Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ чрез споделяне


Recommended Posts

Привет на всички в навечерието на националия празник. Няма да разтягам локуми и прочие, та с две думи. От скоро свиря на китара. По този начин се отпускам, забравям за проблемите и релаксирам. Пускам тази тема (ще помоля ако има нещо подобно да бъде изтрита) с цел да си понеса негативизма на уважаемите съфорумници, но с призив за споделяне. Незнам дали е имало подобна тема, но идеята ми е да задам конкретен въпрос в случая за даден табулатор на песен и ако някой може да помогне да сподели. Прегледах по- популярните сайтове за табове и прочие и не намирам нищо, което ми е полезно. Има ги акордите, но я няма соло китарата. Така, че ако някой може да помогне, търся табулатор на тази песен

 

 http://www.youtube.com/watch?v=UqmyWBdAz1c 

 

Още веднъж се извинявам ако ви подразня с въпроса си.

Пиша тези неща с огромно уважение към всички ви!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

има едно нещо, което се казва guitar pro с различни номера - 5,6 и т.н.

Това е софтуер, който е с доста възможности за разни работи (композиране/нотопис, примерно и др.), които засега не те касаят, но върши чудесна работа и за учене. Всъщност просвирва файлове в разни формати, вкл. в свой си формат. Инстр. са на отделни писти, с възможност да се вкл./изкл., да се усилват, намаляват, променят и т.н. Заедно с просвирването на файла един курсор върви по нотите и таб-а - виждаш къде си и какво точно се свири. Има огромно количество ноти/табове - хиляди и хиляди парчета. Има си недостатъци - не всичко е точно записано, има грешки в нотния запис и т.н., синтезираните звуци не са върха, но общо взето върши работа - има нотирани всички инструменти от парчето в повечето случаи и много помага при учене. Дори има гриф (на екрана може да се настрои така), на който показва какво се натиска в момента на грифа и какво следва - както го настроиш. Да не говорим, че можеш да си свириш заедно с парчето, като например изключиш китарата от просвирването и тя върви само на нотния лист - тоест свириш си я ти, а курсора те води. Много грубо описание и крайно непълноценно направих, но програмката е полезна и върши работа за целта.

Свали си я, заедно с парчетата/нотите/табове, разучи я и действай. Успех!

 

Mod edit: Без препратки към пиратски сайтове, моля. Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Момчето най-вероятно знае за guitar pro. Проблемът е, че не може да открие tab за конкретната песен. Аз също опитах. Има само акорди, които вече е открил. За съжаление няма направени кавъри, което ме навежда на мисълта, че подробен tab няма. Съветът ми е да огледаш подробно всички клипове на въпросния музикант в youtube за коментари. Там има доста фенове и може някой от тях да е извадил нещо по слух. 

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:excl:  Щом няма табове има едно нещо, което се казва човешки мозък и с помощта на човешки уши и упоритост може всичко да се разучи, вервайте ми! Този метод на слухово "вадене" съм го прилагал от самото ми начало(от 70-те години) и прилагам до ден днешен. Почти винаги "вадя" с доста грешки, но постепенно ги оправям. И за мен е по-лесно да ползвам готови ноти(табове не ползвам, освен по изключение), но когато силно желая! да разуча любимо парче, за което нямам ноти, просто сядам и го вадя по слух. Примери в тази тема http://forum.muzikant.org/index.php?/topic/87860-iieacaai-eae-aea-ne-aeiiiaiedhaoaa-ethaeie-iaanie/

П.П.Колко много грамофони, касетофони и декове съм потрошил от такова "вадене", а сега има много по-удобни софтуерни плейъри със забавяне, зацикляне и други фантастични опции.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

... леле, сори за директното насочване към сайт ... трябваше да го кажа завоалирано :-)  

 

/\/\ ... въпросът го разбрах както за табове и споделяне по принцип, така и за конкретната песен - затова отговорих така. Парчето също потърсих, но не намерих таб със соло - имам предвид извън табовете с акорди в ултимейт гитар, които той пише, че има. Погледнах и в ю тюб - няма. Така, че остава слушане и вадене, както пише Лими ... то си е и полезно това.

Редактирано от viksps
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уважаеми г-н Лими, понятието човешки мозък съм го чувал (при положение, че мога да свържа 2 изречения в текст смятам, че поне малко сиво вещество имам), също така се възхищавам и на Вашето умение относно метода на слуховото "вадене" както Вие се изразихте малко по-горе в постовете. За съжаление обаче, през далечните за мен 70' години, аз не съм съществувал и допира ми до декове и касетофони се ограничаваше единствено в едно старо еднокасетъчно Сони. Както подчертах новак съм, намерил съм нещо, което ми доставя удоволствие и ми дава (макар и за кратко) повод да не мисля в каква продънена държавица, пълна с хейтъри живеем. 

