fragile Публикувано Септември 30, 2006 Публикувано Септември 30, 2006 Искаме да направим звука в нашето репетиционно "чуваеем"... как да постигнем това... Проблема е че не се чуват отделните инструменти... иначе имаме музикална техника... Стените са облепени със стириопор, тавана със стириопор и кори за яйца... барабаните не са в отделна кабинка /бихме искали и за напред да не са/... Имаме минерална вата според вас ще ни помогне ли за нашият проблем, тоест да облепим стените с ватата... Иначе нямаме проблем с комшии тоест не ни трябва шумоизолация... Цитирай
Angel Отговорено Септември 30, 2006 Отговорено Септември 30, 2006 1. Разкарайте всякакви кори за яйца и стиропори. Освен че са почти безполезни за акустиката са и твърде пожароопасни. 2. По стените и тавана - колкото може повече от площа им покрийте с минерална вата, минимална дебелина 2.5см. 3. На пода - ако няма мокет - някакво килимче би помогнало, но при обработени стени и таван - не е фатална липсата му. Цитирай
presly Отговорено Септември 30, 2006 Отговорено Септември 30, 2006 1. Разкарайте всякакви кори за яйца и стиропори. Освен че са почти безполезни за акустиката са и твърде пожароопасни.2. По стените и тавана - колкото може повече от площа им покрийте с минерална вата, минимална дебелина 2.5см. Даеже бих казал 5 см. И то вата не по-малко от 60 и не повече от 100 кг/м3. А за корите от яйца и стиропора - и досега се чудя, откъде в бедната ни страна тая изродска "мода" да се слагат акустично прозрачни (корите) и отразяващи (стиропора) материали по репетиционни и "студиа" :wall: Цитирай
stratocaster Отговорено Септември 30, 2006 Отговорено Септември 30, 2006 (Редактирано) чакайте и аз да се бутна в киреча - каменната вата върши ли подходяща работа, щото мисля и аз да третирам тука една стая. имам възможност да открадна голямо количество каменна вата и затова питам такова..... Редактирано Септември 30, 2006 от stratocaster Цитирай
solo5 Отговорено Септември 30, 2006 Отговорено Септември 30, 2006 аз пък си мисля че каменната вата не е подходяща, щото звука "потъва" в нея и "изчезва" ... малиии как го написах само Та според мен мен каменната вата не спомага за по-добрата акустика, а поглъща звука Има си специална звукоизолация, която върши по-добра работа ... естествено е и доста по-скъпа Цитирай
Angel Отговорено Октомври 1, 2006 Отговорено Октомври 1, 2006 Не се налага да мислиш дали е подходяща, защото всички изследвания вече ги е направил и публикувал някой друг, и е достигнал до изводите не случайно: минералната вата е може би най-равномерно поглъщащият материал за целта. Потърси в нета - има изобилие от инфо. Целта на подобна обработка е да намали реверберацията в помещението, която е основната причина за "неразбираемост" на звука. Ватата е евтина, достъпна и лесно се работи с нея. Предлага се и на плочи с лицева страна. Но ако някой го влече да преоткрие колелото или топлата вода... за собствена сметка... негово право! Цитирай
stratocaster Отговорено Октомври 1, 2006 Отговорено Октомври 1, 2006 я го знам, ама има ли значение дали е каменна или минерална? Цитирай
Angel Отговорено Октомври 1, 2006 Отговорено Октомври 1, 2006 Каменна = минерална.. Търговска марка на една от фирмите: "Rockwool". Марка на "акустичната" вата на същата фирма: "Rockfon".. Разлика: плътност на м3 и "финишинг" на лицевата страна. Повечко :read: не вреди.. Цитирай
stratocaster Отговорено Октомври 1, 2006 Отговорено Октомври 1, 2006 да обаче каменна и минерална вата са различни неща занимаваме се от време на време със строителство и знам кое какво е - в складовете за строителни материали - поне тук - има минерална и каменна. каменната е леко бодлива...... както и да е Цитирай
fragile Отговорено Октомври 2, 2006 Автор Отговорено Октомври 2, 2006 аз намерих инфо в темата за шумоизолацита но все си мислех че двете неща са различни/шумоизолацията и акустичната среда/... и за това пуснах тази тема тук за да се разграничът нещата, че иначе ми става миш маш в главата... иначе полезното инфо което намерих беше от phile: "http://www.cmusicforum.com/forum/index.php?topic=523.0 http://www.cmusicforum.com/forum/index.php?topic=193.0 http://www.cmusicforum.com/forum/index.php?topic=528.0 shte vi svqrshat rabota mislia.... " Цитирай
stratocaster Отговорено Октомври 2, 2006 Отговорено Октомври 2, 2006 глемда тука продават и една стъклена вата - пише, че е за звукозащита - ползва се при преградни стени и окачени тавани - марката е изовер - акусто дали е подходяща Цитирай
Angel Отговорено Октомври 2, 2006 Отговорено Октомври 2, 2006 Май отиваме на "теоретично отплесване".. Оригиналният въпрос на темата бе "как да подобрим акустиката на репетиционна", а не "как да направим от всеки кенеф студио с перфектна акустика"... Та, по оригиналният въпрос - разкарайте всякакви кори за яйца, стиропори и други "причудливи" материали и наковете минерална вата по стени и тавани - колкото повече - толкова повече. Става бързо, лесно, евтино, и "работи" задоволително без да се налагат сложни изчисления или измервания. Стъклена вата също би вършила работа, но отделя опасни микроскопични частици.. та затова не е за препоръчване. А който се интересува задълбочено от темата Акустика - литература бол. За постигане на оптимална акустична среда не се прилага само поглъщане и всъщност хич не е проста работата... Цитирай
presly Отговорено Октомври 2, 2006 Отговорено Октомври 2, 2006 (Редактирано) За офиси става...... И за кенефи - да не шуми много водата.... Каменната (базалтовата) вата с плътност 90 кг/м3 за мен е №1 Упс - закъснях с 2 минути Редактирано Октомври 2, 2006 от presly Цитирай
synchu Отговорено Октомври 3, 2006 Отговорено Октомври 3, 2006 Съклената вата, ако се изолира добре също върши работа. В крайна сметка няма да лежиш върху нея. Другия много добър вариант са панели от фибростъкло, които не знам дали се предлагат в БГ въобще Но каменната вата тоже върши работа. Sincerely, Auralex user & fen Цитирай
fragile Отговорено Октомври 3, 2006 Автор Отговорено Октомври 3, 2006 (Редактирано) а понеже стиропорите са доста здраво залепени с теракол... и ще падне едно къртене абосолютна сеч, пък и материяла отива на вятъра... та може ли ватата /заедно с някакъв плат или мокет/ върху стиропорите да я мацнем с дюбели... Angel много благодарско за съветиете Редактирано Октомври 3, 2006 от fragile Цитирай
Recommended Posts