Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

май отпада нуждата от смяна/модифициране на ключ, ако се опитам да сложа "твърде" дебела струна

отидох до един магазин да проверя има ли ключове подходящи за дебели струни.... и там "добрия" човек(има много благодарствени слова за него в форума) ми отвори очите, че няма нужда да се сменя ключа, а просто да се развие намотката(така се правило). Прозвуча ми твърде елементарно за да е истина и на мен са ми идвали подобни идеи, но не ми се занимаваше да ги изпробвам. Вчера гледах клипа (setup на 8струнна (by Г.В.) ) и интересното дойде около 2:15 и там обясниха същото... така, че снощи я развих(6струна - 0.064) и Никакви притеснения с заключващияСеКлюч (fender)

остава само да се пооправи nut-а

Отговорено (Редактирано)

Изчакай днес ще преведа една интересна тема за down tuning, може да ти е полезна в това начинание. Има обяснения за всеки аспект - нът, ключове, струнник итн. 

А както видя някой производители го предвиждат това с ключовете и правят края на струната без намотка както на тези DR които сложих на Ibanez-a.

Редактирано от G.Varbanov
Отговорено (Редактирано)

^ Реакцията на приятелката ми когато и казах, че ще пробвам да интонирам нейната китара както във видеото на dickens:

aKzYW4Q_460sa.gif

Don't try this at home!  :hysterical:

• 2 weeks later...
Отговорено

Днес имах удоволствието да разцъкам няколко седмака и осмака на щанда на Ibanez и съм доста впечатлен. Звукът е много плътен и отчетлив, определено ме зарибиха. Снмки може да видите на сайта. Обаче не ми е ясно като настроиш китарата F# B E A ... какво става с баса? При шест струнния бас до колкото знам, шестата струна не е ниска ами висока, в случая До. С други думи това F# ще се свири в същия регистър както и баса. А нали идеята е басът да е октава под китарата. Аз не ги разбирам тези стилове за които са създадени тези китари, така че може някой да ме светне.

Та да запитам и аз като гинеколозите "Колеги, къде бъркаме"?

Отговорено

Да, баса ти е октава под китарата или  в същата, но се редуват. Въпреки, че са в един регистър все пак звучат доста различно по ред причини като размер струни, мензура, адаптери и други харакеристики. Знам, че свалянето на бас в нисък строй, за да върви с 8-9 струнни китари също е подобна, ако не и по-голяма играчка като при китарите, но за това не се наемам да коментирам все още. :)

Отговорено

Добър въпрос, Мюзикмен. И на мен ще ми е чудно да разбера в какъв регистър ще свири баскитарата, ако има толкова много струни, при това все към ниско. Както винаги има нещо недоизпипано във всяка иновация.  Да, многострунните китари са си за адмирации и поздравления, но доколко стават за серийно свирене?  Не зная какъв е обхватът на 8-струнните басове, мисля, че те са алтернатива.

Отговорено (Редактирано)

Пример: Meshuggah Demiurge

Китара строй: F, A#, D#, G#, C#, F#, A# D# (половин тон под стандартната F#. B. E. A. D. G .B. E)

Бас строй: F, A#, D#, G#, C#, F# 

В случая свирят само на 6,7,8 струна при китарата и на 4,5,6 басът. Двата инструмента са в една настройка. Свирят заедно 2 китари и 1 бас абсолютно същото нещо. Ефектът е, че самите китари звучат по-дебело, защото басът ги подпира. Пробвал съм точно тази песен със тяхна китара и техен строй, не звучеше толкова плътно без да свири и басът. Заради различните си характеристики (адаптери, кабинет, мензура, говорители) винаги звучат различно, дори да са в един строй. Учудващото е, че двамата китаристи и басиста ползват Axe-FX с различни настройки. Скоро ще се докопам до 5-6 струнен бас и ще дам повече информация. 9 струнните са ми неясни все още. Сега ще станат по-популярни като ги вкараха в производство и ще се изяснят нещата. :)

Отговорено

Съвсем лека поправка за настройката на баса при Мешуга:

Main Tuning: Bb, F, Bb, Eb, Ab. String gauges: .120 - .100 - .080 - .060 - .040 DR Dragon Skin

Bleed Tuning: Bb, Eb, Ab, Db

Obzen Tuning A, F, Bb, Eb, Ab

Така 8-ма струна от китарите се "покрива" от 4-тата (от общо 5) струна на баса. Като свирят лайв по-стари песни, които са композирани за 7 струнни китари, басиста свири на 5-тата струна, което звучи още по тежко и плътно.

Отговорено (Редактирано)

Така е, за по-лесно разбиране спестих 5/6-тата струна на баса, която само присъства, но не се ползва в Demiurge. В таба я има, но няма нито един изсвирен тон по нея. Учдващо там беше настроена в C(До). Между другото лично на мен ми харесват повече откакто са минали на 8 струни. Последният албум ми звучи най-тежко и добре.

Предполагам когато свирят 7-струнните неща басът е в Bb - една октава под Half step down строя на 7-ците(BbEbAbDbGbBbEb). За Demiurge свири в една октава с китарите, тоест в F(Фа).

Тук guitar tech-а им обяснява за строевете на баса около 7-ма минута. Гледайте цялото струва си:

Отговорено

Благодаря, Жоро, но имам още един въпрос:

:offtopic-001: Ако някой от китаристите е и певец, да ми каже за какво пеене би бил удобен този регистър. Аз го имам за удобен само за шред.

Отговорено

Тая работа с джента беше хубаво нещо в началото, защото отваряше нови хоризонти. В момента ми се струва, че зацикля, защото напредъкът се свежда до това кой по-умело ще изимитира арпежиатор - упражнение, известно още от преМешугската епоха, довело до смъртта в забвение и на десетки шестструннoбазирани опити за математическо моделиране на, хм, изкуството музика. Подкрепям мисленето outside the gauge, само ако не слага намотки на креативността. Да звучиш като Мешуга днес е повече от лесно, трудно е да си Мешуга в началото, а най-трудно - себе си. 

Отговорено

То пък Мешуга една група дето пълни стадиони направо.Това да имаш китара,като на някого си не те прави,като него нали.С останалата част от РИГа е същата работа.Съмнявам се да се юрнем да си купуваме 7,8 и 9 струнни китари.Все пак е хубаво да имаш една такава за дропнати извращения,а не да разсипваш 6 струнна китара с дебели струни.Така де трябва да имаш ясни приоритети.