Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно избор на комбо-усилвател


Slero

Recommended Posts

Здравейте,

 

Колебая се между покупката на тези два комбо-усилвателя:

 

- Marshall MG Series MG15CFX - http://www.musiciansfriend.com/amplifiers-effects/marshall-mg-series-mg15cfx-15w-1x8-guitar-combo-amp

- NUX Mighty 15 - http://www.avlgear.com/nux-mighty-15-electric-guitar-combo-amplifier-with-built-in-tuner

 

Ще се ползва за свирене в къщи от прохождащ китарист. Моля за мнение на хора, които са ги ползвали или могат да се изкажат компетентно.

 

Имам готов въпрос и за избор на китара между няколко варианта, но тъй като съм току-що регистрирал се, засега май ще се въздържа (за да не ми се карат модераторите).

 

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чух много добри отзиви за NUX-а. Ако иска, собственикът ще се включи да каже от първа ръка.

Свирил съм на по-голям брат на маршалчето, което посочваш  и макар да не беше лош усилвател, не останах очарован от нищо кой-знае какво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам NUX Mighty 8, което е една малка въшка на батерии, обаче твърдя, че е най-добре звучащия практиз амп в този клас, който съм чувал. Мисля, че фактът, че си го пазя е красноречив :)

 

Но!!! Когато се купува нещо се пробва. Защото Маршала не е за подценяване. А и двата усилвателя са доста различни, например аз бих взел Маршала, ако търся Маршалски звук. Nux от своя страна симулира различни усилватели и е като че ли по-вариативен. Но няма Маршалски саунд.

Така, че иди и ги чуй, което и да вземеш - няма да се минеш. Последното изречение отговаря и на бъдещия ти въпрос с китарите.

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като за първо кубе няма никакво значение,защото все нещо ще се чува.Взимаш това дето бръмчи по малко,но това се установява с проба.Китарата предполагам ще е нисък клас с пасивни адаптри и шум ще има.Лично мен не ме вълнува какво пише на кубето,а какво се чува от него.За тия пари толкоз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така навързани, мислите, които пишеш могат, да създадат неверни заключения, затова се включвам:

 

-И при ниският клас усилватели има такива, които звучат прилично и такива, които звучат непоносимо. Не е едно и също. Има дори нисък клас усилвателчета, които звучат по-добре от други по-големи техни събратя, които уж са "среден клас". Не е никак маловажно, техниката, да звучи поне приемливо добре. Това създава вдъхновение - нещо безкрайно важно в изкуството.

 

-Правиш неволна аналогия между "нисък клас" и "пасивни адаптери", която е абсолютно несъществуваща. Не е вярно също, че активните адаптери ще прихващат много по-малко брум, особено в домашни условия, с къси кабели. Освен това, активните адаптери създават чуваемо количество бял шум, за разлика от пасивните, което пък се явява техен недостатък. В този смисъл, изборът на активни адаптери е по-скоро личен, творчески избор, отколкото има чак толкова неоспорими технически предимства. Сам знаеш, че има немалко китаристи, които не щат и да чуят за активни адаптери, въпреки, че могат да си ги купуват с камиони.

 

-В зависимост от уменията и творческия усет, един китарист може да звучи много по-музикално и приятно, дори с доста евтина техника от друг със скъпа, който няма тия дадености. Не може да се правят генерализации, че една техника непременно ще звучи зле, само защото е евтина. Разбира се, няма да звучи като висок клас апаратура, но при добър избор, може да е по-въодушевяваща за музиканта, от немалко друга техника, в много случаи и по-скъпа.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря още веднъж на всички за препоръките :) NUX спечели.

 

Колкото до китарата - най-вероятно ще бъде тази: http://www.schecterguitars.com/international/guitars/c-1-sgr-by-schecter-detail - намерил съм я за около 450 лв.

 

Не съм решил обаче окончателно. Ако някой може да предложи по-добър вариант за същите или малко повече пари (да речем, до 500 - 600 лв.) - приемам препоръки :) иска ми се да няма тремоло и да е с HH адаптери (може и някой S за разнообразие).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ При китарите, както е добре известно, е много индивидуално. Едни бройки звучат добре, други-не. Трети звучат добре, но имат дефекти, четвърти са изработени идеално, но не звучат добре. Има разлика между модел и модел, но не по-малко - от бройка до бройка.

