Jump to content
Българският форум за музиканти

Кубето ми пращи


krasito

Recommended Posts

Иначе когато ползвам само китарата, колкото и да увелича звука го няма това пращене(никога не съм увеличавал звука на max, за да видя дали ще се получи)

 

В паузите на музиката има ли го това пращене?

Ако го няма, а се получава само при силна музика, не трябва да усилваш толкова.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 41
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Mоже да звучи елементарно,но ако ползваш винаги едни и същи кабели,може кабелът ,който е от китарата да си е ОК,а другия да не е наред...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здр. Казаха ти хората, с това кубе 15 вата и 8 инча говорит. тая работа няма да стане ... особено на по-силно. Тая екстра на това кубе е само за да си репетираш лекичко, като сд-то което си пуснал само да те ориентира горе долу как стават нещата - и то тихичко.

За таков джем други работи трябва да се направят - има разни варианти - миксери, пауър миксери .. или отделни колони (активни или с усил) за бекинтрака.

Аз успях да постигна задоволителен за мен успех (понеже и аз много свиря сам) по следния начин: има едно нещо, което е преамп и се казва Палмер (струва около 140-150 лева) - нещо от типа на с амп  - та то има вход за външно устройство и май смесва сигнала много добре.

Това преампче (и плеъра и китарата през него) ги  пускам през едно ВМБ, лампово, което обаче е с голям говорител с кабинет и е доста мощно  - звучи добре, но само защото има добър голям говорител, защото кабинета е голям и защото в кубето има много резервна мощност (тоест, не е напържено, когато пускам бекинг трак през него - намалявам го до 2-3 най-много) Губя драйва на кубето по тоя начин, но той и без това е доста слаб .

Понеже е много мощно самото кубе, звучи достатъчно силно и в тоя случай - при това без да криви, да дръчни, трещи и пращи (пак по същата причина). Има възможност и за много корекции, за да се балансират нещата - корекциите на кубето, за да се балансира общото звучене на смесените китара и бекинграк и корекциите на преампа, за да се коригира китарния сигнал.

При малко (и слабо) кубе с малък говорител, обаче, не може да очакваш китара и сд да звучат добре. Имах идея да пробвам с тоя Палмер през друго, по-слабо кубе, но пак с 12 инча говорител, но не съм го направил още. 

Може би най-добре си е пауър миксер или кубе за китарата+отделно колони/усил за бекингтрака. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така описаното пращене може да се получи в следните ситуации:

Твърде високо ниво на входния сигнал от компютъра като визирам нивото на ниските честоти,защото китарното кубе не е направено за бас(конкредният модел).Нивото на средните и високите честоти много трудно биха предизвикали пращене на говорителя на кубето.

Друга причина може да е дефектен или издънен говорител,при който се получава задиране на мембраната отвътре до магнита.

Също така при по високо ниво на сигнала от нормалното,се получава ограничаване на сигнала(така нареченият дисторшън) и това също може да е причината.

Според мен най-вероятната причина е високо ниво на сигнала,но без да се чуе на живо няма как да се каже със сигурност какво е.

Аз лично често използвам подобно по параметри кубе за музика и съм видял и чул за какво става въпрос.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много хубаво, ама аз мога да направя минимум 100 предположения и допускания в строен ред, което по-скоро ще се превърне в наръчник по дървена философия, отколкото ще допринесе много за темата...

 

Май хипотезата, че прекалява с нивото на сигнала, засега е достатъчна. Няма никакъв смисъл да се екстраполира по темата и да се правят разни допускания, особено без никакви характерни технически познания относно конкретния усилвател.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Възможно ли е това отзад, зад говорителя(то е нещо като дъска, но май не е точно дъска) да се е разхлабило и да вибрира и от него да се получава това пращене? Ако му затегна малко болтовете има ли опасност да го повредя?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо не пробваш, да го притиснеш и хванеш здраво с ръка, докато усилвателя свири, преди да зададеш този въпрос?

Така ще ти стане ясно.

Хвани една дъска и навий винтове в нея, за да добиеш представа колко могат да се затягат винтове в дърво.

Нали каза, че като свириш с китарата, не "пращи"... кво, тая дъска решава да "пращи", само като слушаш музика.

Продължаваш да ме изумяваш :).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пращенето се получава от ASIO драйверите :surprise: Взех колонките от един приятел да пробвам какво ще стане и като пусна нещо през Guitar Rig-а или през някоя друга програма, която използва ASIO драйверите се чува пращенето. А като пусна някоя песен НЕ през ASIO драйверите го няма пращенето ... Какво да правя? Аз смених ASIO-то да пробвам с друга версия, но пак е същото .. Какви точно трябва да са ми настройките на ASIO-то? Моите настройки са:

  • ASIO Buffer Size = 512 Samples
  • Latency Compensation
  • In: 0 Samples
  • Out: 0 Samples
  • Buffer Offset: 0ms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аха.. ясно.

Ами.. решението е най-общо казано, малко по-хубав аудио интерфейс с хардуерна АСИО поддръжка.

Иначе, каквото и да правиш, или ще ти пращи, или ще имаш недопустимо голямо закъснение.

Ако ползваш асио драйвер за слушане на музика, това няма смисъл, ползвай примерно Kernel Streaming, DIrect Sound или нещо друго и сложи голям буфер 1000-няколко хиляди семпъла.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ползвам го за микрофона и ми се искаше да си пускам музика през компютъра, но май ще се наложи да си взема аудио сплитер(2х3,5->1х3,5) и да си ползвам компютъра за микрофона, и да си пускам музика през телефона

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.