nikodin Публикувано Декември 22, 2014 Публикувано Декември 22, 2014 Здравейте, преди няколко месеца си направих футсуич за бас комбото(TCelectronic BG250), който бачка перфектно, но с времето установих, че без лед индикатори на педала е доста неудобно. Някой може ли да ми каже как да свържа диодите ,така че да светят при включен канал. това е схемата по която съм направил суйча. Цитирай
nikodin Отговорено Декември 22, 2014 Автор Отговорено Декември 22, 2014 да така е, извинявам се не се е качил линка... ето го http://www.cosmicandroid.com/foto/FS3X-copy-schematic.jpg Цитирай
Krasi63 Отговорено Декември 22, 2014 Отговорено Декември 22, 2014 (Редактирано) Само на единия бутон ли искаш лед или и на трите? Редактирано Декември 22, 2014 от Krasi63 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 22, 2014 Отговорено Декември 22, 2014 (Редактирано) Само схема на суича, не е достатъчна, за да се прецени добре, дали ще работи. На мен ми изглежда, че това са незадържащи ключове. Според мен, суича работи така: -Вътре, в усилвателя, към двата активни проводника има pullup резистори. -Ако на червения проводник, потенциалът падне близо до 0V, а на синия си остане високо, това сигнализира смяна на режима. -Ако на синия проводник, потенциалът падне близо до 0V, а на червения си остане високо, това сигнализира за "Down". -Ако на двата активни проводника, напрежението падне до около 0.65V, това означава "UP". На пръв поглед, на мен ми изглежда така, а и ми изглежда, че това са моментни бутони и при освобождаване на бутоните, потенциалът и на двете жици си остава висок, което изключва възможността да се ползват светодиоди. Ако имате друго виждане - пишете. Редактирано Декември 22, 2014 от Evtim Djerekarov 2 Цитирай
lyu_records Отговорено Декември 22, 2014 Отговорено Декември 22, 2014 Може да звучи тъпо но ти някъде лампички виждаш ли? Цитирай
nikodin Отговорено Декември 22, 2014 Автор Отговорено Декември 22, 2014 Искам да имаиндикатори и на 3-те бутона.Иначе да прав си незадържащи са. Това е видео на суича и на кубето На кубето има индикатори които светят при включен канал. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Декември 22, 2014 Отговорено Декември 22, 2014 Искането е лесно, но решението на проблема никак не е лесно. Направеното до тук се изхвърля, освен корпуса и незадържащите се бутони. Ще трябва да се прави допълнителна логика, система за захранване, нови, различни куплунзи, многожилен кабел... Смяташ ли, че можеш да се справиш с подобно предизвикателство? 2 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 22, 2014 Отговорено Декември 22, 2014 (Редактирано) Като за начало, трябва да си наясно как трябва да работят индикаторите и какво трябва да означава тяхното светене. Ако е това, за което си мисля, има две решения: -Независима логика в педалиерата, която обаче по никакъв начин не е свързана с усилвателя, и ако усилвателят не превключи заедно с логиката в педалиерата, смисълът на индикацията ще се обърне наопаки, до повторно такова "разминаване". В този случай, педалиерата ще изисква външно захранване, но няма да има промени по усилвателя. -По-сложният вариант изисква извеждане на още кабели за индикациите, от самия усилвател, което е сложна модификация, предполагаща модифициране на усилвателя, и както валяка каза - извеждане на куплунг с повече проводници. Няма лесно решение на проблема, тъй като двете активни жици на кабела се ползват само за командване на усилвателя, а по тях вероятно не се връща никаква информация за текущото състояние на усилвателя, което да бъде индикирано в педалиерата. Редактирано Декември 22, 2014 от Evtim Djerekarov Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Декември 22, 2014 Отговорено Декември 22, 2014 Master-slave структура е решението, отдавна известно в цифровата техника. Има разбира се особености, за да може да се работи с двойно управление - от усилвателя и от педалиерата, като се запазва управлението с налична и отсъстваща педалиера. Тънките моменти в структурата на управление не са по силите на всеки, затова и попитах до колко може да се справи авторът на темата. ПП. Евтиме, подробностите за които споменаваш са различни в различните случаи, затова е добре да се правят по-универсални структури. С DIP ключета, Jumpers и други такива в логиката лесно се решава Truth Table която е необходима. Оставям съвсем настрана модерните решения с два контролера - в педалиерата и усилвателя, двупосочен протокол за обмен и контрол на данните , кабелна или RF връзка... Там цената става неприемлива за малко бройки, а за единичен екземпляр съвсем не се рентира. 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 22, 2014 Отговорено Декември 22, 2014 (Редактирано) В първия мой вариант, говорех просто за леко усложнен(заради диодите на схемата) тригер на Шмит и Flip-Flop за всеки бутон, като тригера управлява и усилвателя, и flip-flop-а на светодиода. Това е балъшко решение, което обаче може да работи прилично надеждано, ако разбира се, усилвателят има някакво зададено начално състояние при включване. Така, индикаторите просто ще се превключват включено/изключено при натискане на съответният педал, без това да има нещо общо с усилвателя, а тригерът на Шмит ще предотвратява грешки и ще управлява едновременно и усилвателя, и flip-flop-а на светодиода. Редактирано Декември 22, 2014 от Evtim Djerekarov Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Декември 22, 2014 Отговорено Декември 22, 2014 (Редактирано) Нужда от Шмигер има, ако се използват D тригери, но при JK (Master-Slave) не е нужен. Така се намаляват почти наполовина задължителните компоненти. ПП. Това е решение за независими контролни битове. За дешифриране на 1 of X има доста по-лесни решения. Например при избор на един от няколко канала, когато включването на един налага изключване на друг (или останалите). Когато обаче някой канал работи съвместно с друг, изборът налага да се приложи по-сложна логика, за да се включват или изключват едновременно повече от един обект. Например Clean, Drive и Boost. Clean работи самостоятелно, Drive работи самостоятелно или съвместно със Boost. Boost работи само с Drive. И тук възникват разни варианти на включване,превключване и изключване, с оглед на оптимизираното управление. Прави се TRUTH TABLE с възможните зависимости, комбинациите се "прореждат" и остават само необходимите . ПП. Първоначалното установяване няма проблем да се дефинира от педалиерата. Естествено, че ако усилвателя не е подготвен за такъв вид управление, ще се наложи пре/до- работване в усилвателя. Редактирано Декември 22, 2014 от Parni_Valjak 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 22, 2014 Отговорено Декември 22, 2014 До колкото разбрах от клипчето, всеки ключ е независим и може да бъде включен/изключен. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Декември 22, 2014 Отговорено Декември 22, 2014 (Редактирано) Да, така е. Но щом има пусната тема с общо наименование, си позволявам да я развия с повече варианти. Утре някой ще пита за друг вариант. Редактирано Декември 22, 2014 от Parni_Valjak 1 Цитирай
Recommended Posts