Jump to content
Българският форум за музиканти

Vintage


Danihell

Recommended Posts

Какво всъщност е винтидж? Бях провокиран да започна тази тема от темата за пожълтелия бас. Също така онзи ден се опитвахме с Антонио да намерим точен превод на български на думата.

Попитахме гугъл какво е винтидж, /Define: vintage и ето някои от отговорите, които ни даде; разбрахме, че винтидж е дума свързана с виното. Винтидж е възраста на виното, годината на бутилиране, етап от процеса на правене на виното, подобни определениа има и за тютюн. Интересно е, че винтидж е всяко нещо, което е произведено преди януари 1900 година :) . Та става ясно, че винтидж има нещо от общо с възрастта. Може би думата ретро се доближава най-много до определението винтидж, поне ние стигнахме до такова заключение. Използват се понятия като винтидж вид, винтидж звук. Много разпространени и не много евтини са инструментите с винтидж вид. Фендер, например, имат серия Тайм Машийн, която включва винтидж модели от началото на историята на фирмата, които са в три разновидности. В първия случай инструментът изглежда пренесен във времето, чисто нов, но с вид и звук от 1959 да речем :( . Втората възможност е, както те обясняват, представете си, че намирате инструмент отпреди 50 години, който е прекарал всичкото това време в покой. Тук там им а ръжда, лакът е напукан, пластмасовите части пожълтяли и понатрошени, но усещането, че си намерил нещо такова е страхотно. При третия вариянт, инструментът е най-зле ;) , напукан, начупен, с паднала боя, ръждив и много видял. За подробности: фендер точка ком. Тези интрументчета не са никак евтини и са за най-отявлените фенове явно. Аз не намирам нещо кой знае колко фенско в страстта към винтиджа, но който го кефи си знае :) . При винтидж звука нещата са подобни, търси се звука от едно време. Използват се същите технологии, за да се придаде автентичност като обикновено звука се комбинира с присъщия винтидж луук ;) .

Надявам се всеки да сподели свои впечатления и виждания за винтиджа и евентуално да успеем да измислим българска дума за това. Поздрави!

Редактирано от Danihell
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

разбирай го като отлежало вино

нещо което е произвеждано навремето, в момента не се продава ново

и е доказало качества

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, това с виното е яко. Като например суууупер якия стратокастер реколта 195десетиедикояси година :) . Жалко, че няма винтидж иконка тук. Въпреки това, аз се чудя за тези винтидж модели, които са се доказали; например, когато си вземеш бас едно към едно с първия електрически бас, сигурно не е кой знае какво и може доста да се подобри и се е подобрил с времето, но тази тръпка, че притежаваш Мастъра, явно и тя е основна движеща сила на винтидж маниаците. Може да поговорим и за винтидж бас звука повече, така и така плеснах тук темичката. Доколкото знам, първите модели електрически бас са с по-среднист звук и с характерното винтидж хриптене в средните честоти. Може би, звучи и по глухо, първите са с П тип адаптери. Прави ми впечатление, че винтидж китарите и басовете в голямата си част имат покрити адаптери и струнници с една метална планка. Не съм хващал такова, струва ми се малко неудобно честно казано, чудя се и за какво се използва. Интересен винтидж факт е, че предния адаптер на първите телекастери беше в кутийка от хммм, червило мисля :) . Яко! Винтидж! Управлява!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винтидж при инструментите се използва за всичко, което звучи класически, като от 60те. Като цяло обаче е дума, която вече няма конкретно значение, точно поради факта, че е използвана за какво ли не. Най вече служи като маркетинг стратегия на стари фирми като Фендър и тн.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би на български би трябвало да е "класически". Както в разни игри има бонус-материали от едно време (класически коли, класически футболисти), предполагам и тук може да се потърси този смисъл. Абе стари, но златни. Олдскул.

 

Иначе се злоупотребява с думата както с "enterprise" при софтуера. А всъщност всяка организация, начинание или дори сам човечец, който се занимава с каквото и да е, може да се определи като "enterprise". ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Нещо относно винтидж звука. Аз като човек, който обича да се движи в сегашните течения, почитател на мейнстрийма и всичко комерсиално, държа да подчертая, че въобще не одобрявам слепите забежки по едновремешното, тип нека да е олдскуул отвсякъде, нека са само среди и да има лек автентичен шум. :beer: Обаче, за винтиджа, ако е вкарано в рамки и примесено с нещо съвременно става, леле мале. Днес си врътнах любимия албум на Мерилин Менсън, като специално слушах китарите. Джон Файв :D . Джон Файв :D . Просто самата комбинация от неговия автентичен винтидж звук, с много разнообразно звучене и съвременните неща. Мдам. Винтидж!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми аз не съм басист,но мога да кажа че Стратокастер-а 1974г.,който имам звучи нива по-добре от новите модели,нищо че е от "кофтия период CBS".Взех го бартер за Америкън стандарт стратокастер(който съм избирал от 4 такива в магазин-най добре звучеше)и японски Скуайър и въобще не съжалявам!Все пак мисля че навремето са правели нещата по-"истински",дървото не е изкуствено изсушавано,нямало е компютърни програми да изрязват детайлите автоматизирано и т.н.

Ма тва си е мое мнение де,Фендерите звучат много различно,дори в една година да са правени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.