Jump to content
Българският форум за музиканти

Смяна на ключове.


Recommended Posts

Здравейте!

Наскоро ми се счупи един от ключовете на китарата, този на първа струна. За съжаление буквално се счупи и като цяло няма оправия. Проблема е, че нямам никакъв опит в смяната на ключове, така че се надявам на някои разяснения:

-Мога ли от някъде да си купя единичен ключ?

-В случай, че не мога, към какво да се насоча, да речем в бюджет до 100 лв?
 

-Трябва ли да гледам размери, милиметри и такива, защото например като погледнах това, тук няма никаква информация за размери.

-Сложна ли е процедурата по свалянето/слагането и възможно ли е да прецакам нещо още повече?

Китарата, за която иде реч, е Fender Blacktop Strat.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе,я опиши случката как се счупи ключ,че ми стана интересно,аз имах Фендър страт 74-75 год произведен и с оригиналните си беше,не се чупеха,а за 100 лв си взимаш нов комплект и така..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

-Мога ли от някъде да си купя единичен ключ? - Много трудно, пробвай при tedys от базара.

 

-В случай, че не мога, към какво да се насоча, да речем в бюджет до 100 лв? -   Schaller, Gotoh, в базара в момента има един комплект (цък), но пък не си казал какъв тип глава има китарата ти - 3L3R или 6L

 

-Трябва ли да гледам размери, милиметри и такива, защото например като погледнах това, тук няма никаква информация за размери. - Диаметъра на отворите варира от 8мм до 10мм, така че мериш и тогава купуваш. Разширяване е възможно и не толкова сложно, но на по-широки отвори ключове с тесни втулки :nono: 

 

-Сложна ли е процедурата по свалянето/слагането и възможно ли е да прецакам нещо още повече? - Продцедурата за сръчен човек изобщо не е сложна и почти не може да се прецака нещо. Сложих "почти" понеже хора има всякви и имогат да натворят куп  чудеса с обратен знак. Дано ти не си от тях.  Друго "неудобство" при смяна на старите с нови ключове е, че може да останат монтажни отвори(от старите), които да се виждат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Че въобще съществуват ли Стратокастери с 3R/3L? Никога не съм виждал.

Ще премеря отворите, но все пак няма ли някакъв стандарт? Не вярвам да няма.

Колкото до въпроса на Hillbilly - треснах я след като я вдигнах с прекомерна сила от стойката, а тавана у нас е скосен. Реално ключа беше само изкривен, но после се опитах да го наместя и се отчупи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако е страт е десетка,стандарт,свестни що годе ключове има в базара,както ти писа Кирил,а и по софийските магазини за 5-60 кинта,

само не се метай на Стаг :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

направи снимка на счупения ключ или напиши каква му е посоката и какъв цвета, че аз имам някакви застояли ключове тук. повечето са черни, но има един хром

 

така ,че вземи снимай и качи снимка

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Китарата, за която иде реч, е Fender Blacktop Strat.

Минало ми е през погледа, без да го прочета, sorry .

 

 

Че въобще съществуват ли Стратокастери с 3R/3L? Никога не съм виждал.

Stratocaster няма но Fender, да.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ами ключовете от този тип - нямат фиксиращ винт - а едно (или две) пинчета - които влизат в вървото отзад. На тези ключове диеметъра на отвора би траябвало да е 10мм. както на почти всички - само някой винтидж модели и по-стари китари са със 8мм дупка и втулка която се набива. 

Тъй, че може да вземеш почти всякакви ключове - включително и тези които си посочил,  но врътката тук е че ще трябва да пробиеш за фиксиращото винтче. 

Ако искаш да запазиш сегашния вид на китарата просто май ще трябва да си купиш същите ключове - жалко, че не продават отделни бройки а само комплекти - видях че в Томанн ги има същите за 55 евро. Има и същите заключващи за 75 евро. 

Инъче сменянето е супер лесно - ако го сменяш със същите само развиваш гайката на ключа и той пада. Ако слагаш друг тип ще трябва да разпробиеш за фиксиращия винт ако има такъв - то ще е някаква малка бургия 1,5 - 2мм. - ще предцениш като видиш винта. Добре ще е и да наложиш ключа преди да направиш покупката да видиш дали ще скрие 2-те дупки. 

 

В Ибея често има такива ключове Фендер втора ръка пооделно - добра и евтина алтернактива ако намериш

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мда видях снимките , за съжаление от моите нищо няма да ти пасне достатъчно добре на схемата

 

ако ще купуваш ключове и ако искаш да са добри подобна схема правят Сперцел Sperzel и отзивите са от отличен нагоре  за тях, но са и относоително скъпи

 

наскоро като разглеждах страницата на едни британски кастъм китари прочетох, че слагат някакви техни си британски ключове, с много добро съотношение 18:1 19:1 и реших да ги пробвам. смених на една ми китара не особено добрите китайчета с тях за сега се държат добре

 

Казват се Vanson  потърси в ибея  - заключващите се с пътя струват към 60-70лв

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.