Смятам, че всички искаме да композираме и да сме слухари. Е при мен не става толкова лесно, може би е от мозъка незнам. Идеята ми за тази тема беше точно за такива "ачове" като мен, дето искаме всичко на готово и оправдано не останах разбран.

Моля, да бъда извинен за лекомислените ми мнения.

И искам да благодаря на viksps за отговора, имам ГП5 но не можа да ми бъде от полза и специално да благодаря на г-н Върбанов, който на първо място разбра смисъла на въпроса ми и си направи труда да потърси нещо, което може да направи един "съфоромник" щастлив.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

... офтопик - темата пак пое накъдето не трябва. Според впечатленията ми Лими не е хейтър, а и не е казал нищо чак толкова лошо в отговора си - споделил е опита си и мнението си, а забележката за човешкия мозък не е насочена към теб и не е с цел да те обиди, убеден съм в това.

И  наистина, като няма и не се намират инфо/табове/ноти за нещо конкретно, остава да слушаш и да "вадиш" ...повече или по-малко точно ... или да импровизираш - пък каквото стане, важното е да звучи добре - общо взето това ти е казал и то си е така.

Редактирано от viksps
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина несправедливо отношение към Лими, опитай се да извадиш по слух солото(не е чак толкова сложно като пентатоники), ще ти бъде неимоверно полезно упражнение, повярвай. Няма хейт - всеки опитен (не аз) писал в такива теми гледа да помогне, но понякога неопитните не могат да разберат и се обиждат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се, че не е хейтър. Единствения хейтър тук излизам аз и съм на ясно с това. И го пиша съвсем отговорно. Въпроса за мен е друг... Разбирасе, че ако бях слухар, сега щях да си пия аперативчето и да забивам с Грег Алман. Както обаче в първия си пост писах, аз съм начинаещ и задавам конкретен въпрос за определена песен. Сигурно тук има фенове на формула 1. Ще си позволя да дам малко сравнение. Все едно се качвате в болид от Ф1 и главния инженер на тима ви казва да го настроите по слух. Ами като не съм карал болид от Ф1? Естестествено, че ще се допитам до някое старо куче, да ми даде някаква база, за да свикна първо на едни настройки и след каране и каране и пак каране да започна да усещам и да настройвам сам. Сигурно за повечето от вас, това е тъпо сравнение, но за мен това е действителността. За момента нямам възможност да си плащам на някой да ми вади табулатор на любимо парче. Аз се опитвам да свиря за удоволствие.

Колегата по-горе беше прав.

Май наистина темата не тръгна на добре, просто реших да се защитя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

99% от табовете в нета са с много грешки!

 

Абсолютно. Почти няма таб, който да не съм поправял. За щастие приятелката ми има по-изострен слух от моя и веднага хваща когато заучавам нещо грешно. Това е проблем който лесно може да се реши ако не заучавате като роботи, а слушате. Почти винаги се налага да си ги транспонирам, но това е нормално. Слухът е нещо важно, но той както всеки друг аспект в свиренето на китара се упражнява с времето. Когато бях съвсем начинаещ неможех да си представя къде се намира дадена нота на фингърборда, когато я чуя. С времето започваш да визуализираш рифовете в главата си още преди да си ги изсвирил. За по-напредналите това е рефлекс, както при напредналите шофьори - никой не се замисля на коя скорост трябва да превключи. Не забравяйте обаче, че давате съвети на начинаещи и нещата, които са даденост за вас на този етап, за тях са изключително трудни. 

 

Йордане, това което бих те посъветвал е да се опитваш да упражняваш слуха си максимално и да не се доверяваш 100% на табове. В повечето случаи тези табове са извадени по слух и не е задължително да са го правили напреднали музиканти. В много от табовете ще видиш "Hi guys this is my first tab so I hope you like it". Ако трябва да ти дам по-задъбочен съвет, който не е задължителен, но на мен ми помогна: Прочети малко музикална теория. Да четеш ноти не е толкова лесно, но на този етап аз се научих да разчитам паузи (разстоянията между нотите) и най-малкото да различаваш четвъртинки, осминки, 16-тинки. Свири с разбиране и ще спестиш много време в грешна практика.

