Jump to content
Българският форум за музиканти

Фалшиви тонове на праговете.


LucaTurilli

Recommended Posts

Снощи не остана време да качвам снимки, но ще споделя какво се случи.

Миналата вечер, така се бях изнервил, че хванах 1-ва струна и я опънах доста с ръка. Идваше ми да я скъсам със зъби.

Снощи седнах по-спокойно. Настроих първо китарата на свободни струни и после проверих всяка струна на 12 прагче. Беше ок. Не съм мърдал нищо по бриджа. Единственото което направих беше малко повече навиване на първа струна, защото като съм я опънал с ръка, логично се е разтегнала и беше далеч от правилния строй.

Започнах да свиря само на 1-ва струна, колкото се може по-бързо, като правех и слайдове и веднага ми направи впечатление че гадното фалшивеене (трептене на струната) почти е изчезнало. (това е при условие, че настройките на ампа не бяха пипани от предната вечер). Изводите, които мога да си направя са следните и моля да споделите има ли логика в това:

 

1. Не знам как точно да го опиша но примерно има ли възможност струните с които свиря да не са се "разработили достатъчно" и след като джаладската съм издърпал първа струна, да си е дошло на мястото?

2. Фалшиви струни? Всеки път ли? Факт е, че купувам предимно от едно място и до сега съм свирил само с Д'Дарио и Фендер, но честно казано единственото музикално магазинче, което имаме в Шумен е доста малко и стоката е меко казано залежала.

 

Странни неща се случват с моята китара. Само да вметна, че изключвам варианта аз да свиря фалшиво, защото не е изключено. Старателно с един и същи натиск на едно и също място на прагчето.

 

Относно съвета на Евтим при натиснато първо прагче, какво е разстоянието между струната и второ прагче, то е така както си го писал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един момент.Фалшивеене означава тонът на дадено прагче да е по-висок или по-нисък от необходимият.

Бръждене,биене ,жужене и прочие е когато имаме фрет бъз ,хлабво седло или бридж ,неправилно поставени прагове ,кофти оформени улеи при седлото или нъта.Сега щом се е оправило мисля ,че е от бриджа.Пробвай да смениш местата на проблемните седлата.Или направо си купи ролков бридж.Той си има винтове за фиксация както на самият бридж ,така и на всяко отделно седло.Ето избери си:http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&LH_BIN=1&_nkw=guitar+roller+bridge&_sop=15

PS:Фалшиви струни има.Затова трябва да се внимава.

http://www.daddario.com/upload/DABR_Counterfeit_Strings_LowRes_15727.pdf

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля че сега разбирам за какво става дума. Такова биене, трептене, нестабилност на тона може да се получи ако адаптерите са твърде близо до струните. На чист усилвател може би намаш проблем, а само на хай-геин. Или?
Пробвай да отдалечиш адаптерите един по един, за да установиш кой от тях предизвиква проблема. Естествено преди това трябва да си сигурен че интонацията е вярна.

Обикновено това се получава най-вече при трета струна и не може да се отстрани напълно.

Редактирано от exxct
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно биене, трептене е. Съжалявам, ако не съм го обяснил правилно. "Фалшив" тон не е най-точното определение на ситуацията. На чист канал не съм забелязвал такъв проблем. С Роланд Кюб 20 ХЛ съм и проблемът е най-силно изразен на Екстрийм, като гейнът е по средата някъде, дори малко преди средата. Съответно трептенето намалява, когато смъкна на меъл стак, метъл и тнт. Свиря само на бридж адаптера, който е Супер дисторжън с доста повече аутпут от оригиналния.

Не мога да си спомня с оригиналния, дали е имало такъв проблем и дали изобщо е бил толкова силно изразен. Това, което съм забелязал е, че проблема се появява на различни нива всеки път. Понякога трептенето е адски дразнещо, понякога едвам доловимо. Още веднъж благодаря на всички отзовали се. Сигурен съм, че има много логика в постовете на всички.

Ще пробвам да си поиграя с височината на адаптера. Ще видя дали проблема го има и на стоковия нек адаптер. На първо време ще пробвам и трета марка струни. Пиша всичко това, защото искам да опитам всичко, преди да пребегна към по-радикални мерки.

Ще пиша за резултати. Сигурно темата ще е полезна и за други.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом свириш само на бриджа, можеш да отдалечиш нек адаптера много. Така неговото магнитнополе, предизвикващо проблема (евентуално), ще влияе най-малко на струните. Бридж адаптера по принцип влияе по-малко, поради разположението си, така че можеш да започнеш с нек адаптера. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С наш'те точни китарджийски термини скоро ще се разберем... :D

 

Някой път се получава едно усукване на струната при слагането ѝ. И звучи едно такова дефектно. Интонира се и не е фалшива, просто има някакво странно биене или дрънчене, но не е фрет бъз. Това ми се случва доста рядко, но не е само единичен случай. На изрядна и правилно сетъпната китара без дефекти, с едни и същи струни като марка и размер. Просото при самото слагане нещо се усуква по надлъжната ос. Да не би да е нещо такова и при теб?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма да ме учуди. Има логика, при положение, че след като така я опънах, че на тунера от е показваше D може да се е понаместила. И най-важното след това опъване "дрънченето" спря.

П.С. Прав си за термините, ама айде. Здраве да е ;) Нали се разбра горе-долу за какво става на въпрос. :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мога да ти гарантирам ,че е от бриджа.Аз имах подобен проблем при 4,5 и 6-та струна при хай-гейн.

На чиста китара не се чуваше.Но при по-сериозно изкривяване се появяваше биене(като вибрато ефект).Като понатиснах седлата намаля малко.Като сложих ролковия бридж и заспа отвсякъде.

Стоковия бридж е Tune-o-matic bridge с подвижни седла и със едно телче за контра.Точно това телче в комбинация със недостатъчната фиксация както на бриджа ,така и на седлата поражда такива появяващи се проблеми като жужене ,биене и т.н.

https://www.youtube.com/watch?v=sDSBQnl8txw

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.