Danihell Публикувано Октомври 27, 2006 Публикувано Октомври 27, 2006 (Редактирано) Какво всъщност е винтидж? Бях провокиран да започна тази тема от темата за пожълтелия бас. Също така онзи ден се опитвахме с Антонио да намерим точен превод на български на думата. Попитахме гугъл какво е винтидж, /Define: vintage и ето някои от отговорите, които ни даде; разбрахме, че винтидж е дума свързана с виното. Винтидж е възраста на виното, годината на бутилиране, етап от процеса на правене на виното, подобни определениа има и за тютюн. Интересно е, че винтидж е всяко нещо, което е произведено преди януари 1900 година . Та става ясно, че винтидж има нещо от общо с възрастта. Може би думата ретро се доближава най-много до определението винтидж, поне ние стигнахме до такова заключение. Използват се понятия като винтидж вид, винтидж звук. Много разпространени и не много евтини са инструментите с винтидж вид. Фендер, например, имат серия Тайм Машийн, която включва винтидж модели от началото на историята на фирмата, които са в три разновидности. В първия случай инструментът изглежда пренесен във времето, чисто нов, но с вид и звук от 1959 да речем . Втората възможност е, както те обясняват, представете си, че намирате инструмент отпреди 50 години, който е прекарал всичкото това време в покой. Тук там им а ръжда, лакът е напукан, пластмасовите части пожълтяли и понатрошени, но усещането, че си намерил нещо такова е страхотно. При третия вариянт, инструментът е най-зле , напукан, начупен, с паднала боя, ръждив и много видял. За подробности: фендер точка ком. Тези интрументчета не са никак евтини и са за най-отявлените фенове явно. Аз не намирам нещо кой знае колко фенско в страстта към винтиджа, но който го кефи си знае . При винтидж звука нещата са подобни, търси се звука от едно време. Използват се същите технологии, за да се придаде автентичност като обикновено звука се комбинира с присъщия винтидж луук . Надявам се всеки да сподели свои впечатления и виждания за винтиджа и евентуално да успеем да измислим българска дума за това. Поздрави! Редактирано Октомври 27, 2006 от Danihell Цитирай
TONY Отговорено Октомври 27, 2006 Отговорено Октомври 27, 2006 разбирай го като отлежало вино нещо което е произвеждано навремето, в момента не се продава ново и е доказало качества Цитирай
Danihell Отговорено Октомври 28, 2006 Автор Отговорено Октомври 28, 2006 Да, това с виното е яко. Като например суууупер якия стратокастер реколта 195десетиедикояси година . Жалко, че няма винтидж иконка тук. Въпреки това, аз се чудя за тези винтидж модели, които са се доказали; например, когато си вземеш бас едно към едно с първия електрически бас, сигурно не е кой знае какво и може доста да се подобри и се е подобрил с времето, но тази тръпка, че притежаваш Мастъра, явно и тя е основна движеща сила на винтидж маниаците. Може да поговорим и за винтидж бас звука повече, така и така плеснах тук темичката. Доколкото знам, първите модели електрически бас са с по-среднист звук и с характерното винтидж хриптене в средните честоти. Може би, звучи и по глухо, първите са с П тип адаптери. Прави ми впечатление, че винтидж китарите и басовете в голямата си част имат покрити адаптери и струнници с една метална планка. Не съм хващал такова, струва ми се малко неудобно честно казано, чудя се и за какво се използва. Интересен винтидж факт е, че предния адаптер на първите телекастери беше в кутийка от хммм, червило мисля . Яко! Винтидж! Управлява! Цитирай
Baby Thomas Отговорено Октомври 28, 2006 Отговорено Октомври 28, 2006 Емиии..."Винтидж". Според мен добре си звучи! :green: Цитирай
Stone Free Отговорено Октомври 28, 2006 Отговорено Октомври 28, 2006 Винтидж при инструментите се използва за всичко, което звучи класически, като от 60те. Като цяло обаче е дума, която вече няма конкретно значение, точно поради факта, че е използвана за какво ли не. Най вече служи като маркетинг стратегия на стари фирми като Фендър и тн. Цитирай
olygofren Отговорено Октомври 31, 2006 Отговорено Октомври 31, 2006 Може би на български би трябвало да е "класически". Както в разни игри има бонус-материали от едно време (класически коли, класически футболисти), предполагам и тук може да се потърси този смисъл. Абе стари, но златни. Олдскул. Иначе се злоупотребява с думата както с "enterprise" при софтуера. А всъщност всяка организация, начинание или дори сам човечец, който се занимава с каквото и да е, може да се определи като "enterprise". Цитирай
Nikifena Отговорено Октомври 31, 2006 Отговорено Октомври 31, 2006 винтидж = дрът! Разбирайте го така: "Имам една дръта китара" Цитирай
Ziroks Отговорено Ноември 1, 2006 Отговорено Ноември 1, 2006 Супел, знач още малко и мойто басче ще стане от Squier -> Vintage ... пак нещо ново научих Цитирай
Danihell Отговорено Ноември 13, 2006 Автор Отговорено Ноември 13, 2006 Нещо относно винтидж звука. Аз като човек, който обича да се движи в сегашните течения, почитател на мейнстрийма и всичко комерсиално, държа да подчертая, че въобще не одобрявам слепите забежки по едновремешното, тип нека да е олдскуул отвсякъде, нека са само среди и да има лек автентичен шум. Обаче, за винтиджа, ако е вкарано в рамки и примесено с нещо съвременно става, леле мале. Днес си врътнах любимия албум на Мерилин Менсън, като специално слушах китарите. Джон Файв . Джон Файв . Просто самата комбинация от неговия автентичен винтидж звук, с много разнообразно звучене и съвременните неща. Мдам. Винтидж! Цитирай
Hillbilly Отговорено Ноември 13, 2006 Отговорено Ноември 13, 2006 Ми аз не съм басист,но мога да кажа че Стратокастер-а 1974г.,който имам звучи нива по-добре от новите модели,нищо че е от "кофтия период CBS".Взех го бартер за Америкън стандарт стратокастер(който съм избирал от 4 такива в магазин-най добре звучеше)и японски Скуайър и въобще не съжалявам!Все пак мисля че навремето са правели нещата по-"истински",дървото не е изкуствено изсушавано,нямало е компютърни програми да изрязват детайлите автоматизирано и т.н. Ма тва си е мое мнение де,Фендерите звучат много различно,дори в една година да са правени. Цитирай
Recommended Posts