viktor.velikov Публикувано Юни 2, 2014 Публикувано Юни 2, 2014 Здравейте! Имам следният проблем, с тремолото на китарата ми. Китарата е Framus diablo pro, с плаващо willkinson тремоло.Специфичното е, че лостът не се завива (няма винт), а влиза свободно в гнездото. Аз предпочитам лостът да е свободен и да се "мята" насам-натам, тоест да не е стегнат и да стои там където го оставя. Но когато се отпусне с шестограм механизмът в който се поставя лостът, става много хлабаво и при навеждане лостът пада докато си свиря. Това разбира се е много неудобно (китарата да се "разпада" докато свиря ). Носих я на лютиерът в градът и той каза, че инструментът си е проектирана по този начин и нищо не може да е направи. Ако освободя съвсем малко механизма, който стяга лостът да не падне, се получава това което искам, но това е за един два дена и после се разхлабва от самосебеси до такава степен, че сам си пада... Сблъсква ли ли сте се с такъв проблем и имате ли някакви предложения как да го реша? Цитирай
Hillbilly Отговорено Юни 2, 2014 Отговорено Юни 2, 2014 Аз предпочитам лостът да е свободен и да се "мята" насам-натам, тоест да не е стегнат и да стои там където го оставя. Какво по точно предпочиташ,кви са тия оксиморони,ти какво написа,дрогиран ли си..,ем да се мята,ем да стои къде го оставиш Я пробвай да му сложиш О пръстенче - гумено уплътнение за жълти стотинки от първата железария,малко наизуст говоря,че нямам опит с такива китари Цитирай
Kalmar Отговорено Юни 3, 2014 Отговорено Юни 3, 2014 Hillbilly, пича има предвид, че иска ръчката да му се мята свободно, а не да седи стегната и да остава там където я пусне. Не знам дали се изразих достатъчно ясно... хахах.. Викторе, този тип тремоло системи са проектирани така (както и лютиерът ти е казал) и единствения начин да не ти изпада ръчката е периодично да я притягаш леко. Както и да използваш "Локтайт" на резбата на шестограма, който стяга ръчката, за да предотвратиш разхлабването му... Предполагам, че става дума за такова или подобен модел тремоло: 1 Цитирай
viktor.velikov Отговорено Юни 4, 2014 Автор Отговорено Юни 4, 2014 Да, точко такава е тремоло системата. И аз се упасявах, че просто така си е проектирата и това ще е Благодаря все пак! Цитирай
ciriljhonson Отговорено Юни 4, 2014 Отговорено Юни 4, 2014 Ако черната втулка, която се вижда на снимката е някакъ вид найлон/пластмаса, то аз бих я заменил. Вариант 1: Месингова или стоманена втулка с вътрешна резба и резба на ръчката Вариант 2: Нова втулка и шлиц/каналче на ръчката, така че законтрящия шестограм да задържа ръчката. Знам, звучи сложно, но не е чак толкова, вероятно в Русе има достатъчно кадърни стругари. 1 Цитирай
viktor.velikov Отговорено Юни 4, 2014 Автор Отговорено Юни 4, 2014 ciriljhonson, по Вариант1, имаш в предвид да сменя лостът или на сегашният ми да му направят резба? Цитирай
ciriljhonson Отговорено Юни 4, 2014 Отговорено Юни 4, 2014 Изборът в общи линии си е твой, става и по двата начина. Недостатъка при старита дръжка е, че няма да можеш, впоследствие да въстановиш оригиналният вид на тремолото, ако това се наложи по някаква причина. 1 Цитирай
Kalmar Отговорено Юни 4, 2014 Отговорено Юни 4, 2014 Черната втулка е найлонова. Няма нужда от интервенции, проблема обикновено е в шестограмния болт който притиска найлоновата втулка към лоста/ръчката и така я затяга. Въпросния болт обикновено се разхлабва (разбирай развинтва) от вибрациите. Ако се капне "локтайт" или друга марка фиксатор за резби и след това болта се затегне до желаното положение, най-вероятно проблемът ще се реши. Или поне няма да се налага, честа намеса. 1 Цитирай
viktor.velikov Отговорено Юни 5, 2014 Автор Отговорено Юни 5, 2014 Аз обаче нямам такава черна пластмасова втулка... Цитирай
Hillbilly Отговорено Юни 5, 2014 Отговорено Юни 5, 2014 Абе май писах като идея ама изтриха ли го или не постнах,я пробвай с някакво универсално лепило (дето са за гума,кожа и т.н) самото болтче да го залепиш да не се развърта,това локтайд ако е като каноконлит ще отиде от вибрациите,а ако е по здраво няма развъртане. Цитирай
Kalmar Отговорено Юни 5, 2014 Отговорено Юни 5, 2014 Локтайта има различни степени на стягане, тоест различни номера според това колко стяга. Аз позвам Loctite 243. И няма да отиде от вибрациите, изпробвано. Цитирай
viktor.velikov Отговорено Юни 6, 2014 Автор Отговорено Юни 6, 2014 Благодаря Ви, за съветите! проблема се реши с малко найлон, който да оплътни контактът между рамото/лоста и отворът където влиза. Сега всичко е така както го искам. Лостът се върти свободно и не пада от кирата когато се наведа! Благодаря още веднъж! Цитирай
Slide Отговорено Юни 11, 2014 Отговорено Юни 11, 2014 Може да се ползва и малко тефлон, който се навива около ръчката (онази бяла лента, дето се ползва във ВиК средите), колкото да оплътни между ръчката и втулката. Просто периодично, от движението на ръчката тефлона се смачква и накъсва (ако има резба) и трябва на ново да се сложи. Ибанеса ми беше с такъв тип захващане на ръчката - без резба, само се пъха във втулката и има шестограм, с който се затяга ръчката, до желаната позиция. 1 Цитирай
Recommended Posts