Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте и весели празници :)

Имам Yamaha P-35, която искам да свържа към компютър, за да използвам и други звуци (орган, тромпет, т.н.) освен вградените. За целта си взех midi-usb кабел Alesis Audiolink и го свързах към лаптопа ми. Отворих Kontakt 5 и си заредих NI Vintage Organs, обаче звукът излиза от говорителите на лаптопа, а не от тези на пианото. Как да коригирам това, ако въобще е възможно?

Отговорено

Ами няма как да излиза от Ямахата. Все едно да имаш още една Ямаха и да искаш звука на втората да излиза през колонките на първата.

Отговорено

Не съм писал, че не е възможно, а че звукът от едната не може да се чуе в другата. Ти нали това искаш, или не съм разбрал какво питаш в първото мнение.

обаче звукът излиза от говорителите на лаптопа, а не от тези на пианото. Как да коригирам това, ако въобще е възможно?
Отговорено

Добре пианото ми има миди куплунг за вход и изход. Midi-usb кабелът също ги има от едната страна. Ясно е, че през единия пианото изпраща информация към компютъра. Другият тогава какво изпраща?

Отговорено

Знаеш ли изобщо за какво говориш?

Пълниш форума с глупави мнения, а не се сещаш да прочетеш какво е MIDI, какво е звук, какво може и какво не може.

Запознай се с основите на форума, преди да ядосаш повече хора.

Що е то форум и има ли той почва у нас?
Отговорено (Редактирано)

Разбира се форумните тролове няма как да пишат друго освен глупости вместо да отговорят на човека, но те затова са тролове - ако им бяха смислени постовете, нямаше да са.

По кабела, който си купил не "тече" звук - образно казано тече информация кога кой клавиш на пианото си натиснал. И обратно - ако свържеш втора свирка с МИДИ кабел към твоята, когато свириш на втората, твоята свирка ще получава просто съобщение "сега е натиснат клавиш Х със сила У" и твоята свирка ще го интерпретира така, както си го настроил. Така и компютъра ти получава информация единствено какви клавиши натискаш по клавиатурата. Синта ти няма никаква представа какъв звук ще изкара компютъра ти и няма как да получи този звук по МИДИ.

С една дума директно на въпроса ти - не, не е възможно, освен ако синтезатора ти няма някакъв AUX IN вход, в който примерно да можеш да си пуснеш mp3 player - е в него ръгаш изхода от компютъра.

Редактирано от 7thString
Отговорено

Браво - голямо обяснение. Със сигурност те е разбрал сега. Колкото е разбрал отговорът ми веднага след питането му, 
въпреки че се опитах с простичко примерче да обясня, че няма как звукът на едното му пиано да излиза през другото.

Отговорено

За повечето по-възрастни музиканти концепцията на МИДИ е непозната. Да не говорим, че по тяхно време по въпросните кабели "петици" е вървял звук, та няма как да разбере примера, който си му дал :)

Отговорено

7thString отива на заслужена почивка за поредното заяждане. 

Към питащия - не е възможно да корегираш това. Звуците на лаптопа може да ги слушаш само на неговите говорители или на неговите аудио изходи. Ако имаш свързана звукова карта може и на нея.

Отговорено

Valjak, не се ядосвай за глупости. Преди да пусна темата прочетох един материал за миди, но очевидно не съм разбрал правилно какво представлява. Благодаря на 7thString и на другите, че ми разяснихте. :)