Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно избор на първа електрическа китара


Slero

Recommended Posts

Здравейте отново,

 

Решил съм да си взема електрическа китара. Мога да кажа, че съм начинаещ - имам незначителен опит, основно с "кухарка". Слушам най-вече хард-рок, класически и power метъл. Възнамерявам да свиря предимно в къщи, за разтоварване, след работа.

 

Изчетох доста теми (включително и в този форум), рових се из електронни магазини, преглеждах ревюта, гледах видеозаписи. Благодаря на (не мога да се нарека техен колега) Върбанов и Евтим Дж. за съветите. В крайна сметка се спрях на тези варианти:

 

http://rockshock.eu/%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8/%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8/6-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8/ibanez-sa160fm-bbt-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%B8.html

 

http://www.musicworld.bg/bg/m_2120000/i_31956/Cort_G260_3TS.html

 

http://www.muzikalen.bg/kitari/elektricheski-kitari?product_id=6304

 

http://www.telesound.bg/magazin/6strings-lead/schecter-sgr-c-1/

 

Първите три варианта са доста сходни. Най-много ме притеснява тремоло бриджа - четох, че може да имам проблеми с него. По начало "бягах" от тремоло бридж, но след съветите в предходната ми (вече с право заключена) тема май вече не съм толкова убеден, че е нещо "лошо" :D   ... още повече, че варианта с HSS конфигурация на адаптерите наистина ми харесва като по-гъвкав.

 

Четвъртият вариант очевидно е по-различен - с фиксиран бридж и два HH адаптера. Струва ли си компромис с липсата на Single Coil заради фиксирания бридж?

 

Ясно е, че окончателно решение ще се взема на място - след като се чуе, усети и види. Молбата ми е към тези от Вас, които имат опит, да споделят предимства и недостатъци на посочените модели, или пък да дадат други препоръки в този ценови клас, за да ме объркат окончателно...

 

Предварително благодаря на всички за съветите и търпението!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Запитай се, защо ти е нужен Single Coil, предвид посочените стилове, които предпочиташ. Чувал ли си как звучат или се водиш по конкретен твои идол?

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За тази сума , според мен е по добре да си потърсиш нещо на старо и да не е произведено в Китай.
За да не ме обвинят в "промотиране"  няма да ти давам линк , но видях наскоро да се продава Aria Pro II - Japan ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Баш любимците ми са Manowar, следователно конкретен идол би трябвало да ми е Karl Logan. Да взема направо да поръчвам това: http://www.mcguitars.net/impaler_standard.html

 

Горното - в кръга на шегата. Наистина ми се иска да взема нещо по-универсално като начало, защото нямам идея накъде ще ми потръгне свирнята. А пък по-нататък, ако се получат нещата, може и да се насоча към нещо по-качествено. За момента мисля, че не си струва. Може и да греша, но такива са ми разсъжденията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Флойд бридж и сингъл адаптери могат да са универсални за напреднал китарист. Като за начинаещ се сещам само за ограничения с такива. А тези двете сапунерки на Imapler-a ми приличат баш на хъмбъкери, че и активни :>

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам една метъл машина за продан. Няма да промотирам, няма и пусната обява. Ако прецениш, че искаш по-висок клас китара за по-малко пари, драсни ми и ще ти обясня защо продавам този Иба..... :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@G.Varbanov - не си ме разбрал. Нямам предвид, че Impaler-а е универсален, а че е един от моделите, на които свири Karl Logan. И според мен са хъмбъкери, поне според външния вид (и е логично да са такива)... а дали са активни - нямам толкова познания, но най-вероятно. Имах предвид, че на мен ми се иска да взема нещо по-универсално като първа китара, за да експериментирам накъде ще ми тръгне свирнята... и в най-добрия случай, за да знам какво да търся като следваща.

@ultramega - видях Aria-та. Не знам защо, не ми се взема оборудване втора ръка, макар да ми е ясно, че за тази цена това, което ще взема като ново, определено ще е със значителни компромиси. @Akerfeldt - също, но все пак ще ти пратя Skype името си на лично съобщение - ако искаш, пиши ми.

 

Благодаря на всички за мненията дотук! Изчетох доста неща и продължавам да чета. В крайна сметка ми е ясно (както беше написано в една тема), че за начинаещ като мен, колкото по-малко винтчета и пружинки, толкова по-добре. Но пък, както казах и по-горе, иска ми се да има и Single Coil (макар да не мога да обясня защо точно държа на тях), и Humbucker адаптери. Ако намеря модел, който да комбинира тези характеристики - добре. Ако не - може би ще надделее фиксирания бридж. И в крайна сметка ще се избира на място.

