат някакви скапани бриджове от Китай?

И дали ако го заменя с оригинален на Фендер нещата ще се получат (той може и този да си е оригинален)?

Няколко пъти ходих до xxxx да питам местните тапети за решение на проблема, но май магазина вече не работи.

ако някой знае нещо,  нека пише.

Благодаря предварително

Отговорено

http://www.tdpri.com/forum/telecaster-discussion-forum/157565-usa-telecaster-hh-model-saddle-string-break-problems.html

ето един подобен на твоя проблем с почти същата китара...
Явно човекът си е оправил проблема като е изшкурил мястото и е сложил графитена смазка.

Отговорено (Редактирано)

Провери за ръб, ако има - заглади го. Има и друг вариант - струната да опира в платката на бриджа, нормално е за първа, тя обикновено е с най-къса мензура. Проблемът се оправя с нанизване на тънък шлауф и докарването му до това място, така че струната да няма директен контакт с метала. Аз  например използвам изолацията на много тънък кабел. Що се отнася до некачествен бридж - забрави, точно за този модел компромиси не се правят, имам го същия. 

Редактирано от soundcraft
Отговорено

Никак, но явно не съм бил ясен - шлауха поставям между струната и платката на бриджа, контакта със седлото си е нормален. Този "пиниз" не е мое откритие, видях го от Стиви Рей Вон. :whistle:  :whistle:

Отговорено

И аз имах същият проблем, та даже и по-лошо, защото освен първа струна, често ми се късаха и втора и трета. Първа ми се късаше поне два пъти седмично при ежедневно свирене. Става въпрос за китайски бридж тип tune o matic, с каналчета в седлата. Предположих, че лошо шлайфано каналче е най-вероятната причина и започнах да шлайфам трите каначета с dunlop fret polishing cloth. Резултата не дойде веднага, но струните все по-рядко се късаха. Така в продължение на цяла година шлайфах каналчетата след всяка смяна на струна и сега от два месеца не се е късала нито една струна при същото редовно свирене. Освен шлайфане прилагам и смазване.

Отговорено (Редактирано)

Преди години на една от първите ми китари евтин Washburn, имах същия проблем. Тогава нищо не разбирах и го бартерирах за Yamaha RG-112, която беше доста добра entry level китарка за начинаещи. При нея нямах този проблем. С Jackson-a веднъж, от както е купен преди 3г в самото начало се скъса първа точно при бриджа. Изшкурих малко каналчето, стана по-гладко и от тогава никога не съм късал струна, където и да е, и то при условия, че яко заглушавам всички струни при интензивно свирене с часове. Може би трябва и да се внимава и изгради техника, където да не се натиска кой знае колко, като се заглушава, особено при downpicking и gallop и reverse gallop на горните струни и бендове на 1-ва и втора. Така в дългосрочен план се изгражда навик на свирене и освен, ако наистина китарата няма проблем, никога няма да се къса струна. Разбира се не сме застраховани, ако в годината 2 пъти се скъса след сериозен бенд или нещо, не мисля, че трябва да се счита за проблем, а лош късмет. Е, аз не съм късал, въпреки че яко е изтезавана китарата през годините, нищо че изглежда като нова :).

Редактирано от JacksonSoloist
Отговорено (Редактирано)

Взима се много фина (дребна) пиличка и внимателно се отстраняват всякакви остри ръбове там, където струната стъпва върху седлото и евентуално се заглаждат ръбовете на дупките в ламарината на бриджа, през която излизат струните. След това, може и да се полира, ако изглежда необходимо. Аз, за да не ми се разплитат струните и да се отпускат дълго, обичам да калайдиствам струната долу, при главата й, където е дебело оплетена.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Ето едно предложение от мен.Аз си смених седлата на стратокастера и съм много доволен.Те и оригиналните не късаха много,само като е стара струната вече,но тези седла запазват максимално дълго живота на струната.

http://www.graphtech.com/products/product-categories/electric-saddles