Jump to content
Българският форум за музиканти

акустично пиано


fragile

Recommended Posts

Искам да се оборудвам в нас с акустично пиано /по принцип далечната ми мечта е роял но я да се приземим/... Чувал съм само че германските са по добри от руските и знанията ми приключват до тук...

иначе си имам миди/пиано/ клавиатура, но ми доставя повече удоволствие да свиря на акустично пиано... дайте инфо...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

иначе си имам миди/пиано/ клавиатура, но ми доставя повече удоволствие да свиря на акустично пиано... дайте инфо...

И аз съм така...по ми е кеф винаги на акустичното (ако е добро, разбира се).

Ами гледай сега...нещата и тук варират. Като цяло немските наистина са клас над руските, но винаги има и изключения. Жена ми има едно руско пиано, което навремето е било правено за едно от изложенията на Пловдивския панаир - явно доста са се старали, защото макар и доста юркано през годините пианото все още държи прекрасно строй и механика, а и клавиатурата му е доста добра. Лично аз притежавам един Гайер (немско), един Петроф (чешко) и едно старинно немско пиано (с английска механика) с дърворезба, свещници и т.н. Разликата между 3-те и в звук, и в механика е от земята до небето, като всяко си има своите предимства и недостатъци. Там където работя разполагам с още един Петроф, който макар и по външен вид да прилича на моето е доста по-зле и на звук, и като клавиатура. Там също има и няколко руски пиана, както и две немски и един прекрасен концертен роял, на който е свирено сумарно време най-много 2 седмици.

Както и да е....че малко се отплеснах....по наблюдения през годините съм установил, че на какъвто и инструмент да се спреш, изключително важно е ако сам не може да прецениш достойнствата и недостатъците му, да си заведеш специалист, който ще ти каже дали си заслужава да купиш конкретния екземпляр. То е същото както при покупката на кола - ако си лаик и купуваш само на външен вид има риск да си останеш само с едно хубаво купе. :D

Съветът ми е да се спреш на немско пиано в добро състояние на клавиатурата и механиката, но внимавай да не попаднеш на екземпляр, който след цялостно акордиране не може да задържи строй - ей тогава може да ти се стъжни живота....ако вирбелите изпускат, постоянно ще трябва да се донастройва... ;)

Ако нямаш много финанси може да се спреш и на руско, но каквото и да е трябва да се изпробва обстойно - еднакво ли потъват всички клавиши, да не изпускат някои при определени обстоятелства...напр. натискаш клавиша леко, той потъва, а звук няма.....като натиснеш педала добре ли отделят демпферите на всички клавиши, напълно ли се прибират като го пуснеш (не отзвучава ли някой тон),....отвори горния капак - разгледай за външни проблеми (скъсана струна от двойните и тройните, дефекти по чукчетата и т.н.). Обикновено човек, който разбира може за няколко минути да ти даде почти пълна оценка за състоянието на инструмента, а и ти самият посвири на него различни пасажи - в пиано, във форте, бързи, бавни, трилери, арпежи....абе гледай да го затрудниш максимално, че ако има нещо да си покаже. :green:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че от акустичните пиана, тези които си струват са новите Ямахи, има също и акустични пиана Стейнуей, но са скъпички, а не знам колко ти е бюджетът. От по-старите може би единствено Петроф си струват. Останалото са някакви спорадично-сполучливи екземпляри, които ако имаш късмет и са били поддържани, може да са добри. В повечето случаи старите акустични пиана са на изключително трагично положение и за да ги съживиш, ще вложиш повече пари, отколкото да си купиш чисто ново такова. Значи мисля, че за около 6-7 до към 10 хиляди лева може да си вземеш доста добро акустично пиано. За около 15 можеш да си вземеш и сравнително запазен (или малък, но чисто нов) роял. Акустично пиано за под 3-4 хиляди лева не си струва, но това е мое мнение - аз лично бих предпочел електронно пиано пред евтино акустично. Иначе ако ти е само "да чуваш истинските вибрации" и не си сериозен пианист, вземи си някакво руско пиано за 300 лева и се кефи на истински вибрации :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм много съгласен относно "Акустично пиано за под 3-4 хиляди лева не си струва". Все още (особено по малките градчета) се намират добри и запазени немски пиана, на които почти не е свирено - единственото от което се нуждаят е едно добро акордиране. Напр. в Кърджали миналия месец се продаваше един прекрасен Фьорстер за 1000 лв. ; преди време пък в Ловеч видях доста запазен Блютнер за 700 лв. (който разбрах, че после се е продал за 600 лв.). Така, че ако може да си осигуриш превоза и имаш късмет да попаднеш на добра оферта за 1000~1500 лв може да се обзаведеш с приличен инструмент. :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам едно BIELEFELD мисля че е немско или поне от немскоговорящите.

Накои иска ли го за 1000 лв. поддържа се - влага да не му е сухо ...молци...да няма много ама не свиря на него

Имам и едно руско ...за него не мога да кажа цената...ако никой не ги вземе - подарък ама на някое училище най-много.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, не съм казал, че съвсем не може нищо да се намери за под 3-4 хиляди лева, но е по-скоро изключение. Във всеки случай не е бъкано със запазени качествени пиана за 1000 лева, трябва си късмет и търпение в търсенето. Мисля, че по-добра аналогия от покупката на употребявана кола не може да се направи :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И на мен ми се налага да си купувам пиано,обаче май ще се спра на клавинола,защото вечер мога да свиря до-късно и няма да преча на комшиите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам и едно руско ...за него не мога да кажа цената...ако никой не ги вземе - подарък ама на някое училище най-много.

Здравей!

Мислиш ли сериозно, че можеш да подариш руското пиано на училище? Защото аз съм преподавател в едно такова в покрайнините на София и втора година се мъча без пиано...Искаме да купим, но общината не ни дава пари и така...Ако искаш да се свържеш с мен и да ти кажа подробности - използвай личните съобщения.

 

Влад

 

п.п.

Ако стане ще ни носи на ръце директорката;)

И ще си бъде събитие за училището.

В.

Редактирано от Vlad
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.