Jump to content
Българският форум за музиканти

Свързване на Yamaha P-35 към лаптоп


34346strat
 Share

Recommended Posts

Здравейте и весели празници :)

Имам Yamaha P-35, която искам да свържа към компютър, за да използвам и други звуци (орган, тромпет, т.н.) освен вградените. За целта си взех midi-usb кабел Alesis Audiolink и го свързах към лаптопа ми. Отворих Kontakt 5 и си заредих NI Vintage Organs, обаче звукът излиза от говорителите на лаптопа, а не от тези на пианото. Как да коригирам това, ако въобще е възможно?

 

Link to comment
Share on other sites

Ами няма как да излиза от Ямахата. Все едно да имаш още една Ямаха и да искаш звука на втората да излиза през колонките на първата.

Link to comment
Share on other sites

Не съм писал, че не е възможно, а че звукът от едната не може да се чуе в другата. Ти нали това искаш, или не съм разбрал какво питаш в първото мнение.
 

 

 

обаче звукът излиза от говорителите на лаптопа, а не от тези на пианото. Как да коригирам това, ако въобще е възможно?
Link to comment
Share on other sites

Добре пианото ми има миди куплунг за вход и изход. Midi-usb кабелът също ги има от едната страна. Ясно е, че през единия пианото изпраща информация към компютъра. Другият тогава какво изпраща?

Link to comment
Share on other sites

Знаеш ли изобщо за какво говориш?

Пълниш форума с глупави мнения, а не се сещаш да прочетеш какво е MIDI, какво е звук, какво може и какво не може.

Запознай се с основите на форума, преди да ядосаш повече хора.

Що е то форум и има ли той почва у нас?
 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Разбира се форумните тролове няма как да пишат друго освен глупости вместо да отговорят на човека, но те затова са тролове - ако им бяха смислени постовете, нямаше да са.

 

По кабела, който си купил не "тече" звук - образно казано тече информация кога кой клавиш на пианото си натиснал. И обратно - ако свържеш втора свирка с МИДИ кабел към твоята, когато свириш на втората, твоята свирка ще получава просто съобщение "сега е натиснат клавиш Х със сила У" и твоята свирка ще го интерпретира така, както си го настроил. Така и компютъра ти получава информация единствено какви клавиши натискаш по клавиатурата. Синта ти няма никаква представа какъв звук ще изкара компютъра ти и няма как да получи този звук по МИДИ.

 

С една дума директно на въпроса ти - не, не е възможно, освен ако синтезатора ти няма някакъв AUX IN вход, в който примерно да можеш да си пуснеш mp3 player - е в него ръгаш изхода от компютъра.

Edited by 7thString
Link to comment
Share on other sites

Браво - голямо обяснение. Със сигурност те е разбрал сега. Колкото е разбрал отговорът ми веднага след питането му, 
въпреки че се опитах с простичко примерче да обясня, че няма как звукът на едното му пиано да излиза през другото.

Link to comment
Share on other sites

За повечето по-възрастни музиканти концепцията на МИДИ е непозната. Да не говорим, че по тяхно време по въпросните кабели "петици" е вървял звук, та няма как да разбере примера, който си му дал :)

Link to comment
Share on other sites

7thString отива на заслужена почивка за поредното заяждане. 

 

Към питащия - не е възможно да корегираш това. Звуците на лаптопа може да ги слушаш само на неговите говорители или на неговите аудио изходи. Ако имаш свързана звукова карта може и на нея.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Valjak, не се ядосвай за глупости. Преди да пусна темата прочетох един материал за миди, но очевидно не съм разбрал правилно какво представлява. Благодаря на 7thString и на другите, че ми разяснихте. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By FUB_HS
   Привет на всички!
   Извинявам се предварително, ако темата не е за тук. Имам една абсолютно смахната молба, имам желание да семплирам, въпроса е, че на семпъла, който съм се спрял, му нямам midi файл. Той е супер елементарен,има 2-3 тона в него, но се опитвам всячески да го направя в тоналност, но едия тон ми се губи яко, та дрънка.
   Ще съм мега задължен, ако някой може да ми направи едно миди на този семпъл, в тоналност. 
    
   Това е семпълчето

   1.wav    
  • By ares98
   Искам да си взема първата миди клавиатура - стремя се да композирам оркестрална и филмова музика чрез Cubase И Kontakt, но в същото време искам да подобря инструменталните си умения на пиано, т.е търся нещо, което да ми даде най-доброто от двата свята. Бюджета ми е около 500лв
    
    
   http://radoslavmusic.com/p/alesis-vi61 Тази или
    
   http://radoslavmusic.com/p/yamaha-keyboards-np31-black тази е по-добрият избор?
  • By kamenangelov02
   Здравейте, музиканти!
    