 

И продължавам да приемам препоръки :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Купуването на signature модел китари не е непременно лоша идея (макар че доста пари отиват за "табелката"), но конкретно тази ще е меко казано много странна за свирене предвид този ред от описанието:

  • Mahogany neck w/ ebony flat ‘no radius’ fingerboard and ‘V’ inlays. :blink:

Пипал съм един правен гриф с доста голям радиус (но не баш плосък) и усещането беше мега странно, все едно ти е вдлъбнат грифа. А акорди да се свирят беше ужас просто!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От първоначалните ти линкове, на мен на пръв поглед най-много ми допада Cort-a, защото е с тремоло Wilkinson и до колкото виждам единичните адаптери са алнико. Не знам само, дали магнитът на средния адаптер е обърнат, както трябва, за да се получава хъмбъкер, като свирят той и нек адаптера заедно.

 

Скуаер-а ползва абсолютно същите адаптери.

 

Важно е, да се отбележи, че корта е с кленов фингърборд, а другите две - с палисандров(rosewood). Това предполага малко по ярък и звънлив тон в корта, а в другите две - с по-изразени средни честотои. Въпрос на вкус е, естествено.

 

Шектър-а е нелоша метълджийска китарка. Разбира се, по-скъпа и според мен чувствително по-добра е Omen Extreme 6.

 

Impaler-а изглежда добре, но не мисля, че ще ти е най-удобната китара на света, за свирене седнал.

 

Както съм ти казвал обаче, всичко опира до бройка и е важно, китарата, която ще се купува, да се пробва, по възможност от по-опитен китарист.

 

Относно дебатът сингъл/хъмбъкер - изглежда Върбанов е доста голям фен на хъмбъкерите. Истината е, че когато се жули жица, много хора свирят предимно на бридж адаптера, а нека ползват в по-специални случаи. Разбира се, хъмбъкерът звучи различно от единичния адаптер, дори от два единични, свързани паралелно като хъмбъкер. Въпреки това, ако в HSS китара, двата сънгъла могат да работят в режим хъмбъкер(ако магнитите им са ориентирани срещуположно), звука им не е толкова далече, пък брумът е дори по-малко от средностатистически хъмбъкер. Тук вече, нещата опират до естетически предпочитания. Хъмбъкер на нек позиция ще звучи по-силно и с характерен хъмбъкерски, малко по-груб и в известен смисъл беден, но фокусиран звук, докато единичните адаптери, ще звучат по-меко и звънливо, особено подходящо за чиста китара и свирене с малко овердрайв.

 

За мен лично, HSS китара предлага повече и по-разнообразни възможности за постигане на различен звук, особено при по-леките стилове музика, но пък отстъпват по някои неща на HH китарите. Да не говорим, че има модели китари, които просто не се произвеждат в HSS вариант. HSS китарите най-често са стратокастер-подобни, което си носи своите особености.

 

Сетих се още нещо - въпреки, че има HH китари, които имат възможност за режим "единичен адаптер", половинката хъмбъкер не звучи точно като единичен адаптер.

 

Затова е добре да помислиш, какво точно искаш, защото и двете решения имат своите компромиси.

...и всъщност, най-добре е, да пробваш.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря отново! В крайна сметка май се насочвам към нещо по-хубаво, макар и втора ръка, но за сметка на това - сетъпнато. И към по-добро кубе. Днес е денят "Х" :D довечера ще гледам нещата и евентуално ще ги взема, ако ми се понравят. После, естествено, ще се изфукам... и оттам нататък, вече със свиренето, вероятно ще имам по-смислени и конкретни въпроси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте отново! Не знам мнението ми дали е за тук или за раздел "Фукня", но след като толкова време занимавах форума с моите тежнения, се чувствам задължен да "докладвам".

 

В крайна сметка се спрях на тези неща:

 

http://ibanez.wikia.com/wiki/RGA42

 

http://www.roland.com/products/cube-40xl/

 

И footswitch - http://www.bossus.com/products/fs-6/

 

Втора употреба, изключително запазени (Akerfeldt наистина се е грижил добре за тях, а и ми сподели доста ценна информация). А, и две перца ми подари ;) Доволен съм!

 

Сега пък имам друг проблем - дебели са ми пръстите :D (шегувам се...)

 

Ако модераторите преценят - могат да заключат темата. Благодаря на всички за съветите и търпението!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.