Jazzbass Публикувано Февруари 11, 2015 Публикувано Февруари 11, 2015 Здравейте имам бас Ibanez SR500 (оригинално вървящ с адаптери bartolini MK-1 и активна електроника - вграден преамп с 3-бандов еквилайзер, захранван с 12V батерия) - инфо за модела тук: http://www.ibanez.co.jp/products/eb_page15.php?year=2015&area_id=3&cat_id=2&series_id=51&data_id=73&color=CL01 (само дето моят бас няма вграден switch).Впоследствие замених преампа с Audere , а адаптерите с Norstrand Big Singles, за които доколкото знам могат да работят като пасивни, без никаква връзка с преампа и съответно захранването и тук идва моят въпрос - може ли да ми препоръчате откъде и какво ц/к ключе да поръчам за да имам опция пълен bypass на преампа и има ли някакви особености на връзване така че да не се чува пукане когато се сменят позициите на ключето (on/off на bypass-a). Предварително благодаря Цитирай
dzwer Отговорено Февруари 11, 2015 Отговорено Февруари 11, 2015 За какво ти е??? Сигурно дори потенциометрите за усилване/бленда не можеш да ползваш... Искаш чист сигнал от адаптерите директно на изхода на китарата? Тогава за какво си инвестирал в хубава електроника? Цитирай
Jazzbass Отговорено Февруари 12, 2015 Автор Отговорено Февруари 12, 2015 Може би пропуснах да кажа, че търся и съвет относно връзването на ключето, така че да мога да използвам двата основни потенциометри, съответно volume и blend в пасивен режим. @dzwer - вкарването на bypass switch не "отсвирва" преампа, а добавя нови тонални опции; за запис - пасивен тон, а на живо - независимост от неприятни изненади от страна на батерията по средата на участие (каквито съм имал между другото... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 12, 2015 Отговорено Февруари 12, 2015 Знаеш ли колко килоома са потенциометрите, които вървят с предусилвателя? Ако са с малко съпротивление, вероятно наистина няма да можеш да ги ползваш в пасивен режим. За да отговоря на въпросът ти, трябва да се позапозная със схемата на свързване. Най-краткият отговор е, ключе, което прекъсва захранването на предусилвателя и същевременно дава адаптерите директно на изхода(изключвайки всичко друго от там). Така обаче, няма да можеш да си избираш адаптер, а и няма да имаш контрол върху Volume-a. С по-сложен ключ, може да се позволи избор на адаптер. За волюма-обаче - не знам. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Февруари 12, 2015 Отговорено Февруари 12, 2015 (Редактирано) ^^Твърде елементарна е представата за техническото решение на поставения въпрос. Концентрирането върху ключе и неговото свързване е на светлинни години от същността на решението. С две думи - необходимо е високо квалифицирано инженерно решение. Няма да навлизам в обяснения, защото ще бъдат безрезултатни с оглед на компетентността в темата. Редактирано Февруари 12, 2015 от Parni_Valjak Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 12, 2015 Отговорено Февруари 12, 2015 (Редактирано) ^ Търсен е отговор, който да е лесен за разбиране. Преди да се запознаем с конкретното решение, повечето отговори с предполагаеми. Варианти има доста, някои биха изисквали модификации по инструмента(което вероятно ще бъде нежелателно), други - по-особени компоненти. В моите предложения, изхождам от вероятните следни обстоятелства: -Активната електроника има ниско изходно съпротивление, дори когато не е захранена, което налага отделянето й от "изхода" в пасивен режим. -Вероятно се ползват потенциометри с ниско съпротивление, които не са подходящи за "пасивен" режим. -Активната електроника вероятно има високо входно съпротивление, което премахва нуждата, адаптерите да се разделят от входовете й в "пасивен" режим. -Някакво по-оригинално решение, би ползвало двойни потенциометри, като "активната" им част е с ниско съпротивление, а имат втора секция, която е с високо такова, като за пасивни адпатери. Като обосновано предположение, може да се каже, че ако се направи вариант с двусекционни потенциометри и ключе, което да изключва активната електроника от изхода, да прекъсва захранването й, а към изхода да включва "сумата" от "пасивната" част на потенциометрите, може да се получи работещо решение. Но без конкретно изследване на проблема - толкова. Имаш ли идея, какви са потенциометрите. Сега Balance и Volume копчетата, същата функция ли изпълняват? Редактирано Февруари 12, 2015 от Evtim Djerekarov 1 Цитирай