   Честита Нова Година! Желая Ви много здраве и късмет!
    
   Преди години свирех за удоволствие на няколко синтезаторчета (евтино Casio, Yamaha PSR 500, евтин Роланд), после се занимавах непрофесионално със софтуерни секвенсъри и семплъри - за keyboard input ползвах M-audio 61 midi клавиатурка. Сега щерката започва да пее детски песни и искам да се учим да свирим с нея. 
   Разгледах какво предлага пазарът и се спрях на това синтезатора посочен в заглавието:
   Yamaha PSR EW-400
   Хареса ми защото
   1) има USB - ще мога да я ползвам с Reason, Pro Tools, примерно
   2) 76 клавиша е - ще е подобрение над свирките, които съм имал досега (61 клавиша) 
   3) не лош външен вид и материали - клавишите са матови, някат дрънчене при ударно натискане (съдя от изложена в т-нополис e453)
   4) не висока цена - 823лв, нова с гаранция, от словашки онлайн магазин. 
    
   Моля за Вашето мнение дали съм се ориентирал към правилния модел! Надявам се да има добри възможности в секвенсера - квантинизация, suffle/groove управление, няколко трак-а за лууп. Изгледах разни ревюта - не са много подробни, защото е entry-level свирка и едва ли е много популярна. Ако мислите, че има по-подходящ инструмент в този ценови диапазон и подобни възможности, моля, посъветвайте ме!
    
   Поздрави!
   Камен
  • By KAE
   Познатия на мнозина от преди доста време подобен контролер "MIDI Bee", вече се нарича "MIDI Ant" ("МИДИ Мравка") - обикновено бива настъпван и върши доста работа за размерите си Този път подхода беше по-абстрактен, затова проблемите, които е способна да решава мравката, са доста повече.
    
   Най-важното от новите неща:
   - Футсуичовете този път са clickless, т.е. не щракат при натискане.
   - Има MIDI In (за наливане на настройки и фърмуер)
   - 2 жака за външни експрешън педали. И двата могат да работят едновременно.
   - Може да изпраща всички 'къси' типове МИДИ съобщения (това са всички типове, без един). Има специален режим на работа, в който могат да се изпращат до 3 съобщения наведнъж при натискане или отпускане на който и да е футсуич.
   - MIDI thru: всички съобщения, които влизат на MIDI In-a, биват препращани директно на MIDI Out-a.
   - Може да си съставите списък с до 256 програми, които да адресирате последователно, като програмите могат бъдат с произволна стойност; същото се отнася и за банките (от програми). Това става със специална програмка за Windows.
   - Може да адресира всяка възможна програма, във всички възможни банки, във всички възможни устройства.
   - Дисплея е 3-цифрен и може показва програмите в линейно (например 1-128) или в режим 'банка.пач'. Има и допълнителни настройки като отместване и представяне в шестнадесетичен формат, така че почти напълно може да се емулират дисплеите на повечето процесори и други цифрови устройства, които са на БГ пазара. Или, можете да си направите изглед по ваш вкус.
   - Номера на показваната програма може да се сменя от външно  Program change съобщение. Това означава, че мравката може да се ползва и като дисплей.
   - Може да генерира MIDI clock стрийм за тап темпо контрол (на дилеи и други). Темпото е в граници 20-300 BPM, с резолюция 1 BPM. Всички стойности се закръглят до на-близко цяло число BPM.
   - 3 типа контрол над MIDI clock-a: с бутон (крак); твърдо конфигурирано темпо (настройва се само през компютър); или контролирано от експрешън педал.
   - Левия и десния бутон могат да се разменят софтуено (специално за левичари).
   - Налична е специална програмка за Windows за конфигуриране.


   Та, какво означава всичко това?
   - Вече не сте длъжни да обикаляте всички налични програми в любимия ви дилей (примерно), за да активирате подходящата. Вместо това си правите списък с най-често използваните/любимите/подходящите и ги нареждате последователно. Тъй като изпращаните номера на програми могат да бъдат каквито и да е (това значи и повтарящи се), в добавка с банкирания изглед, можете да постигнете перфектната организация на пресетите.
   - Проблемът с невъзможността да адресирате пресетите, които ви трябват (с външен MIDI контролер), тъй като са разположени в различни банки ( както в случая с Timeline-a на Strymon ), вече отпада. (Още повече, че при въпросния таймлайн, пресетите се сменят с едновременно натискане на 2 бутона   ).
   - Показвания номер на програма вече може да бъде такъв, какъвто е на любимия ви процесор.
   - Всички настройки могат да се съхраняват във файл на компютъра ви. Можете да имате настройки (файлове) за различни устройства, които да сменяте за няколко секунди. 
   - И най-вече, заради изброеното дотук, ще можете да ползвате мравката много, много дълго време и с много различни устройства.
   Още детайли можете видите на  >>> Страницата на МИДИ Мравката <<< (но само на английски).
    
