BSirakov Публикувано Декември 14, 2014 Публикувано Декември 14, 2014 Здравейте, Нуждая се от вашата помощ при избор на акустична китара! Като цяло до сега съм свирил само на класическа и ми се ще да разнообразя малко. Предпочитания за мен стил на свирене е fingerstyle и бюджетът ми е до 500 лева (мога да го вдигна малко ако има добри предложения). А къде ще се използва - пред приятели на някоя сбирка Досега съм се спрял на следните модели: Yamaha FG700S - http://www.musicworld.bg/bg/m_300000/i_22845/f_385/YAMAHA_GUITARS_FG700_S.html TAKAMINE GD30-BK - http://www.musicworld.bg/bg/c_385/i_52024/Takamine_GD30_BK.html Цитирай
Fats Отговорено Декември 14, 2014 Отговорено Декември 14, 2014 Виж какво може да си харесаш тук, поръчва се през Динакорд и се плаща при получаване на китарата, по курса на деня. Изборът е доста голям, разгледзй внимателно. http://www.thomann.de/de/westerngitarren.html Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 14, 2014 Отговорено Декември 14, 2014 (Редактирано) Изборът на китара от разстояние, винаги е компромисен вариант. Забелязвам, че не пропускаш, да споменеш thomann в почти всяка тема, дори връзката да е доста косвена. Редактирано Декември 14, 2014 от Evtim Djerekarov 2 Цитирай
Atari Отговорено Декември 15, 2014 Отговорено Декември 15, 2014 Ако си спрял избора си на тези двете - мога да ти кажа две думи. Този модел на Yamaha - FG700S e един от най-популярните - аз лично имам по-стария им модел 403S, с който са почти идентични и FG720S, която е същата като дърво, но с разни красоти. Звучат специфично (а и двете ми ямахи си звучат като ямаха, но различно) и са определено различни от Takamine, но са много удобни и много прилични китари за свирене на акорди, но за fingerstyle бих потърсил някоя китара с по-малко тяло от това на Yamaha FG (те по принцип са някакво medium-jumbo - по-големи са от dreadnought). Не че не стават, но просто се губят, хубавият бас е чуден за акорди, но като свириш с пръсти всичко започва леко да мътнее, поне такива са ми впечатленията. Малките тела помагат за доста по-ясен и фокусиран звук при свирене с пръсти. За Takamine със солид топ не мога да кажа много - свирил съм на две Takamine, но май не бяха със солид топ, едната прекрасна, другата мисля че беше G320 или нещо такова, с много неудобен за мен гриф и глухо тяло. Ако ще ти е от полза - грифовете на Takamine са поне на усещане, не съм мерил, по-тесни от тези на Yamaha. Телата им са по-малки (dreadnought) и би трябвало да са по-добре за fingerstyle, но само гадая. Ако търся китара за фингърстайл до 500-550лв бих погледнал и Epiphone, мисля че се продават в БГ, а EL-00 ми изглежда, без да съм я пробвал на живо, само по ревюта - идеална за този стил, от друга страна пък dreadnought размер китара, ще е най-универсална. При всички положения е хубаво да пробваш, акустичните китари се различават доста повече една от друга, от колкото електрическите, а и да си помислиш, дали не можеш да намериш някоя на старо. Новите китари със масивен топ искат година-две "отваряне", за да разкрият истинския си звук. Цитирай
synchu Отговорено Декември 15, 2014 Отговорено Декември 15, 2014 Aз не бих казал, че джъмбо и дреднът се различават особено като размер, от гледна точка удобство на свирене, като усещане са по-скоро сходни, размерите са доста близки и двете не са препоръчителни за фингър стайл (не че не може), но причините са добре изброени. Въпреки, че някои производители предлагат малоформатни джъмбо изпълнения, които имат чудесна проекция и деликатен динамичен детайл. Дреднът е добра китара като стилове за блуграс да кажем, където повече се използва свирене с перо, изисква се достатъчност на силата на звука ('щото едно банджо да кажем е доста пробивен инструмент) За фингърстайл класиката е OM, 000, 00 размери. Едно едно сравнение на размерите. ...и разбира се - всичко е относително Разни хора, разни идеали ... 2 Цитирай
