fragile Публикувано Октомври 5, 2006 Публикувано Октомври 5, 2006 Искам да се оборудвам в нас с акустично пиано /по принцип далечната ми мечта е роял но я да се приземим/... Чувал съм само че германските са по добри от руските и знанията ми приключват до тук... иначе си имам миди/пиано/ клавиатура, но ми доставя повече удоволствие да свиря на акустично пиано... дайте инфо... Цитирай
yamaha Отговорено Октомври 5, 2006 Отговорено Октомври 5, 2006 иначе си имам миди/пиано/ клавиатура, но ми доставя повече удоволствие да свиря на акустично пиано... дайте инфо... И аз съм така...по ми е кеф винаги на акустичното (ако е добро, разбира се). Ами гледай сега...нещата и тук варират. Като цяло немските наистина са клас над руските, но винаги има и изключения. Жена ми има едно руско пиано, което навремето е било правено за едно от изложенията на Пловдивския панаир - явно доста са се старали, защото макар и доста юркано през годините пианото все още държи прекрасно строй и механика, а и клавиатурата му е доста добра. Лично аз притежавам един Гайер (немско), един Петроф (чешко) и едно старинно немско пиано (с английска механика) с дърворезба, свещници и т.н. Разликата между 3-те и в звук, и в механика е от земята до небето, като всяко си има своите предимства и недостатъци. Там където работя разполагам с още един Петроф, който макар и по външен вид да прилича на моето е доста по-зле и на звук, и като клавиатура. Там също има и няколко руски пиана, както и две немски и един прекрасен концертен роял, на който е свирено сумарно време най-много 2 седмици. Както и да е....че малко се отплеснах....по наблюдения през годините съм установил, че на какъвто и инструмент да се спреш, изключително важно е ако сам не може да прецениш достойнствата и недостатъците му, да си заведеш специалист, който ще ти каже дали си заслужава да купиш конкретния екземпляр. То е същото както при покупката на кола - ако си лаик и купуваш само на външен вид има риск да си останеш само с едно хубаво купе. Съветът ми е да се спреш на немско пиано в добро състояние на клавиатурата и механиката, но внимавай да не попаднеш на екземпляр, който след цялостно акордиране не може да задържи строй - ей тогава може да ти се стъжни живота....ако вирбелите изпускат, постоянно ще трябва да се донастройва... Ако нямаш много финанси може да се спреш и на руско, но каквото и да е трябва да се изпробва обстойно - еднакво ли потъват всички клавиши, да не изпускат някои при определени обстоятелства...напр. натискаш клавиша леко, той потъва, а звук няма.....като натиснеш педала добре ли отделят демпферите на всички клавиши, напълно ли се прибират като го пуснеш (не отзвучава ли някой тон),....отвори горния капак - разгледай за външни проблеми (скъсана струна от двойните и тройните, дефекти по чукчетата и т.н.). Обикновено човек, който разбира може за няколко минути да ти даде почти пълна оценка за състоянието на инструмента, а и ти самият посвири на него различни пасажи - в пиано, във форте, бързи, бавни, трилери, арпежи....абе гледай да го затрудниш максимално, че ако има нещо да си покаже. :green: Цитирай
CyberGene Отговорено Октомври 6, 2006 Отговорено Октомври 6, 2006 Мисля, че от акустичните пиана, тези които си струват са новите Ямахи, има също и акустични пиана Стейнуей, но са скъпички, а не знам колко ти е бюджетът. От по-старите може би единствено Петроф си струват. Останалото са някакви спорадично-сполучливи екземпляри, които ако имаш късмет и са били поддържани, може да са добри. В повечето случаи старите акустични пиана са на изключително трагично положение и за да ги съживиш, ще вложиш повече пари, отколкото да си купиш чисто ново такова. Значи мисля, че за около 6-7 до към 10 хиляди лева може да си вземеш доста добро акустично пиано. За около 15 можеш да си вземеш и сравнително запазен (или малък, но чисто нов) роял. Акустично пиано за под 3-4 хиляди лева не си струва, но това е мое мнение - аз лично бих предпочел електронно пиано пред евтино акустично. Иначе ако ти е само "да чуваш истинските вибрации" и не си сериозен пианист, вземи си някакво руско пиано за 300 лева и се кефи на истински вибрации Цитирай
yamaha Отговорено Октомври 6, 2006 Отговорено Октомври 6, 2006 Не съм много съгласен относно "Акустично пиано за под 3-4 хиляди лева не си струва". Все още (особено по малките градчета) се намират добри и запазени немски пиана, на които почти не е свирено - единственото от което се нуждаят е едно добро акордиране. Напр. в Кърджали миналия месец се продаваше един прекрасен Фьорстер за 1000 лв. ; преди време пък в Ловеч видях доста запазен Блютнер за 700 лв. (който разбрах, че после се е продал за 600 лв.). Така, че ако може да си осигуриш превоза и имаш късмет да попаднеш на добра оферта за 1000~1500 лв може да се обзаведеш с приличен инструмент. Цитирай
jabatajabata Отговорено Октомври 6, 2006 Отговорено Октомври 6, 2006 Имам едно BIELEFELD мисля че е немско или поне от немскоговорящите. Накои иска ли го за 1000 лв. поддържа се - влага да не му е сухо ...молци...да няма много ама не свиря на него Имам и едно руско ...за него не мога да кажа цената...ако никой не ги вземе - подарък ама на някое училище най-много. Цитирай
CyberGene Отговорено Октомври 6, 2006 Отговорено Октомври 6, 2006 Е, не съм казал, че съвсем не може нищо да се намери за под 3-4 хиляди лева, но е по-скоро изключение. Във всеки случай не е бъкано със запазени качествени пиана за 1000 лева, трябва си късмет и търпение в търсенето. Мисля, че по-добра аналогия от покупката на употребявана кола не може да се направи Цитирай
evans Отговорено Октомври 14, 2006 Отговорено Октомври 14, 2006 И на мен ми се налага да си купувам пиано,обаче май ще се спра на клавинола,защото вечер мога да свиря до-късно и няма да преча на комшиите Цитирай
Vlad Отговорено Октомври 14, 2006 Отговорено Октомври 14, 2006 (Редактирано) Имам и едно руско ...за него не мога да кажа цената...ако никой не ги вземе - подарък ама на някое училище най-много. Здравей! Мислиш ли сериозно, че можеш да подариш руското пиано на училище? Защото аз съм преподавател в едно такова в покрайнините на София и втора година се мъча без пиано...Искаме да купим, но общината не ни дава пари и така...Ако искаш да се свържеш с мен и да ти кажа подробности - използвай личните съобщения. Влад п.п. Ако стане ще ни носи на ръце директорката И ще си бъде събитие за училището. В. Редактирано Октомври 14, 2006 от Vlad Цитирай
Recommended Posts