Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,
Реших да си направя звукозаписно стдио в къщи, но ми трябва съвет как по-добре да стане.

Микрофон и Монитори мисля да са Scarlett Studio Bundle и KRK Rockit 6

Стаята иглежда по този начин: 

Централна и дясна стена: http://tinypic.com/r/35it8ao/8
Задна и Лява стена: 
http://tinypic.com/r/11t91n4/8
Таван: 
http://i58.tinypic.com/12190fo.jpg

Като за двата прозореца мисля да сложа 2 пердета.
Въпроса ми е къде трябва да разположа компютъра и останалата конфигурация и как най-добре да третирам стаята за да няма акустика.

Размерите са приблизително Лява и Дясна стена около 4М , Централна и Задна 2,5-3М и до Тавана са 2,8-3М.

Отговорено (Редактирано)

...как най-добре да третирам стаята за да няма акустика.

Ей това не ми е ясно. Би ли го обяснил?

Редактирано от Parni_Valjak
Отговорено

По снимка няма как да  се даде конкретен съвет. Ако искаш нещата да станат както трябва, ще ти е нужен специалист, който да поработи на място. Имай предвид, че тези неща съвсем не са евтини, а импровизираните решения не вършат добра работа. Можеш да започнеш със завеси по прозорците и един по-дебел килим за пода. Оттам нататък вече решението е специфично и си изисква мерене и проектиране.

Отговорено

За пода и прозорците е ясно , но като цяло къде ще е по-добре да разположа компютъра и мониторите на чистата стена тоест "задната" или тази която е "централна" с завеса. Защото до колкото прочетох из форума и гуугъл и т.н. е по-добре да се разположи на по малката стена за да може да се центрира звука. Не знам не съм запознат и се надявам да не пиша глупости, затова и търся съвет :)

Отговорено

852189_800.jpg

Auralex Acoustics Roominators

има и други предложения, но тук картинката е доста ясна. НА практика, в домашни условия всичко си е "домашно" ..... така че, първо си определи бюджета, после си намери личното удобство ( и на хората с които живееш) , след това наслагай всичко, цъкай, чети, прави продукция , и чак след това мисли за акустично третиране. В 90% от случаите няма особена разлика с и без "акустично" (нискобюджетно, самоделно) третиране.

успех!

Отговорено (Редактирано)

Тавана ще трябва ли да го изравнявам тъй като е с тези греди от снимката ? Ако се сложи мокет на пода няма ли да е по-добре от килим ? А относно бюджета към 200-300Евро за всичко относно изолацията.

Редактирано от b-boy-kesh
Отговорено (Редактирано)

Как си с английския?

Не питам, за да се заяждам. Ако четеш свободно, мога да ти пратя малко литература, както и някои полезни линкове.

Ако очакваш тук да получиш проект, остойностяване и разбита сметка на материалите, няма да стане.

Защото ти липсват базовите познания дори за да си формулираш въпросите и оттам съдбата на темата ти е да стане обект на майтапи...

Ако обаче наистина имаш желание и ти се занимава, мисля че доста хора ще ти помогнат с насоки какво и къде да четеш, за да получиш някакви основни познания.

После мислиш, малко смяташ и предлагаш някакво решение на база наученото.

Сигурен съм, че ще има добронамерени коментари и насоки. Във форума има много хора които са на много високо ниво в тая материя.

За да не съм голословен, и за да почнеш от някъде, напиши в гугъл "john sayers" и виж какво ще излезе като резултат.

Редактирано от jabs
Отговорено

Може, може.

Ако стаята се натъпче освен с дюшеци и юргани, и стари вестници на вързопи, дрехи в кашони, да те питам къде ша я денеш акустиката.

Не ми се сърди, Валяк, найш ли колко мислих, преди да го напиша тва...

:godbless:

М-)

Отговорено (Редактирано)

Аз да дам един може би смислен отговор. Не се занимавай с акустика, ами си купи що горе добри слушалки и се научи да миксираш на тях. Това е може би най-евтиния ти вариант за посочения бюджет.

Редактирано от misterj