 

В конкретния случай е абсурдно да тръгнеш да вадиш таб по слух, а съм почти сигурен, че няма как да го запишеш правилно - това е нормално. Guitar pro е перфектен инструмент не само за научаване на песни по ноти/таб, а и за тяхното записване. Интерфейсът на GP6 е оптимизиран точно за това, съветвам те да го пробваш. Използвай неумението си като мотивация. За да я извадиш по слух и изсвириш ти трябва комбинация от теория и техники, който се градят с практика или научаване на други песни. Не трябва да се забива на една. Почти всяка нова песен те кара да учиш нова техника в началото. Когато започнах си поставих за цел да се науча да свиря на китара до степен, която ми позволява да изсвиря любима песен. Песента е лесна, но в началото ми се струваше невъзможна. Когато си постигнеш целта си поставяш по-висока и така за напред. Постави си постижима цел и стой мотивиран. Ваденето по слух конкретно на тази песен може да те демотивира. Тук играят много сериозна роля пианото и синтезаторите. Дори китарата в един момент е с ефект, за да звучи като синтезатор. Изсвирена сама по себе си не би звучала толкова добре. Това означава, че е добре да се свири с backing track. Запази си го това парче като цел и се върни към него след време. За сега давай смело напред с по простички, но важни неща. Свири с метроном и се записвай, след това анализирай къде са грешките ти и акцентирай на тях. Тренирай с бавно темпо, за да си по-бърз.

 

P.S. Всичко това ти го казвам с разбирането, че целта ти не е да станеш професионален музикант, а да свириш за удоволствие. Удоволствието е значително по-голямо, когато възприемаш нещата по-бързо, а това става с труд. 

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Поздравления :godbless:

 G.Varbanov, технически ясно и педагогически морално стимулиращо обяснение!  :coolp:

Де да имаше някой като теб около мен, тогава когато бях начинаещ и да ме "обгрижва" с подобни мотивиращи съвети, сега сигурно и аз щях "да си пия аперативчето и да забивам с Грег Алман". Но тогавашното несигурно и неграмотно хлапе със соц кухарка като кухненско ренде се въртеше около уж "по-напредналите" китаристи, свирещи из седемдесетарските "интернет" градинки и със стиснати зъби понасяше техните надменни подигравки(няма модератор да пратиш рапорт) само и само да научи някой нов акорд или соло от любима песен. Ама като и те не можеха да ми покажат кое как се свири тогава сядах до разбития касетофон и с часове, дни, седмици, месеци и години налучквах любимото соло. Да, това е бавен процес, наистина, та и затова не станах някой преуспял музикант, но искрената ми любов към музиката беше достатъчно силна мотивация за да не се откажа и неусетно се научих  да "вадя"(приблизително) по слух почти всичко, което ме интересува.

Просто исках да посоча, че след като никъде по интернет няма безплатно това, което търсиш има алтернатива - или упорито се опитваш с удобни софтуерни плейъри сам да вадиш, развивайки слух, - или търсиш платена помощ. А ако нямаш достатъчно упорита мотивация или средства не се сърди на никой. Уви, но това е част от "несправедливият" живот :yes:

П.П. Обещавам да не спамя(ужасна дума) темата!

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уважаеми г-н "Лими", ценя сърказма Ви и леката надсмешка с която цитирате мои по-горни постове. Ако това ще Ви успокои и сега си пия аперативче и си слушам качествена музика. Сега майтапа на страна. Не се съмнявам във Вашата компетентност и приемам думите Ви не на 100, а на 1000% за верни. Убеден съм, че когато сте започвал е било така, но и времето е било такова мисля. Аз си признавам, че без тунер не мога да настройвам примерно, което убеден съм за Вас това упражнение по слух е като детска игра. Просто сега времената са други и аз искам да се възползвам именно от това. 1 нота не знам по грифа, не правя разлики между много от основните термини. 89-ти набор съм и съм горд с това, че вечер, вместо да си пусна Преслава или Криско или не знам ги там какви са, аз наблягам на Пърпъл, Дио, Мейдън и тнт... Това естествено не ме прави герой, но от жалката статистика, която си вадя е, че все по-малко хора ценят хубавата музика и предпочитат чалготеките(нищо против разбирасе, все пак такъв ни е манталитета и ни е в кръвта). Наистина няма смисъл да разтягам и аз повече локуми. Захващам се с ГП6 и току виж съм изкарал табовете на соло китарата ;)

Още веднъж благодарности на г-н Върбанов.

Имаме нужда от някой като него, който да ни "обгрижва" в любимото ни занимание ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така де откриването на топлата вода в България е дълъг,сложен, скъп понякога невъзможен процес с наличния инструментариум.Аз съм 69 набор и навремето се чудех как го правят сега съм долу горе наясно кое как става.Табовете макар и грешни си ги бива,съмнявам се някои слухар да ги изкара по правилно.Ще изкараш нещо по слух на Марк Мортън  когато ми цъфнат налъмите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Имаше една доста полезна програмка,мисля ,че се казваше Transcribe,която ти забавя песента колкото искаш без да променя тоналноста.С малко упоритост и налучкване  ще стане... :virtuoz:

Редактирано от ven555
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.