  • By Koobenot
   Здравейте, надявам се да съм уцелил раздела и предварително се извинявам, ако вече съществува такава тема, но понеже искам да споделя опит и имам няколко питания, които обхващат различни раздели, реших да пиша тук. 
    
   Използвам  може би вече четвърт век Music Workstation-a Korg M1 заедно със sequencer-a Kawai Q80-EX за свирене на живо. Реших да подсигуря и да направя backup на цялата ми колекция от backing track-ове, които пускам чрез секуенсъра, с цел при повреда на секуенсъра те да бъдат просвирвани на живо от лаптоп с Windows 7 32 bit, който да го замести.
    
   Файловете, които се просвирват от Kawai-я са записани на 3,5" дискети и  са във формат ExSong (.SGX), който е сравнително по-малък от Standard MIDI File и съхранява миди съобщенията използвайки  motif-ви, за да се пести място на дискетите. Не открих софтуер, който да просвирва такъв формат файлове, като съответно преобразувах колекцията си ExSong в Standard Midi File чрез функция вградена в секуенсъра. Важно изискване е имената на MIDI файловете да не съдържат малки букви и специални символи, за да може да ги чете компютъра и да ги съхранява. Позволени са единствено "интервал", главни букви и цифри. пример: (LET IT 2.MID). Файловете ги качвам на компютъра посредством неговото Floppy устройство.
    
   Втората характерна особеност бе, че Korg M1 e работна станция, излязла на пазара преди въвеждането на General MIDI стандарта, което съответно означава, че всеки един от ExSong-oвете ми е програмиран да извиква и просвирва звуци, различни от подредбата на General MIDI. При преобразуването на EXSong в MIDI всички controller-и за промяна на темпо, Program Change, Pan, текущата бленда, с която ще се свири в определена песен и определен момент и т.н. бяха съхранени успешно. Ето ги и моите въпроси:
    
   1. Какъв тип USB-МIDI Interface бихте ми препоръчали за просвирване на файловете от лаптоп, за да свържа лаптопа с Korg M1? 
    
   Доколкото разгледах в Интернет има два различни типа кабели - едните имат конвертиращо устройство по средата, другите нямат такова. Кой от двата типа би бил по-подходящ за моя случай и защо?
    
   2. Ще има ли чуваема латенция при свиренето с Korg-a?
    
   До тук успях да просвиря безпроблемно MIDI файловете ми от старото PC посредством - Gameport - MIDI кабел. Както знаете това е железен протокол, няма приоритет на пускане на устройствата (компютър - клавир), не съм и изпитвал проблеми при просвирването - нито от към латенция, нито от към забиване, пускане/изключване и т.н. Важно е да отбележа, че тук няма да се ползват виртуални инструменти, а просто ще се управляват вградени саунди в клавирa. Ще изпитам ли такъв проблем?
    
   3. Кабела може ли да се ползва за Sysex patch-ове с цел обновяване sound library-то на Korg-a?
    
   За тази цел използвам софтуерния инструмент MIDI-OX и с гейм порта не съм изпитвал проблеми. Какво е положението при USB?
    
   4. Какъв софтуер бихте използвали за просвирване на MIDI файловете?
    
   Първо опитах с Cubase SX 3, но той успява да се справи единствено с контролерите в началото на трака, а тези в неговия край, за промяна на бленда (Program Change) не се изпълняват от Korg-а.
    
   Моят избор се спира засега на Cakewalk Pro Audio 9 и вградения в него софтуерен инструмент Virtual Jukebox. Софтуера се справя блестящо със всички контролерите Program Change, Volume, Pan, Tempo, независимо къде са зададени в продължителността на MIDI файла - началото, по средата, в края и т.н. . Знам, че софтуера е стар, но работи безпроблемно на Win7, a и върши точно това, което искам. В случай, че имате по-добро предложение, ще се радвам да споделите.
    
   Ами, това е от мен засега, темата стана малко дълга, но ако успеем да я доразвием и завършим, ще постна подробен tutorial за цялата ми работа с цел взаимопомощ! 
    
   Благодаря ви предварително!
    
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.