Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте!

Наскоро ми се счупи един от ключовете на китарата, този на първа струна. За съжаление буквално се счупи и като цяло няма оправия. Проблема е, че нямам никакъв опит в смяната на ключове, така че се надявам на някои разяснения:

-Мога ли от някъде да си купя единичен ключ?

-В случай, че не мога, към какво да се насоча, да речем в бюджет до 100 лв?

-Трябва ли да гледам размери, милиметри и такива, защото например като погледнах това, тук няма никаква информация за размери.

-Сложна ли е процедурата по свалянето/слагането и възможно ли е да прецакам нещо още повече?

Китарата, за която иде реч, е Fender Blacktop Strat.

Отговорено

Абе,я опиши случката как се счупи ключ,че ми стана интересно,аз имах Фендър страт 74-75 год произведен и с оригиналните си беше,не се чупеха,а за 100 лв си взимаш нов комплект и така..

Отговорено

-Мога ли от някъде да си купя единичен ключ? - Много трудно, пробвай при tedys от базара.

-В случай, че не мога, към какво да се насоча, да речем в бюджет до 100 лв? -   Schaller, Gotoh, в базара в момента има един комплект (цък), но пък не си казал какъв тип глава има китарата ти - 3L3R или 6L

-Трябва ли да гледам размери, милиметри и такива, защото например като погледнах това, тук няма никаква информация за размери. - Диаметъра на отворите варира от 8мм до 10мм, така че мериш и тогава купуваш. Разширяване е възможно и не толкова сложно, но на по-широки отвори ключове с тесни втулки :nono: 

-Сложна ли е процедурата по свалянето/слагането и възможно ли е да прецакам нещо още повече? - Продцедурата за сръчен човек изобщо не е сложна и почти не може да се прецака нещо. Сложих "почти" понеже хора има всякви и имогат да натворят куп  чудеса с обратен знак. Дано ти не си от тях.  Друго "неудобство" при смяна на старите с нови ключове е, че може да останат монтажни отвори(от старите), които да се виждат.

Отговорено

Че въобще съществуват ли Стратокастери с 3R/3L? Никога не съм виждал.

Ще премеря отворите, но все пак няма ли някакъв стандарт? Не вярвам да няма.

Колкото до въпроса на Hillbilly - треснах я след като я вдигнах с прекомерна сила от стойката, а тавана у нас е скосен. Реално ключа беше само изкривен, но после се опитах да го наместя и се отчупи.

Отговорено

Ако е страт е десетка,стандарт,свестни що годе ключове има в базара,както ти писа Кирил,а и по софийските магазини за 5-60 кинта,

само не се метай на Стаг :greenangel:

Отговорено

направи снимка на счупения ключ или напиши каква му е посоката и какъв цвета, че аз имам някакви застояли ключове тук. повечето са черни, но има един хром

така ,че вземи снимай и качи снимка

Отговорено

Китарата, за която иде реч, е Fender Blacktop Strat.

Минало ми е през погледа, без да го прочета, sorry .

Че въобще съществуват ли Стратокастери с 3R/3L? Никога не съм виждал.

Stratocaster няма но Fender, да.

Отговорено (Редактирано)

Ами ключовете от този тип - нямат фиксиращ винт - а едно (или две) пинчета - които влизат в вървото отзад. На тези ключове диеметъра на отвора би траябвало да е 10мм. както на почти всички - само някой винтидж модели и по-стари китари са със 8мм дупка и втулка която се набива. 

Тъй, че може да вземеш почти всякакви ключове - включително и тези които си посочил,  но врътката тук е че ще трябва да пробиеш за фиксиращото винтче. 

Ако искаш да запазиш сегашния вид на китарата просто май ще трябва да си купиш същите ключове - жалко, че не продават отделни бройки а само комплекти - видях че в Томанн ги има същите за 55 евро. Има и същите заключващи за 75 евро. 

Инъче сменянето е супер лесно - ако го сменяш със същите само развиваш гайката на ключа и той пада. Ако слагаш друг тип ще трябва да разпробиеш за фиксиращия винт ако има такъв - то ще е някаква малка бургия 1,5 - 2мм. - ще предцениш като видиш винта. Добре ще е и да наложиш ключа преди да направиш покупката да видиш дали ще скрие 2-те дупки. 

В Ибея често има такива ключове Фендер втора ръка пооделно - добра и евтина алтернактива ако намериш

Редактирано от patzo
Отговорено

мда видях снимките , за съжаление от моите нищо няма да ти пасне достатъчно добре на схемата

ако ще купуваш ключове и ако искаш да са добри подобна схема правят Сперцел Sperzel и отзивите са от отличен нагоре  за тях, но са и относоително скъпи

наскоро като разглеждах страницата на едни британски кастъм китари прочетох, че слагат някакви техни си британски ключове, с много добро съотношение 18:1 19:1 и реших да ги пробвам. смених на една ми китара не особено добрите китайчета с тях за сега се държат добре

Казват се Vanson  потърси в ибея  - заключващите се с пътя струват към 60-70лв