Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Искам да ви върна във времената, в които всеки от вас е правил първите си стъпки като басист.

Нали знаете, винаги началото е малко неосъзнато, почва се уж от "ей-така", да видиме дали ще мога да правя рифа на Iron Man-а или Smoke On The Water, и по някое време изсвирваш успешно една песен и осъзнаваш: "Брей... Аз СВИРЯ на БАС. Аз съм БАСИСТ."

Въпросът ми е: Коя песен ви накара да осъзнаете, че сте станали бас-китаристи - не добри, а по принцип. Коя изсвирена песен ви накара да си кажете "Хм, май ще стане басист от мене" - нещо като "Жребият е хвърлен", един вид :D

Моите са две, които научих паралелно и ги изсвирих една след друга: System Of A Down - Aerials, и Pink Floyd - Breathe.

PS: Година и половина по-късно наистина получих доказателство, че не всичко е било изгубено време, а наистина съм се понаучил - изсвирването на 21st Century Schizoid Man на Кинг Кримсън :D

• Отговори 31
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Песента която от години се кефя и до сега не мога да кажа, че е знам супер добре, макар че мога да е свиря доста добре е aeroplane .. Вий знаете на коя банда :D

А give it away е песента която страшно много ме кефи да свиря :)

Друга голяма песен е ytse jam.. Дори и по концерти сме е свирили. Е тогава се кефих толкова на себе си, че чак си виках ООооо йеее ауу кадърна съъм...

Отговорено

А при мен въпросния момент е с едно парче на Инкогнито. По онова време, общо взето се оправях с баса, свирех де- що рок и метал парчета се правят по клубовете, и един ден от тогавашната група ми връчват касетка с новите кавъри, за следващата репетиция да са готови ! И като чух въпросното парче, просто маса време не можах да разбера какво свири оня !!!! Пълен мат !!! Нито е бързо свиренето, нито има тичане по грифа... просто нямаше 1 чист тон !!! Само пинизи, бендове, мъртви ноти.... кошмар !!!! Слушал съм го няколко денонощия само да разбера какво свири, че да почна да го вадя. А като го свирех се чувствах като Бог !!!!

- А сега разбирам, че не е нищо особено... B)

Отговорено

Пък при мене, в интерест на истината - нито едно парче. Аз просто си дрънках на бас, без да имам самочувствието че съм басист. А пък то (самочувствието), дойде когато единия от китаристите на бандата с която забивах, ме представи на една мадама, като каза: "Това ни е басиста", бре да му се не види, тогава нещо ме жегна, аз съм басиста и никой друг ... Та такива истории.

Отговорено

защо ли не знам нито един кавър... и не съм осъзнат басист въпреки че в повечето групи където съм свирил или свиря се изявявам като такъв...