разбойник Отговорено Февруари 12, 2015 Отговорено Февруари 12, 2015 Пиши на Audere, кажи им кой е конкретния модел на електрониката и ги попитай за препоръка. Компанията е малка и е с добра репутация относно поддръжка на продуктите и общуване с клиенти. 4 Цитирай
Jazzbass Отговорено Февруари 12, 2015 Автор Отговорено Февруари 12, 2015 Благодаря на всички отзовали се с конкретни предложения и коментари ПО темата @Evtim, тъй като не мога да намеря схемата на свързване, както и не знам какви са стойностите на съпротивленията на потенциометрите, мисля да последвам съвета на Разбойник и да се свържа директно с Аudere за препоръка, и малко повече техническа информация относно модела : ) 1 Цитирай
dzwer Отговорено Февруари 12, 2015 Отговорено Февруари 12, 2015 Стойностите ги пише на самите потенциометри... 1 Цитирай
Jazzbass Отговорено Февруари 12, 2015 Автор Отговорено Февруари 12, 2015 (Редактирано) Да, разбира се, бих проверил, но басът не у мен.Вариантът на Евтим за използването на двойни потенциометри изглежда доста интересен и конкретно на въпроса - да, в момента Volume и Blend потенциометрите изпълняват същите функции. Ако трябва да обобщя - нямам намерение да се справям сам (тъй като нямам необходимите опит и познания), а по-скоро идеята ми е да имам отправни точки когато отида при специалист Редактирано Февруари 12, 2015 от Jazzbass Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 12, 2015 Отговорено Февруари 12, 2015 Свържи се най-добре с фирмата, на първо време. 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 12, 2015 Отговорено Февруари 12, 2015 ^ Всъщност, никога не ми се е налагало, да търся двойни потенциометри. Може да се наложи, да се разглабят двойни и от тях да се сглабя "композитен" , ако се стигне до този вариант. Цитирай
Jazzbass Отговорено Февруари 12, 2015 Автор Отговорено Февруари 12, 2015 Да, писах на Audere и междувременно събирам информация по въпроса Цитирай
Jazzbass Отговорено Февруари 12, 2015 Автор Отговорено Февруари 12, 2015 Докато чакам да ми отговорят, ето какво пише по тази тема в секцията FAQ на сайта на производителя:"The true sound of your passive bass is available with Tone controls in the center detentes. Players often think they need an Active/Passive switch to get a passive sound which is correct for many other types of preamps but not with Audere preamps. Different reasons are stated for installing an A/P switch but the top 2 are:1) Most preamps never sound like a passive bass due to distortion - our advanced design eliminates this distortion.2) Many preamps never sound like a passive bass due to tone control curves - our tone controls are flat in the center detent. Due to the lower cost of this preamp and the requirement of 4 poles due to the DC pickup connection and active mixing the classic is not offered with an Active/Passive switch"което донякъде предизвиква очаквания у мен относно отговора им но дори ако това е 100% вярно, при това положение оставам зависим от батерията... Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Февруари 12, 2015 Отговорено Февруари 12, 2015 Ако батерията е проблем, можеш да се ориентираш към фантомно захранване на китарата. Разбира се, не точно 48 волтово. Е, има и варианти с 48 волтово. Избираш, което ти пасва на джоба. 2 Цитирай
Recommended Posts