Panzergrenadier Отговорено Март 18, 2021 Отговорено Март 18, 2021 преди 21 минути, yamaha написа: Предполагам, че говориш единствено за запис на собствения си глас, на който си му знаеш плюсовете и минусите...защото всеки глас, било то мъжки или женски, е строго индивидуален и дори бих си позволил да оприлича записа на различните хора като запис на различни музикални инструменти - на всеки тембър му трябва различна корекция при напасването с инструментала. Много рядко съм попадал на толкова изравнен и универсален тембър, че да не му се налагат никакви допълнителни корекции. Разбира се корекции се налагат и поради други фактори като използвания микрофон, помещението за запис, небалансирана подложка и т.н., но тях не ги коментираме в момента. За допълнителните ефекти (ривърб, дилей, компресори и др.) нещата стоят по същия начин...зависи от стила, конкретната песен, наличието или не на беквокали и куп други неща - няма как да има универсалност за всеки и навсякъде. Има общи правила за смесване на глас, които са в учебниците за звукозапис. Там не се коментира типа глас. Цитирай
yamaha Отговорено Март 18, 2021 Отговорено Март 18, 2021 (Редактирано) Общи насоки - да ; общи правила като изброените в първият ти пост - по никакъв начин...и мога да споря с всеки, който твърди, че може да обработва различните гласове по един и същ начин. Иначе всички щяхме да имаме поне по едно Грами досега. Редактирано Март 18, 2021 от yamaha Цитирай
Panzergrenadier Отговорено Март 18, 2021 Отговорено Март 18, 2021 (Редактирано) Да видим колега как ти смесваш вокали? Или е студийна тайна? Тук е добре да се дават и примери от собствения опит, книги и т .н. т. Довечера с удоволствие ще изпея нещо с твоите настройки. Редактирано Март 18, 2021 от Panzergrenadier Цитирай
yamaha Отговорено Март 18, 2021 Отговорено Март 18, 2021 (Редактирано) Щом ме питаш това, значи не си схванал онова, за което говоря и ще се опитам да го обясня отново. Всеки човек има индивидуален тембър, включващ най-различни честоти и обертонове - примерно при голяма част от певците, особено по-малките на възраст или тези с по-малко опит диапазонът е доста неизравнен, в дадена област звучат добре, в съседната обаче (особено ако им се пада в преход) нещата не са същите. Като добавим и факта, че имаме баси, тенори, алти, сопрани, тийнйеджъри с мутиращ глас, деца от детската градина, "певци" пеещи само под душа, различни микрофони за различни гласове, различни помещения третирани различно, различни стилове музика и различни изисквания на пазара - нима искаш да ми кажеш, че ще ползваш онези " high pass filter, +2 db на 3кHZ и на 10 кHZ, de-esser, компресор 2:1, лимитър (по дифолт), слаб вокален ривърб с къс при-дилей на 80 милисекунди (0,08 секунди)", за да запишеш Джо Кокър или Фреди Меркюри щото така си прочел в учебника? Жени, мъже, деца, по-добре или не толкова пеещи, всеки с проблемите в гласа си, изявяващи се в рок, хип-хоп, мелъди, класика...различни подложки, балансирани или небалансирани...имаш ли си представа колко много променливи влияят на един краен запис? И накрая ме питаш аз как записвам - записвам по един и същ начин, запис, винаги "на нула" (всичко), но след това онова дето ти беше изброил го преценям спрямо това, дето аз изброих и обикновено за всеки е различно. Това в учебника са насоките, за които се счита, че вършат работа най-общо и не са правила-параметри, които трябва да слагаш всеки път и навсякъде. Малко дълги ми станаха изреченията, но обикновено пиша нещата на един дъх без лоши помисли. Редактирано Март 18, 2021 от yamaha 2 Цитирай
Panzergrenadier Отговорено Март 18, 2021 Отговорено Март 18, 2021 (Редактирано) Темата е за съвети... Идеята е тук хората да имат някаква полза от прочетеното... Който може, да даде съвет. За мен работят едни настройки, за друг- други. Хората, които изкарват пари със звукозапис са с повече опит и действат индивидуално според клиента. Е, аз нямам студио в което да записвам различни изпълнители в различни възрасти и жанрове... Записвам само себе си... До това съм достигнал на този етап с четене на книги, видео уроци и прилагане на практика. Редактирано Март 18, 2021 от Panzergrenadier Цитирай
yamaha Отговорено Март 18, 2021 Отговорено Март 18, 2021 Да, поотклонихме се от темата, но конкретен съвет с всеки глас и за всяка ситуация няма как да дам, а и честно казано тази тема докато не я повдигна с поста си дори и не бях я забелязал, защото е много стара. Аз поне никога не съм отказвал да дам съвет на когото и да е, тъй като имам широк мироглед и се интересувам непрекъснато от нови неща в музикалната област. Особено в "клавишната" секция на форума съм доста активен със съвети, но и извън форума помагам с каквото мога на всеки, който има нужда от някакъв съвет в моята област. По стечение на обстоятелствата животът ми се стече така, че живея в един град, а работя в друг (преподавам на студенти) и сега от месец не съм си "у нас", но като гледам покрай ковида и новия блокаж, дето днеска го направиха, може и да се прибера по някое време. Няма да имам нищо против да ми пратиш някой твой запис да го чуя при подходящите условия (сега съм само с един лаптоп), аз пък да ти върна записи на хора с различен тип гласове, пеещи в различни стилове и да ти кажа за всеки какво му се е наложило да коригирам и т.н., разбира се ако изобщо имаш интерес. На мен поне ми е любопитно да слушам всякакви нови неща на различни хора и това, че не коментирам в 'авторския' раздел на форума изобщо не значи, че не слушам по-голямата част от авторската и кавър-продукцията на колегите там - ето наскоро чух едно парче, което беше записано с добра идея и като цяло ми хареса, но едвам се сдържах да не попитам дали вокалът не е записвал с микрофона на скайпа. Цитирай
Recommended Posts