Fats Отговорено Декември 15, 2014 Отговорено Декември 15, 2014 Забелязвам, че не пропускаш, да споменеш thomann в почти всяка тема, дори връзката да е доста косвена. Забелязваш напълно правилно. Предпочитам да пазарувам от немски магазин, а не от нашенските "специалисти". Повечето не знаят, но за сметка на това не могат. Само дето не можеш да им затвориш устите. Ако някога почнат да ме гледат в очите и да слушат каквно искам може евентуално да променя отношението си. За близо 40 години през ръцете ми са минали доста дредноти, 6 и 12 струнни. Какъв ще е звукът при свирене с пръсти зависи само и единствено от уменията на китариста. Естествено, става дума само за качествени инструменти и честа смяна на струните. Цитирай
krez11 Отговорено Декември 15, 2014 Отговорено Декември 15, 2014 (Редактирано) В момента "свиря" на въпросната ямаха. Китарата не е лоша, но за тези пари може да се намери и по-добър вариант. Ето един : http://www.audio-factor.eu/onlineshop/index.php?page=product&pid=706 А и разбира се можеш да пробваш и по-евтината и посестрима: http://www.musicworld.bg/bg/c_385/i_35201/YAMAHA_GUITARS_FG700_MS_Natural_Matt.html. Като цяло идентична китара с различен финиш и 100 лева разлика в цената. Редактирано Декември 15, 2014 от krez11 Цитирай
nickysn Отговорено Декември 15, 2014 Отговорено Декември 15, 2014 Забелязваш напълно правилно. Предпочитам да пазарувам от немски магазин, а не от нашенските "специалисти". Повечето не знаят, но за сметка на това не могат. Само дето не можеш да им затвориш устите. Ако някога почнат да ме гледат в очите и да слушат каквно искам може евентуално да променя отношението си. За близо 40 години през ръцете ми са минали доста дредноти, 6 и 12 струнни. Какъв ще е звукът при свирене с пръсти зависи само и единствено от уменията на китариста. Естествено, става дума само за качествени инструменти и честа смяна на струните. Ако разбираш повече от нашенските "специалисти", какъв е проблемът да идеш до някой магазин, да си пробваш сам китарите и да си я избереш сам? Какво е предимството да купуваш китара на сляпо? 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 15, 2014 Отговорено Декември 15, 2014 (Редактирано) Звукът зависи от още неща - дали китарата е фалшива, дали не дращи някое прагче, дали е прав грифа.. това са само най-основните неща, които съвсем спокойно може да не са наред, при евтин сериен инструмент, избран по картинка. Редактирано Декември 15, 2014 от Evtim Djerekarov 1 Цитирай
BSirakov Отговорено Декември 15, 2014 Автор Отговорено Декември 15, 2014 Здравейте, Благодаря за бързите отговори. Да, разбирам че пазаруването на музикален инструмент онлайн, без да го пробваш, си е престъпление, затова мисля да мина да разгледам и пробвам. Доста ми хареса Epiphone EL-00, видях че го има в MCI Икономов. Можете ли да ми препоръчатен и някой друг магазин (например къде ги има Yamaha-ите) Поздрави Цитирай
nickysn Отговорено Декември 15, 2014 Отговорено Декември 15, 2014 Yamaha обикновено има тук: http://www.musicworld.bg/bg/home/1/%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%B8.html Цитирай
BSirakov Отговорено Януари 1, 2015 Автор Отговорено Януари 1, 2015 Здравейте приятели, Искам още веднъж да Ви благодаря за оказаната помощ. В крайна сметка минах през Динакорд, изпробвах няколко китарки и се спрях на Yamaha FG720s. Доста ми допадна този инструмент! Също така искам да попитам, знаете ли от къде мога да си намеря метални нокти или пръстени бяха ( не съм сигурен за названието ): Тук Sungha Jung използва такова нещо: В Динакорд нямаха, както и в магазина на икономов. Поздрави и Честита Нова Година! Цитирай
Recommended Posts