Jump to content
Българският форум за музиканти

Почистване на контактни бутони на дистанционни у-ва и на други музикални инструменти


Recommended Posts

Бих искал в тази тема да споделяме и обсъждаме методи и препарати за почистване на бутони от дистанционни у-ва и муз. инструменти. Идеята ми дойде защото имам от преди 20-на годиниSONY RM-S177 AUDIO REMOTE CONTROL

с лошо работещи бутони, та се чудя - дали могат да се почистят или вече са безнадеждно изхабени!?

Подобен проблем съм имал и с дигитални муз. инструменти, като стари ритъм машини, саунд модули и др. Спомням си, че тогава ми бяха препоръчали "полипропилов алкохол", ако не се лъжа, но може и да се заблуждавам, та резултата беше добър, макар и не дълготраен. Спомням си, че въпросният алкохол беше дефицитен и много скъп. Сега не знам как е. Не ми препоръчваха обикновен медицински спирт защото от него нямаше никакъв положителен резултат.

 Сигурен съм, че вече има богат избор от достъпни препарати, но аз слабо съм запознат, защото отдавна почти не съм имал такава нужда.

Какви методи и препарати ползвате вие?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Полипропилов алкохол няма как да са ти препоръчали, тъй като такова химично съединение няма. Препоръчали са ти ИЗОпропилов алкохол. Предпочита се пред етиловия защото не съдържа вода и разтваря малко по-добре мазнини и други хидрофобни замърсявания. Не е нито дефицитен, нито скъп. Ако не държиш на висока чистота, литър струва към 3 лева. И аз го ползвам понякога за почистване на замърссени контакти и потенциометри, върши работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Почистването е решение на проблема единствено ако наистина бутоните и контактните площадки са силно замърсени. Носили са ми ДУ в такова състояние, като ги отвориш вътре е гнусотия до шия- лепкава субстанция, която не се мие и със сапун! Но за съжаление в болшинството случаи проблемите се дължат на износване на покритието на самите бутони. Лечението се състои във възстановяване на това покритие. Преди няколко години синът ми беше в Щатите и покрай търсенето на свестен фотоапарат попаднах на едно графитно покритие за подобни цели. 20 грама струваше мисля 4-5 американски лева, поръчах го и като се върна синът ми нещото дойде с него. Възстановил съм с това лепило- така да го нарека- повече от 10 ДУ- станаха като нови и нито едно не се е върнало досега за повторно възстановяване. Първите работят вече 3-4 години. Мисля, че в КОНРАД продават подобно нещо. Технологията е проста- след разглобяване на ДУ платката, гумата с бутоните и пластмасите се измиват добре с топла вода, сапун и мека четка. Частите се оставят да изсъхнат добре и след това карбоновото лепило внимателно се нанася върху контактните пъпки на бутончетата. При мен консистенцията е такава, че с тънка отверка вземам от лепилото и капвам върху пъпката. Не мажа, защото покритието става кофти. Това според мен е начина за решаване на подобни проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно за ДУ не знам, но за всякакви ключове, цъкалки, цокли и потенциометри върху китари и ампове ето това върши перфектна работа:

G-20.jpg Спрей почистващ,сух, цена ~5 лева в Конрад

"Премахва смазка, замърсявания, масла, мъх и други остатъци. Бързо се изпарява и не остава следи. Отлично средство за обезмасляване на печатни платки преди и след запояване на елементите. Не въздейства върху изолационните слоеве. Подходящ за почистване на телефонно оборудване, устройства за дистанционно управление, компютри, факсмашини, релета, превключватели и др. Безопасен за повечето пластмаси. Не уврежда озоновия слой."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

20 грама струваше мисля 4-5 американски лева, поръчах го и като се върна синът ми нещото дойде с него.

 

 

Дай повече инфо , да я видиме тази марка ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=conductive+glue&rt=nc

 

Eй това е лепилото. Не го намерих другаде, освен в Щатите. Има сребърносъдържащи проводящи лепила, но не знам дали са подходящи. Това само дето го разбърквам с отверката и с остатъците по нея може да се оправят половината бутони на едно ДУ за телевизор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно за ДУ не знам, но за всякакви ключове, цъкалки, цокли и потенциометри върху китари и ампове ето това върши перфектна работа:

G-20.jpg Спрей почистващ,сух, цена ~5 лева в Конрад

 

Разгледай флакона, би трябвало да има състав. Няма да се учудя ако е (почти) чист изопропанол в аерозолен флакон. Изопропанолът има характерна, не много приятна миризма, това мирише ли?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оказа се, че моето било съседния модел G-22. И двете са Dry Contact Cleaner. Не смърди гадно и/или силно.

 

На самия флакон не пише какво съдържа, огледах го внимателно. В един .pdf на сайта на производителя има съставките, но без грамаж/проценти:

  • Isoprophyl Alcohol
  • HFC-134a
  • Exane, mix of isomers
  • Etilic Alcohol
  • HFC-152a
  • Dichloropropane
Това е за G-22 модела. Сайтът е http://duecielectronic.it
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно, смес от изопропанол, етанол и дихлорпропан. Останалото са фреони (толкоз по въпросан за увреждането на озоновия слой :)). За 5 кинта може да си смесиш неколкократно по-голямо количество.

Ще взема да измисля аз една специална, супер дупер, хипер... формула

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.