От свирещият зависи, да си избере хубава китара. Ако си от София и ме хванеш в добро уикенд настроение, може да се опитам да ти помогна с избора, като стигнеш до там.

 

За да можеш да избереш, трябва да имаш представа горе-долу какъв звук търсиш (като прочетеш поне темите на Върбанов за обща информация), да послушаш клипчета и сравнения, да знаеш малко история на китарите. Това не е много трудно.

Има интернет, за седмица-две ще научиш и чуеш доста неща, ако си го поставиш за цел. Аз препоръчвам запознаване с историята на електрическата китара, първите модели и марки и техните разклонения. Изпълнители, производители и т.н.

Така, когато купуваш китара, ще можеш да направиш по-информиран избор, а и ще знаеш горе-долу какво търсиш.

 

Примерно, аз за мен си съм установил, че въпреки,че искам да имам и Les Paul, и Strat, и Telecaster, и Superstrat на Ibanez, и PRS и MockingBird и разбира се Flying V и SG, притежанието на всички тези китари едно, че е огромен разход, второ, че като имаш много китари е бреме дори да се грижиш за тях ( сетъп, редовна смяна на струни, мазила за фретборда...).

 

Затова, ЗА МЕН лично, най-универсалната китара е "Стратокастер форма, но с 22 прагчета, хъмбъкер(двоен адаптер) на бриджа, но алнико сингли(единични адаптери с алнико магнити) на средна и нек позиция, също двупосочно (на 2 шиша) обикновено незаключващо тремоло). Ако може адаптерите да се подберат и свържат така, че на втора и четвърта позиция на 5-позиционният превключвател за избор на адаптер, да се получава "ОНЗИ", фендерски красив леко дефазиран "кух, hollow" звук - най-добре. (можеш да чуеш за кой звук говоря на този клип, почва, на около 37 секунда:

Звука е характерен за повечето фендери с 3 единични адаптера, на 2-ра и 4-позиция, когато свирят преден+среден или заден+среден адаптер - разбира се, може да се постигне и с други адаптери. Конкретно на клипа, това не са стандартни фендерски адаптери, но явно са така свързани, че да се получава характерното красивозвучащо дефазиране).

Също държа, брижд адаптера ми, да има остър металджийски тон, докато алнико адаптерите да имат "меден загорски" гласец - в контраст на това, как някои хора обичат доста близък звук между адаптерите на китарата си, даже си купуват сетове с тая цел. Аз обичам, да имам контраст в звука, на бридж адаптер звука да е "наострен", а на другите позиции да е мек и напевен :greenball: .

 

В моята практика, това аз разбирам за универсална китара( в смисъл, оптимален компромис), подходящ за "работен кон", който да се мъкне и да се свири с него. Освен това, личното ми наблюдение е, че обикновенното незаключващо двупосочно тремоло позволява най-много ръчкане с ръчката, с минимално разстройване (а когато все пак се получи растройване, едно по-рязко блъскане по ръчката "намества" нещата).

 

Всеки си има фаворити. И ти ще си изградиш с времето.

 

Разбира се, винаги можеш просто да вземеш черната китара, както се казва :).

Редактирано от Evtim Djerekarov
  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм се насочил към нещо като описания по-горе вариант с едно изключение - като четох (включително и темите в този форум), останах с впечатление, че за начинаещия китарист тремолото би било по-скоро пречка, затова търсех модели с фиксиран бридж.

 

Сега се загледах в два други модела (не знам дали е позволено публикуването на линкове от онлайн магазини, но ще рискувам):

 

http://rockshock.eu/%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8/%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8/6-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8/ibanez-sa160fm-bbt-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%B8.html

 

http://www.muzikalen.bg/kitari/elektricheski-kitari?product_id=6304

 

Нямам идея какво значи "тремоло на два шиша" Тези модели дали са с такова?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като стана дума за черната китара,тук в базара се продаваше един китайски ibanez art 120.Ако всичко му е наред си е оферта.махагон,цяло тяло,не болт он,гриф с розово дърво,фиксиран бридж,активни адаптри.Според мен е добър избор за начинаещ и не само.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^

Може би да.. можеш ли да я изровиш?

От това, което пишеш виждам, че си голям фен на активните адаптери, въпреки, че за мен лично, те на са нищо толкова специално, пък се налага и да им сменяш батериите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Защото авторът попита за китара, за да не се отваря нова тема (примерно). Но както и да е де, мисля, че му казахме достатъчно така или иначе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.