Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Ясна работата. Вече съм в час с терминологията :) Тогава заначи аз в момента пия на ден по едно следобедно, по средата между единично и двойно - 10-11 грама / 30тина мл. Но ще пробвам днес някоя от горните рецепти.

Отговорено

Обикновено пия 2 единични кафета (9-10 грама кафе) - едно сутрин и едно след обяд. Понякога вместо единично кафе си правя млечна напитка (ако имам мляко).
Случва се и да изпия на ведъж няколко кафета, за да не ги хвърлям (примерно когато настройвам едрината на мелачката :D ). Ако единичното кафе стане много добро, понякога решавам да си направя още едно :)

Като цяло гледам да не пия повече от 2 кафета на ден. Чувал съм (сигурно не е вярно), че ако се прекалява, с кафетата може да ти стане нещо и после да трябва да пиеш повече кафе, а аз не искам да стигам до такава ситуация.

Отговорено

При мен кафето се стабилизира на 12-13гр и 25-30мл

Уцелвам дозата само по визуална преценка на смляното кафе, но "шайбата" става малко по-тънка в двойна цедка.

Търся съвет за избор на подходяща цедка 58мм от по-висок клас?  

Отговорено

Аз съм писал по-назад, че ползвам VST 18g ridged и има голяма разлика, супер доволен съм и откакто я имам никога не съм ползвал оригиналните. Даже съм дал клипове с ботъмлес ръкохватка с нея и стандартната за сравнение.
Моето подозрение е, че колкото ти е по-добра машината, мелачката и техниката, толкова е по-малка разликата в екстракцията между обикновенните и премиум кошниците. Но пък и така да е - си е доста евтин ъпгрейд и си струва :)
Мисля сега да поръчам по една 7 и 15 грамова също, може да пробвам с IMS тоя път.
Другите популярни са IMS, нямам опит с тях.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отговорено

IMS Competition shower screen (200 микрона)

IMS Competition The single 9.5 g H21 mm

IMS Competition filter basket 14/20g

Аз съм с тия и съм доволен. На кошниците/цедките има и разновидности за повече или по-малко кафе, но избрах горе долу посредата. Основно ползвам единичната с 9-10г кафе. Преди това нещо не ми се получаваше с нея и с bottomless пръскаше навсякъде и беше мазало и бях принуден да я ползвам с друга ръкохватка, но от известно време всичко е наред с единичната цедка/кошница и съм доволен. Тая единичната на IMS я рекламират като някаква по-специална и уж кафето се полуачава същото като при двойната цедка/кошница, но в по-малки дози. (не трябвало да се сменя едрината на смилане, докато при другите кошници/цедки, ако се прави кафе с двойна или единична цедка, трябва да се регулира едрината на смилане между различните кошници/цедки).

Отговорено

Добре де, питам се как успяват по лъскави заведения с машини като от Стар Трек да изкарат бозаво кафе? Принципно спрях да пия навън кафе и днес сутринта реших да пробвам едно. Евтини кафета ли се ползват, що ли?...

Отговорено

Не умеят или не се стараят, онзи ден пих кафе което не ставаше за нищо на една бензиностанция по пътя за Варна Лук Ойл, а кафемашината беше много добра, както мелачките, че и преса за натъпкване имаха, обаче само като видях главите на 89 градуса и колко бързо и нервно изтече вече ми беше ясно че нищо не са направили.

Отговорено (Редактирано)

И аз като съм пил от Лук Ойл не ми е харесвало. Нямаше вкус на нищо и беше прекалено горещо (явно при мен е била по-висока температурата). Иначе ползват машини на Rancilio и кафе Baristo. Тези Baristo сега на 9ти ноември организират бариста шампионат и се рекламират, че обучават персонала как да прави добро кафе, но явно не се справят много успешно. Дори имат академия с курсове за баристи :D Първо място на машмионата за миналата година е било 2000лв. Общо взето трябва да се приготвят 4 еспресо и 4 капучино за под 11 минути и те оценяват, но с професионалните машини (Rancilio Classe 11 xcelsius) с няколко глави ми се струва доста лесна задача.

Има и клип от миналогодишното представяне:

Български Бариста Шампионат 2017

Редактирано от Coffee
Отговорено

Благодаря за препоръките!

VST 7gr ми харесва идеята. Вероятно ще я взема.

1151ad743a785d61270bfc942bde8ec1.jpg

Днес взех Brazil Yellow Bourbon Fazenda Rainha, доста ни допадна!

Отговорено

В клипа пише orchestrale nota.
Аз да се похваля - действам по план офис сетъп.
Взех от един човек в Olx от Пазарджик Mazzer Super Jolly с дозатор. Козметично е в много добро състояние - единствено има забележки по дозатора, който скоро ще го разкарам така или иначе.
Има няколко етикета, но на нито един няма жокер за реалната година. Единствено на кабела пише 1996 :-)
Тази сутрин я включих вкъщи да я тествам докато дойде и машината за офиса.
Първото ми впечатление е, че дозатора е брутална разсипия и абсолютно вреден за домашна употреба :)
4d7c4056dce6d2f576073b45344eff72.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отговорено
На 29.10.2018 г. at 19:34, EspressoH написа:

Е за какво се надуват тези кафе търговци, не виждам смисъл продават кафе не диаманти :)

Тази седмица съм на

maromas-orphea-na-z-rna-0.25kg-86_0_2_40

Интересно кафе с огромен каймак, става за снимки и хвалене, за съжаление е печено много отдавна. Определено ще следя дали ще има нова доставка и кога ще е печено,

xqxAccH.jpg

Обичам да тествам нови кафета, в предишни страници видях , че имат практика да се събират за колективна поръчка. Бих се радвал ако отново има за нещо интересно

Отговорено (Редактирано)

Здравейте!

Поздрави за всички любители на кафето.От музика нищичко не разбирам,сори,но ще се радвам да

споделим направата на хубаво кафенце.От известно време експериментирам с различни блендове

и сингъли от Columbus.Coffero,Dabov и други

На 3.11.2018 г. at 20:07, jabs написа:

^ сори за лаишкия въпрос, каква е машината?

машината е Orchestrale Nota 3 литра бойлер,рота помпа

На 16.10.2018 г. at 15:49, temp написа:

Каквото и да избера проблема остава в сензора, това е един вариант  ще взема да го поръчам да пробвам , тези с шайба не са много популярни и трудно се намират

temp трябва ти това https://www.rapidonline.com/labfacility-fw-k-2m-washer-thermocouple-k-2m-61-1262 сензор тип К

или по евтин вариант https://www.aliexpress.com/item/Temperature-Sensor-K-Type-Thermocouple-6MM-Diameter-Washer-Style-Surface-Thermocouple-Probe-for-PID-Temperature-Controller/32763145452.html?spm=2114.search0104.8.9.65131337F7ontI

плюс PID

:)

Редактирано от Vize